Κυριακή, Σεπτεμβρίου 15, 2024

Προκλητικός ο Οικονόμου για την παραλίγο τραγωδία στον Προαστιακό...

 




Σοκ προκάλεσε η είδηση που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» για την παρ' ολίγον μετωπική σύγκρουση τρένων του Προαστιακού έξω από την Αθήνα...Η σύγκρουση των δύο τρένων (που βρέθηκαν να κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση και σε σημείο όπου η κίνηση γίνεται σε μονή γραμμή, μετά τα έργα υπογειοποίησης στα Σεπόλια) απετράπη χάρη σε μηχανοδηγό του ενός συρμού, που άκουσε στον ασύρματο τον σταθμάρχη στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών να δίνει λάθος εντολή στον συνάδελφό του.


Η παραλίγο τραγωδία ξύπνησε μνήμες από το έγκλημα των Τεμπών και έφερε με ηχηρό τρόπο στο προσκήνιο το γεγονός ότι τα σύγχρονα συστήματα ελέγχου της κυκλοφορίας (όπως η τηλεδιοίκηση - σηματοδότηση και το αυτόματο σύστημα φρεναρίσματος ETCS των συρμών) συνεχίζουν να μη λειτουργούν δίπλα στην Αθήνα. 

Σημειώνεται μάλιστα ότι ο αντιπρόεδρος του σωματείου των μηχανοδηγών, Γιώργος Μανώλης, δήλωσε την Παρασκευή ότι «δεν είναι μόνο ότι είναι μονή η γραμμή» στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά ότι «μιλάμε για την καρδιά της Αθήνας, μιλάμε για αστικό ιστό, μιλάμε για μεγάλη πυκνότητα δρομολογίων σε εκείνο το σημείο. Όλα τα τρένα περνάνε από εκεί: προαστιακά, αεροδρόμια, Κιάτο...».

Και μπορεί για το θέμα να υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση και ο σταθμάρχης να τέθηκε σε αργία και να παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό, ωστόσο για τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών, Βασίλη Οικονόμου, το περιστατικό ήταν «σοβαρό μόνο στη θεωρία, στην πράξη δεν υπήρξε κίνδυνος για κανέναν».


Με προκλητικό τρόπο, λοιπόν, ο υπουργός επιχείρησε (μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ) να υποβαθμίσει το γεγονός, κάνοντας λόγο για «δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν» και για «πλαίσιο διαδικασιών που διασφαλίζει την ασφάλεια...». 


«Οι σατανικές συμπτώσεις είναι καλές για τα μυθιστορήματα. Εδώ μιλάμε για την ασφάλεια του κόσμου. Τα Τέμπη ήταν ένα τραγικό, πολύ κακό περιστατικό. Όμως, δεν έχουμε τέτοιες περιπτώσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Όλα αυτά τη στιγμή που ένα νέο σοβαρό περιστατικό (με αμαξοστοιχία να προσκρούει σε πεσμένα δέντρα, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί ο συρμός, να προκληθούν ζημιές και να μπει μέσα σε βαγόνι ένας κορμός δέντρου) ήρθε να αποδομήσει τον όποιο ισχυρισμό του υπουργού περί ασφάλειας στα τρένα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου