Σάββατο, Σεπτεμβρίου 28, 2024

Και όμως το νερό έχει χρώμα - Πώς γίνεται αυτό Το μπλε του νερού είναι λεπτό και μοναδικό, αλλά κοιτάζοντάς το σε ένα ποτήρι, δεν θα μπορούσατε να το καταλάβετε.




Unsplash | Matt Hardy

 


Γράφει ο Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος
 


Αρκετοί θεωρούν πως το νερό είναι άχρωμο. Η μπλε απόχρωση που έχουν τα μεγάλα υδάτινα σώματα, δεν είναι απλώς μια αντανάκλαση του ουρανού ή του φωτός που διαχέεται στην επιφάνεια.

Το χρώμα ενός αντικειμένου ή μιας ουσίας, όπως αναφέρει το IFL Science, εξαρτάται από το φως που πέφτει πάνω στο αντικείμενο και από τον τρόπο με τον οποίο το φως αλληλεπιδρά μαζί του - η επιφάνεια μιας φράουλας είναι κόκκινη επειδή τα μόρια εκεί απορροφούν το ορατό φως όλων των χρωμάτων εκτός από το κόκκινο, το οποίο αντανακλάται στα μάτια μας.


Βέβαια, το πώς ερμηνεύουμε τα χρώματα εξαρτάται από πολιτισμικά και υποκειμενικά πλαίσια και το μπλε χρώμα είναι γενικά ένα εξαιρετικό παράδειγμα γι' αυτό, αφού το μπλε του ενός μπορεί να μην είναι και το μπλε του άλλου.





Water Is Not Actually Colorless – It Has A Subtle Tinthttps://t.co/JczPnyqTkB— IFLScience (@IFLScience) September 20, 2024


Ποια είναι τα «παιχνίδια» του φωτός

Το χρώμα εξαρτάται συνήθως από τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ηλεκτρονίων, των αρνητικά φορτισμένων σωματιδίων που περιβάλλουν τους πυρήνες των ατόμων, και των φωτονίων, των σωματιδίων του φωτός. Υπάρχει ποικιλία αλληλεπιδράσεων. Το φως μπορεί να απορροφηθεί ή να εκπεμφθεί ή να ανακλαστεί μόνο εν μέρει, αλλά μπορεί επίσης να διαθλαστεί και να περιθλαστεί.


Συγκεκριμένα, το φως μπορεί επίσης να υποστεί μοριακή σκέδαση - το πιο κραυγαλέο παράδειγμα είναι πάνω από τα κεφάλια μας. Ο ουρανός είναι μπλε επειδή το λευκό φως του Ηλίου σκεδάζεται υπό διαφορετικές γωνίες ανάλογα με το χρώμα (μήκος κύματος) του φωτονίου. Το μπλε περισσότερο και το κόκκινο λιγότερο. Έτσι, το μπλε φως μπορεί να ταξιδέψει λιγότερο στην ατμόσφαιρα, δίνοντας στον ουρανό την απόχρωσή του για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, αλλά στο ηλιοβασίλεμα ή στην ανατολή, όταν το φως ταξιδεύει περισσότερο στην ατμόσφαιρα, επικρατεί το κόκκινο και το κίτρινο.


Πηγή εικόνας: Unsplash | Yasuo Takeuchi
Το μπλε χρώμα του νερού

Ωστόσο, το νερό είναι διαφορετική περίπτωση μιας και τα μόριά του απορροφούν επιλεκτικά το φως στο κόκκινο τμήμα του ορατού φάσματος. Ορισμένα συγκεκριμένα μήκη κύματος του φωτός κάνουν το μόριο του νερού να δονείται μόλις απορροφηθεί - αυτό είναι το μόνο γνωστό φυσικό χρώμα που προκαλείται από δονητική μετάβαση.


Πάντως, το νερό είναι ελαφρώς μπλε επειδή απορροφά κόκκινα φωτόνια. Έτσι, ένα ποτήρι νερό είναι διαυγές, αλλά μια λίμνη θα δείξει το μπλε της χρώμα. Είναι, λοιπόν, η θάλασσα πραγματικά μπλε και είναι μόνο λόγω αυτής της απορρόφησης; Κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά.

Η θάλασσα, όπως και άλλες πηγές νερού, έχει ακαθαρσίες και κίνηση, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να την κάνουν να φαίνεται περισσότερο ή λιγότερο μπλε. Το νερό μπορεί επίσης να αντανακλά και να διασκορπίζει το φως στην επιφάνειά του, γεγονός που μπορεί να προσθέσει στο γαλάζιο χρώμα. Αυτή η αντανάκλαση μπορεί να περιλαμβάνει τον ουρανό, κάνοντας το μπλε της θάλασσας λαμπερό τις ηλιόλουστες ημέρες και γκρίζο όταν είναι υπάρχει συννεφιά.

Το μπλε του νερού είναι λεπτό και μοναδικό, αλλά κοιτάζοντάς το σε ένα ποτήρι, δεν θα μπορούσατε να το καταλάβετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου