Σάββατο, Σεπτεμβρίου 28, 2024

Το Ισραήλ πέρασε όλες τις «κόκκινες γραμμές»: Θέλει να ταπεινώσει Χεσμπολάχ, Χαμάς και Ιράν Με την εξόντωση των ηγετών της Χεσμπολάχ και της Χαμάς, το Ισραήλ πηγαίνει σε «ολοκληρωτικό πόλεμο».









 
 


Η δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σαγίντ Χασάν Νασράλα, σε ένα μαζικό χτύπημα από το Ισραήλ σε υπόγειο αρχηγείο στα νότια προάστια της Βηρυτού σηματοδοτεί την πιο ανησυχητική κλιμάκωση στον σχεδόν ένα χρόνο πολέμου μεταξύ της σιιτικής μαχητικής οργάνωσης και του Ισραήλ.

Αμέσως μετά την ομιλία Νετανιάχου, στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ - όπου φάνηκε να απειλεί ευθέως το Ιράν και να υπόσχεται ότι θα συνεχίσει να «υποβαθμίζει» τη Χεζμπολάχ - άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες αναφορές για ένα μεγάλο χτύπημα.


Σε λιγότερο από μία ώρα, ισραηλινοί δημοσιογράφοι με διασυνδέσεις με το υπουργείο άμυνας και ασφάλειας της χώρας άφηναν να εννοηθεί ότι ο Νασράλα ήταν ο στόχος και ότι βρισκόταν στην περιοχή του αρχηγείου την ώρα του χτυπήματος. Το πρωί του Σαββάτου, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είχε σκοτωθεί.

Το ότι το χτύπημα θεωρήθηκε ως εξαιρετικά σημαντικό επιβεβαιώθηκε αμέσως μετά την πραγματοποίησή του από σειρά δηλώσεων από το Ισραήλ - συμπεριλαμβανομένης εικόνας που δείχνει τον Νετανιάχου να διατάζει την επίθεση στο τηλέφωνο από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του στη Νέα Υόρκη.
Οι κανόνες έχουν πάει «περίπατο»

Αυτό που είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ, μετά από σειρά ισραηλινών κλιμακώσεων κατά της Χεζμπολάχ αυτό το μήνα - συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων δολοφονιών και της έκρηξης χιλιάδων τροποποιημένων βομβητών και ασύρματων που προμηθεύτηκαν στην ομάδα - είναι ότι οι από καιρό κατανοητοί βασικοί κανόνες που διέπουν την ισορροπία της αποτροπής μεταξύ των δύο πλευρών έχουν καταρρεύσει.


Για μεγάλο μέρος των πρώτων μηνών της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ, η οποία ξεκίνησε στις 8 Οκτωβρίου - μια ημέρα μετά την επίθεση της Χαμάς από τη Γάζα - ήταν κατανοητό ότι το Ισραήλ δεν θα δολοφονούσε τα πιο υψηλόβαθμα μέλη της μαχητικής ομάδας. Τους τελευταίους μήνες αυτές οι «κόκκινες γραμμές» έχουν ολοένα και περισσότερο διαγραφεί.

Καθώς το γεωγραφικό εύρος των επιθέσεων και από τις δύο πλευρές έχει μετακινηθεί βαθύτερα στο Λίβανο και το Ισραήλ, οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν ως στόχο όλο και πιο υψηλόβαθμους διοικητές της Χεζμπολάχ, πέρα από εκείνους που εμπλέκονται άμεσα στην εξαπόλυση χτυπημάτων στο έδαφος στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.


Από τις αρχές του έτους, διπλωμάτες και έμπειροι αναλυτές στην περιοχή έχουν υποδείξει ότι ένας από τους στόχους του «πηγαινέλα» μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ μέσω του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Amos Hochstein και των μεσαζόντων για την ομάδα επικεντρώθηκε στη διατήρηση της συμφωνίας ότι τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη της μαχητικής ομάδας δεν θα αποτελέσουν στόχο.
Η κλιμάκωση από το Ισραήλ και η εξόντωση του Νασράλα

Από την ισραηλινή πλευρά, το τελευταίο δεκαπενθήμερο, συσσωρεύονταν στοιχεία που έδειχναν ότι υπήρχε περίπτωση για μια σημαντική κλιμάκωση.

Ισχυρισμοί για ανεπιτυχείς συνωμοσίες της Χεζμπολάχ με στόχο υψηλόβαθμα ισραηλινά στελέχη διατυπώθηκαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας, ενώ διατυπώθηκε η άποψη ότι η ισραηλινή κλιμάκωση αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση των σχεδίων της μαχητικής οργάνωσης να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση.

Όλα αυτά, όπως φαίνεται πλέον ξεκάθαρα, αποτελούσαν προοίμιο για μια από καιρό προετοιμασμένη και πολύπλευρη προσπάθεια αποκεφαλισμού της Χεζμπολάχ. Αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες για να κατανοήσουμε την πλήρη σημασία των επιπτώσεων από το χτύπημα της Παρασκευής, ο Νετανιάχου και οι στρατιωτικοί αρχηγοί του πήραν ένα τεράστιο ρίσκο, όχι μόνο όσον αφορά την κατάσταση στο βόρειο Ισραήλ, όπου δεκάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί από τις μάχες, αλλά και με την ευρύτερη περιοχή και τις σχέσεις της χώρας με τους διεθνείς εταίρους της.


Έρχεται εν μέσω των διεθνών προσπαθειών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Γαλλίας για τη μεσολάβηση εκεχειρίας τριών εβδομάδων με τη Χεζμπολάχ, με την κίνηση αυτή να σηματοδοτεί ένα εμφατικό χαστούκι για την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία πίστευε ότι είχε τη διαβεβαίωση του Νετανιάχου ότι υποστήριζε την προσωρινή εκεχειρία.

Αντιθέτως, ο Νετανιάχου και η στρατιωτική του ηγεσία έθεταν όλη την ώρα μυστικά το έδαφος για μια επίθεση που θα ήταν προγραμματισμένη να υπογραμμίσει βίαια τις ρητορικές ακροβασίες των προειδοποιήσεων του Ισραηλινού πρωθυπουργού προς τη Χεζμπολάχ και το Ιράν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Παρασκευή στον ΟΗΕ.
Η πρόκληση για την Τεχεράνη

Το πιο σημαντικό είναι ότι τα χτυπήματα αποτελούν μια άμεση πρόκληση για την Τεχεράνη, για την οποία ο Νασράλα αντιπροσωπεύει τον πιο σημαντικό στρατηγικό περιφερειακό σύμμαχό της, του οποίου οι δεκάδες χιλιάδες πύραυλοι που προμηθεύει το Ιράν με στόχο το Ισραήλ θεωρούνται εδώ και καιρό ως βασικό στρατηγικό φύλλο που αποτρέπει μια ισραηλινή επίθεση στο ίδιο το Ιράν.

Τώρα τα στοιχήματα έχουν χαθεί. Παρά τους ανώνυμους ισραηλινούς ισχυρισμούς - που διαψεύστηκαν από τις IDF - ότι κατέστρεψε έως και το 50% του πυραυλικού οπλοστασίου της Χεζμπολάχ που ξεπερνά κατά πολύ τις 100.000, αυτό παραμένει απίθανο. Και ενώ η διοίκηση και ο έλεγχος της Χεζμπολάχ έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, είναι πιθανό να διατηρεί μια σημαντική ικανότητα.

Άλλοι σύμμαχοι του Ιράν, μεταξύ άλλων στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη, διαθέτουν τους δικούς τους πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία, αν και δεν είναι τόσο σημαντικά όσο της Χεζμπολάχ, θα μπορούσαν να μπουν στο παιχνίδι - και όχι απαραίτητα μόνο εναντίον του Ισραήλ αλλά και εναντίον αμερικανικών στόχων.


Στη συνέχεια, υπάρχει το σημαντικότερο ερώτημα: αν το Ιράν μπορεί να αποδεχθεί το χτύπημα κατά του Νασράλα ή αν θα μπορούσε και αυτό να παρασυρθεί σε μια διευρυνόμενη σύγκρουση, και αν το χτύπημα έχει ως στόχο το Ισραήλ να θέσει τις προϋποθέσεις για ένα χτύπημα κατά του Ιράν.

Υποστηρίζοντας αυτή την ανησυχία, η πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό καταδίκασε την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ, λέγοντας το βράδυ της Παρασκευής - πριν τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι ο Νασράλα είχε σκοτωθεί - ότι οι επιθέσεις «αντιπροσωπεύουν μια σοβαρή κλιμάκωση που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού» και ότι το Ισραήλ θα «τιμωρηθεί κατάλληλα».

Με πληροφορίες από Guardian.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου