Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 19, 2024

Τι γίνεται μετά τον θάνατο: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια «τρίτη κατάσταση ύπαρξης» Η ζωή δεν τελειώνει με τον θάνατο, τι ανακάλυψαν επιστήμονες για τα κύτταρα και για μια «τρίτη κατάσταση ύπαρξης».




Anna Shvets/Pexels

 

 


Αμερικανοί βιολόγοι παρουσιάζουν νέα επιστημονική θεωρία που ενδέχεται να αλλάξει όσα γνωρίζουμε για τη ζωή και τον θάνατο.

Σύμφωνα με την έρευνά τους, υπάρχει μια «τρίτη κατάσταση» πέρα από τη ζωή και τον θάνατο, κατά την οποία τα κύτταρα ενός νεκρού οργανισμού συνεχίζουν να λειτουργούν.


Η ανακάλυψη αυτή, όπως αναφέρεται στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει την έννοια του θανάτου, ανοίγοντας νέους δρόμους στην κατανόηση της ανθρώπινης ύπαρξης. Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι μετά τον θάνατο, τα κύτταρα δεν πεθαίνουν άμεσα, αλλά «μεταμορφώνονται», συνεχίζοντας να λειτουργούν σε έναν άλλο βιολογικό ρυθμό.

Η θεωρία αυτή εγείρει ερωτήματα για τη φύση της ζωής και τον ρόλο της κυτταρικής δραστηριότητας μετά τον κλινικό θάνατο.


Καθηγητές από κορυφαία πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, ο Πίτερ Νομπλ του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον και ο Άλεξ Ποζίτκοφ από το ιατρικό κέντρο City of Hope National στην Καλιφόρνια, μελετούν τη δυνατότητα των κυττάρων να υιοθετούν νέες μορφές ύπαρξης μετά τον θάνατο του οργανισμού.

Η έρευνά τους αποκαλύπτει ότι τα κύτταρα, όταν τους παρέχονται θρεπτικά συστατικά, οξυγόνο ή βιοηλεκτρικά ερεθίσματα, αποκτούν δυνατότητες που δεν είχαν όταν το σώμα ήταν ζωντανό.


Συγκεκριμένα, μετά το θάνατο του έμβιου όντος, ορισμένα κύτταρα, όταν τους παρέχονται θρεπτικά συστατικά, οξυγόνο, βιοηλεκτρισμός ή βιοχημικά στοιχεία, έχουν την ικανότητα να μεταμορφώνονται σε πολυκύτταρους οργανισμούς με νέες λειτουργίες.

Το 2021, ερευνητές στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα από δέρμα νεκρών βατράχων ήταν σε θέση να προσαρμοστούν αυθόρμητα σε πολυκύτταρους οργανισμούς που ονομάζονται «xenobots» ή να «αυτοσυναρμολογηθούν» σε μικροσκοπικούς πολυκύτταρους οργανισμούς -τα «ανθρωπομπότ»- που μπορούν να κινούνται στο περιβάλλον τους, αλλά και να επιδιορθώνουν τον εαυτό τους.

Τα ανθρομπότ κυμαίνονται σε μέγεθος από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας έως την άκρη ενός ακονισμένου μολυβιού. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτά τα πολυκυτταρικά ρομπότ έχουν σχεδιαστεί για να αυτοσυναρμολογούνται και έχουν επιδείξει έντονη θεραπευτική δράση σε άλλα κύτταρα.


Αυτά τα ανθρωπορομπότ μπορούσαν όχι μόνο να κινούνται ανεξάρτητα, αλλά και να αυτοεπιδιορθώνονται και να θεραπεύουν τα κατεστραμμένα νευρικά κύτταρα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Έχουν επιδείξει ικανότητες που ξεπερνούν εκείνες των ξενορομπότ, αντιμετωπίζοντας κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τη συναρμολόγηση και τη συνεργασία των κυττάρων στο σώμα και τη δυνατότητα των κυττάρων να επανασυναρμολογούνται σε διαφορετικές δομές για ποικίλες λειτουργίες.

Συνοψίζοντας, όπως αναφέρει το earth.com, η απόκτηση βαθύτερης κατανόησης του τρόπου με τον οποίο ορισμένα κύτταρα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν και να μετασχηματίζονται σε πολυκύτταρους οργανισμούς μετά το θάνατο ενός οργανισμού, την «τρίτη κατάσταση», ενέχει μεγάλες δυνατότητες για την πρόοδο τόσο της εξατομικευμένης όσο και της προληπτικής ιατρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου