Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 09, 2024

Ανοιχτά παράθυρα άφησε ο Κ. Μητσοτάκης: Για τρίτη θητεία, Δένδια και εκλογικό νόμο Πώς σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την απουσία Αντώνη Σαμαρά και Κων. Καραμανλή από την ομιλία του στη ΔΕΘ. Τι είπε για το ακριβό ρεύμα.




Konstantinos Tsakalidis / SOOC

 


Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
 


Τρία ανοικτά «παράθυρα» για ισάριθμα μείζονα πολιτικά ζητήματα και συγκεκριμένα για τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα σενάρια για τον υπουργό Άμυνας Ν. Δένδια, την τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά και το ενδεχόμενο να επιδιώξει τη διαδοχή του Αντόνιο Κόστα στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άφησε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Επέμεινε, ωστόσο, ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, ενώ αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση διακατέχεται από μεταρρυθμιστική κούραση.

Ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε εκ νέου τη μάστιγα της ακρίβειας εν μέρει στην αύξηση των τιμών παγκοσμίως και εν μέρη στην άνοδο του πληθωρισμού, ενώ ερωτηθείς για τα τιμολόγια «φωτιά» στο ηλεκτρικό ρεύμα, μίλησε για στρέβλωση στην αγορά ενέργειας της ενέργειας της ανατολικής Ευρώπης, προσθέτοντας ότι θα στείλει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν.


Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κων. Καραμανλή από τη ΔΕΘ. «Έχουν το απεριόριστο δικαίωμα της διατύπωσης της άποψής τους, με τις οποίες δεν χρειάζεται να συμφωνώ», είπε.
Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι ρωτήθηκε πολλές φορές για πιθανή αλλαγή του εκλογικού νόμου και πριν τις εκλογές του 2023. Πρόσθεσε ακόμα ότι ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος έχει μία καλή ισορροπία και συνέστησε υπομονή σε όσους προβλέπουν ότι η αυτοδυναμία, με τον υφιστάμενο νόμο, είναι άπιαστο όνειρο. « Αν το 2027 η ΝΔ έχει υλοποιήσει αυτά για τα οποία ψηφίστηκε, θα είναι μία καλή κυβέρνηση; Άρα, περιμένετε να δούμε τί θα κάνουμε» είπε, αφήνοντας ορθάνοικτο το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Για τον/την νέα πρόεδρο της Δημοκρατίας

Παρότι ρωτήθηκε για την πληροφορία περί ενδεχόμενης πρότασής του στον υπουργό Άμυνας Ν. Δένδια να μετεγκατασταθεί στην προεδρία της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να εκφράσει τη λύπη του για την ανακύκλωση αυτής της συζήτησης, γιατί τη θεωρεί προσβλητική για την νυν πρόεδρο αλλά και για τον Θεσμό. «Μέχρι τον Ιανουάριο δεν θα πω τίποτα απολύτως γιατί σέβομαι και τιμώ την πρόεδρο της Δημοκρατίας και θεωρώ τη συζήτηση άδικη για την ίδια αλλά και για τον θεσμό», είπε. Ερωτηθείς αν θα επιδιώξει ευρύτερη πολιτική συναίνεση στην εκλογή νέου προέδρου, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «προφανώς η πρόθεση του προτείνοντος Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι να επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, αλλά από την άλλη ο νέος νόμος μας έχει απεγκλωβίσει από τον κίνδυνο της προσφυγής σε πρόωρες κάλπες λόγω πιθανής αδυναμίας εκλογής προέδρου Δημοκρατίας».
Τρίτη θητεία – διαδοχή Κόστα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σε ερώτηση αν θα διεκδικήσει τρίτη κυβερνητική θητεία ή θα επιδιώξει τη διαδοχή του Αντόνιο Κόστα στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αποκάλυψε χθες το Ieidiseis.gr, ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε χαμογελώντας αν κάποιοι θέλουν να τον βγάλουν στη σύνταξη και πρόσθεσε ότι έχουν μεσολαβήσει 15 μήνες από τις εθνικές εκλογές, ότι είναι αυτοαναφορικό να μιλάει κάποιος για τον εαυτό του, ότι είναι εκλεγμένος και σκοπεύει να εξαντλήσει τη θητεία του ως την άνοιξη του 2027 και ότι η ΝΔ είναι κόμμα εξουσίας και προσέρχεται στις κάλπες για να κερδίσει. Δεν αποσαφήνισε, ωστόσο, αν στις επόμενες εκλογές θα ηγηθεί αυτής της μάχη.
Για την απουσία Σαμαρά – Καραμανλή

«Η ΝΔ είναι και ισχυρή και ενωμένη. Εχουν το απεριόριστο δικαίωμα της διατύπωσης της άποψής τους, με την οποία δεν χρειάζεται να συμφωνώ. Εχουμε ελευθερία απόψεων αλλά και κόμμα συντεταγμένο που επιβάλει από τα στελέχη του και ιδιαίτερα από τους βουλευτές να στηρίζουν με την ψήφο τους τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Σε όσους ανησυχούν για την ενότητα στη ΝΔ θα συνιστούσα να κοιτάξουν σε άλλους πολιτικούς χώρους. Η ΝΔ είναι μια χαρά», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Αποτέλεσμα ευρωεκλογών – μεταρρυθμιστική κόπωση

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν ήταν κακό, αλλά ήταν κατώτερο των προσδοκιών μας. Η διαφορά από το δεύτερο κόμμα ήταν 14 μονάδες σε μία κάλπη που ευνοούσε την ψήφο διαμαρτυρίας και την αποχή» είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι δεν συμφωνεί ότι η κυβέρνηση έχει μεταρρυθμιστική κούραση. «Αντιθέτως υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις που αποτυπώθηκαν στο εκλογικό αποτέλεσμα, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, οι νέες ρυθμίσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες κα. Σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, όλες οι κυβερνήσεις δοκιμάζονται. Οι κυβερνήσεις κρίνονται σε βάθος τετραετίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα του 2010 χρεοκόπησε, γιατί ζούσαμε σε μία πραγματικότητα πάνω από τις δυνατότητές μας. «Ποτέ δεν θα γυρίσουμε εκεί. Η Ελλάδα που οραματίζομαι, θα πατάει σε στέρεες βάσεις. Με καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους. Αυτό σημαίνει γρήγορη σύγκλιση με την Ε.Ε. σε μία σειρά από ευρωπαϊκούς δείκτες» πρόσθεσε.
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επικείμενη συνάντηση με Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν είχε ποτέ αυταπάτες για τη δυσκολία της προσέγγισης με την Τουρκία. Μίλησε για τις ενέργειες που έχουν γίνει ως προς αυτή την κατεύθυνση, αναγνώρισε όμως ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν έχει αλλάξει. «Η Γαλάζια Πατρίδα παραμένει στο τραπέζι» είπε.
Για την ακρίβεια

Ο πρωθυπουργός απέδωσε την ακρίβεια εν μέρει στην αύξηση των τιμών παγκοσμίως και εν μέρει στην άνοδο του πληθωρισμού, λέγοντας ότι είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων. Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι οι τιμές στο ράφι θα αρχίσουν να σταθεροποιούνται και ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα βαίνει μειούμενος. «Η ακρίβεια θα είναι μαζί μας, αλλά από δω και στο εξής θα έχουμε σημαντική κάμψη στην αύξηση των τιμών», είπε.
Για το ΕΣΥ

Ερωτηθείς για την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο πρωθυπουργός είπε ότι το ΕΣΥ κατάφερε να ανταποκριθεί στην πανδημία, ωστόσο εκ των πραγμάτων ορισμένες παρεμβάσεις πήγαν πίσω. Υπενθύμισε τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν για τους γιατρούς και τα νέα κίνητρα και μέτρα για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, ωστόσο αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα. Αναφέρθηκε, δε, χαρακτηριστικά στην κατάσταση στα επείγοντα των νοσοκομείων, σημειώνοντας ότι και εκεί έρχονται αλλαγές. «Δεν θέλουμε επιτάξεις. Αναζητούμε μόνιμες λύσεις» είπε και πρόσθεσε ότι «δεν είναι όλα μαύρα κι άραχνα στο ΕΣΥ».
Για την άνοδο της ακροδεξιάς

Ερωτηθείς για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός τη συσχέτισε με την άνοδο της μετανάστευσης. «Αυτό στην Ελλάδα το αντιμετώπισαμε με τη φύλαξη των συνόρων και τη διαχείριση εκείνων που ζητούν άσυλο. Αρα, υπάρχει διαφορά του τί γίνεται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα που είναι πιο θωρακισμένη από το 2019», είπε ο κ. Μητσοτάκης
Σε κατάσταση πολιτικής αφασίας ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι καλό να υπάρχει μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, αλλά σήμερα δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο η πρόταση της κυβέρνησης, που είτε συμφωνεί κανείς μαζί της είτε διαφωνεί είναι ισορροπημένη και κοστολογημένη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μία κατάσταση πολιτικής αφασίας, αλλά δεν θέλω να το σχολιάσω περαιτέρω. Το ΠΑΣΟΚ που γιόρτασε τα 50 χρόνια του ως δύναμη εκσυγχρονιστική, καταψήφισε μία σειρά από παρεμβάσεις που είναι σε προοδευτική κατεύθυνση, όπως οι αλλαγές στη δικαιοσύνη κα. Η αντιπολίτευση του όχι σε όλα, όπου οι πολίτες στο σύνολό τους είναι ρακένδυτοι, αδικεί την ίδια την αντιπολίτευση» είπε.
Στεγαστικό – ακριβά ενοίκια

«Ευτυχώς στη χώρα μας έχουμε μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης. Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα βοηθήσει» απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα Σπίτι μου2, ύψους 2,5 εκατ ευρώ θα απευθύνεται σε διευρυμένη βάση. Περίπου 20.00-25.000 θα βοηθηθούν, ενώ θα βοηθήσει και το πρόγραμμα των άτοκων δανείων, ύψους 20.000 ευρώ για την ανακατασκευή παλαιών κατοικιών. «Αν υπάρχουν περισσότερα σπίτια για ενοικίαση, θα πέσουν οι τιμές. Γι αυτό και επιμένουμε σε παρεμβάσεις στοχευμένες για βραχυχρόνια μίσθωση, τις οποίες θα εξειδικεύσει τη Δευτέρα ο ΥΠΟΚ. Τα ζητήματα της στέγης δεν είναι μόνο ελληνικά. Εφόσον χρειάζεται να είμαστε ακόμα πιο δραστικοί, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε. Θα προχωρήσουμε – αλλά αυτό θέλει χρόνο – στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Θα μετατρέψουμε το πρότζεκτ της Χροπί σε κοινωνικές κατοικίες» είπε ο κ. πρωθυπουργός.


Ερωτηθείς για το Airbnb, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν δαιμονοποιεί καμία επιχειρηματικότητα. Σημείωσε ότι αυτή την στιγμή δεν χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά θα γίνουν, αν χρειαστεί.
Για τη φωτιά στην Αττική

Ερωτηθείς για τη μεγάλη φωτιά στην Αττική, ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου, μιλώντας για τις χειρότερες κλιματολογικά συνθήκες των τελευταίων 40 ετών. Είχαμε μια μεγάλη αστοχία, είπε, μία φωτιά πέρασε στον αστικό ιστό. Δεν θ' ανεχτώ μηδενιστική κριτική από την αντιπολίτευση, ξεκαθάρισε. Ξέφυγε μία φωτιά, του χρόνου ελπίζω να μην ξεφύγει καμία, γινόμαστε καλύτεροι, είπε.
Για τη λειψυδρία

Ερωτηθείς για τη λειψυδρία, είπε ότι δεν πρέπει να έχουμε αχρείαστες απώλειες από το νερό που διαθέτουμε ήδη. Αναγνώρισε το πρόβλημα της λειψυδρίας στα νησιά, κυρίως των Κυκλάδων, και προανήγγειλε στενότερη συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ για την υλοποίηση έργων. Ειδικότερα για τη λειψυδρία στην Αττική, είπε ότι θα ενωθεί ο ταμιευτήρας του Μόρνου με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Θα χρειαστεί τρία-τέσσερα χρόνια, για να υλοποιηθεί το έργο αυτό, με ελάχιστη, αμελητέα επιβάρυνση στους λογαριασμούς νερού.
Για τη φοροδιαφυγή

Σε ερώτηση για τη φοροδιαφυγή, ο πρωθυπουργός είπε ότι «κάναμε μία παρέμβαση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Θα κάνουμε κάποιες βελτιώσεις. Δεν μπορεί η προσδοκία του ελεύθερου επαγγελματία να είναι να κερδίζει όσο ένας υπάλληλος με τον κατώτατο μισθό. Θα πρέπει όλοι να φορολογούνται για το πραγματικό τους εισόδημα, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί».
Για τη συνταγματική Αναθεώρηση

Για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι η συζήτηση θ' ανοίξει στις αρχές του 2025. Θα αναζητήσουμε ευρύτερες συναινέσεις, είπε, τόνισε ωστόσο ότι τα βασικά ζητήματα που διέπουν τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας δεν θ' αποτελέσουν μέρος της συνταγματικής αναθεώρησης.
Για το ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο

Σε ερώτηση για το ευρωπαϊκό αξίωμα του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα θα έχει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο και στο πρόσωπό του δείχνει την εκτίμηση του στη Μακεδονία, αλλά «στέλνω και ένα μήνυμα στην Ευρώπη, ότι δεν είναι απαραίτητο στην Ευρώπη να πάει κάποιος τεχνοκράτης. Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Απόστολο και θα είναι ένας εξαιρετικός Επίτροπος, που θα εργαστεί για την Ευρώπη και την Ελλάδα».
Για την οπαδική βία

«Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο», τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την οπαδική βία. «Και κάμερες μπήκαν στα γήπεδα και οι ταυτοποιήσεις με τους κατόχους εισιτηρίων έγιναν πράξη. Έχουμε και ένα αυτοματοποιημένο ποινολόγιο». «Το πρώτο μεγάλο τεστ θα είναι ο τελικός του Κυπέλλου το 2025 με ένα γεμάτο ΟΑΚΑ με φιλάθλους και από τις δύο ομάδες» είπε.
Για την τραγωδία των Τεμπών

Σε ερώτηση για την τραγωδία των Τεμπών, απέρριψε εκ νέου τα περί απόπειρας συγκάλυψης και αναφέρθηκε στο χρέος της κυβέρνησης να ξεκινήσει η δίκη το συντομότερο δυνατό, παραπέμποντας στις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη. «Η δίκη αυτή πρέπει να ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους. Δεν αφορά αυτό το ζήτημα την ελληνική κυβέρνηση, αλλά τη Δικαιοσύνη. Εμείς μόνο διευκόλυνση μπορούμε να κάνουμε, για να ξεκινήσει η δίκη το συντομότερο δυνατόν» είπε.
Κρατικά πανεπιστήμια – πανεπιστημιακή αστυνομία

Σε ερώτηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για συμπράξεις ξένων πανεπιστημίων με τα δημόσια πανεπιστήμιά μας. Στηρίζω τη μεγάλη μεταρρύθμιση, που μπορεί να στηρίξει και το δημόσιο πανεπιστήμιο». Αναγνώρισε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία «δεν δούλεψε όπως την είχαμε σχεδιάσει», είπε όμως πως «δεν θα δεχτούμε εστίες ανομίας και παραβατικότητας στα πανεπιστήμια».
Για την ανομία

Σε ερώτηση για την ανομία, με αφορμή την πρόσφατη τραγωδία με τον θάνατο 19χρονου σε λούνα παρκ, ο πρωθυπουργός είπε: «Όλοι σοκαριστήκαμε. Και μακάρι κάποιος να μπορούσε να πει: Ποτέ ξανά! Γνωρίζουμε τι έγινε, πού είναι η ευθύνη και άλλοι δήμοι υλοποίησαν πολύ σωστά τον νόμο για τη λειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων. Όσοι δεν το έκαναν, θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να περιορίσουμε τη λογική της τσαπατσουλιάς. Υπάρχουν πλαίσια νομικά και δεν νοείται καμία έκπτωση, όπως γίνεται με τα αεροπλάνα».

Το βίντεο με τη συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ 2024:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου