Σάββατο, Σεπτεμβρίου 28, 2024

Αναβαθμίζω το σπίτι μου: Η «παγίδα» στη νέα επιδότηση ανακαίνισης - Το «μυστικό» στην αίτηση Τι πρέπει να προσέξετε στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου» και ποιες εργασίες «επιδοτούνται». Τι ισχύει με το δάνειο.





ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKNISSI

 
 


Τον Ιανουάριο του 2025 θα βγει στον αέρα η «πλατφόρμα» για το νέο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου» η οποία θα έχει κάποια «μυστικά».

Αρχικά τονίζεται ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δίνει χρήματα μέσω δανείου αλλά άτοκα, για ενεργειακή αναβάθμιση - ανακαίνιση στο σπίτι. Η «επιδότηση» δηλαδή είναι στους τόκους. Όποιος πάρει δάνειο θα το αποπληρώσει άτοκα και μέσα σε 7 χρόνια.


Το πρόγραμμα δεν θα έχει κριτήρια και θα είναι με σειρά προτεραιότητας, δηλαδή «όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε». Οπότε ένα «μυστικό» για... σίγουρη αίτηση είναι να «τρέξετε» να την κάνετε από τους πρώτους έτσι ώστε να έχετε πιθανότητες να ενταχθείτε στο πρόγραμμα.

Φυσικά μπορεί να υπάρχουν κάποιοι «κόφτες», ωστόσο ακόμα δεν έχει δημοσιευτεί το ΦΕΚ που να αναφέρει αναλυτικά όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις. Ίσως ένα «πρόβλημα» που θα μπλοκάρει κάποιον από το να πάρει δάνειο με αυτό το πρόγραμμα είναι ο «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ».


Το «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» καλύπτει μια σειρά από βασικές εργασίες βελτίωσης κατοικιών, όπως:Θερμομόνωση
Αντικατάσταση κουφωμάτων
Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων
Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων
Συστήματα θέρμανσης και ψύξης

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του προγράμματος είναι η πλήρης επιδότηση των τόκων από το κράτος, καθιστώντας τα δάνεια άτοκα για τους δικαιούχους. Το ποσό του δανείου μπορεί να φτάσει έως και τα 25.000 ευρώ, με μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τα 7 χρόνια.




Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του οικονομικού οφέλους: για δάνειο ύψους 25.000 ευρώ και 7ετούς διάρκειας, χωρίς επιδότηση το μηνιαίο ποσό αποπληρωμής μπορεί να φτάσει τα 390 ευρώ με επιτόκιο 7-8%. Με την επιδότηση και μηδενικό επιτόκιο, το ποσό αυτό μειώνεται στα 310 ευρώ.

Με προϋπολογισμό 400 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις τράπεζες, το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» αναμένεται να ωφελήσει περίπου 20.000 πολίτες. Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές με σειρά προτεραιότητας, γεγονός που καθιστά κρίσιμη την έγκαιρη υποβολή τους.

Το πρόγραμμα αποτελεί σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών, προσφέροντας ταυτόχρονα οικονομική ελάφρυνση στους πολίτες μέσω των άτοκων δανείων. Αναμένονται περαιτέρω λεπτομέρειες και οδηγίες όταν δημοσιευθεί η επίσημη απόφαση για την εφαρμογή του, όπου η πλατφόρμα θα ανοίξει τον Ιανουάριο του 2025.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου