Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 05, 2024

Εντυπωσιακό εύρημα στο κουφάρι του Τιτανικού – Βρέθηκε το χαμένο αγαλματίδιο «Νταϊάνα των Βερσαλλιών» Ιστορική ημέρα για τις επιχειρήσεις έρευνας στον Τιτανικό, αλλά και ανησυχία από τις εικόνες αποσύνθεσης του ναυαγίου.





 

 


Η πρόσφατη αποστολή της εταιρείας RMS Titanic Inc., η οποία κατέχει τα νόμιμα δικαιώματα έρευνας στο ναυάγιο του Τιτανικού, έφερε στο φως ένα εντυπωσιακό εύρημα που μέχρι σήμερα θεωρούταν χαμένο. Πρόκειται για τη «Νταϊάνα των Βερσαλλιών», ένα χάλκινο αγαλματίδιο με τεράστια ιστορική σημασία.

Η RMS Titanic Inc «Νταϊάνα των Βερσαλλιών» έδωσε στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες που δείχνουν το αγαλματίδιο με απόλυτη καθαρότητα. Η τελευταία φορά που το άγαλμα είχε δει το φως ήταν το 1986, ωστόσο τα ίχνη του είχαν χαθεί στο κουφάρι του Τιτανικού.


Η επανεμφάνισή του αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα για τις επιχειρήσεις έρευνας. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο εντοπισμός της «Νταϊάνας» ήταν μια συγκινητική στιγμή, καθώς αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αντικείμενα από το πλοίο και είναι σύμβολο της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς του Τιτανικού.

Ωστόσο η εταιρεία RMS Titanic Inc. προχώρησε και σε μια αρνητική ανακοίνωση, ενημερώνοντας πως υπήρξε απώλεια ενός σημαντικού τμήματος του κιγκλιδώματος της πλώρης του πλοίου, το οποίο μέχρι το 2022 παρέμενε άθικτο. Πρόκειται για μια ηχηρή υπενθύμιση της σταδιακής αποσύνθεσης του ναυαγίου, που επιταχύνει την ανάγκη για την προστασία των υπολειμμάτων του.







«Η ανακάλυψη της Νταϊάνας ήταν μια συναρπαστική στιγμή. Όμως, είμαστε λυπημένοι για την απώλεια του εμβληματικού κιγκλιδώματος της πλώρης και για άλλα στοιχεία που καταδεικνύουν τη φθορά. Παραμένουμε στη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε την κληρονομιά του Τιτανικού», δήλωσε σύμφωνα με τον Guardian η Tomasina Ray, διευθύντρια συλλογών της RMS Titanic.







Η νέα αποστολή διήρκεσε 20 ημέρες και το πλήρωμα επέστρεψε στο Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ, των ΗΠΑ, στις 9 Αυγούστου. Κατά τη διάρκειά της καταγράφηκαν πάνω από δύο εκατομμύρια φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης του ναυαγίου, δημιουργώντας τον πιο λεπτομερή χάρτη του ναυαγίου και του πεδίου των συντριμμιών του που έχει υπάρξει ποτέ.

Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν θα βοηθήσουν στην κατανόηση της κατάστασης του ναυαγίου και θα χρησιμοποιηθούν για την ανάκτηση ιστορικά σημαντικών και σε κίνδυνο ευρημάτων στις μελλοντικές αποστολές.

Η τελευταία αποστολή είχε ιδιαίτερη σημασία για την εταιρεία, καθώς ήταν η πρώτη μετά το θάνατο του Paul-Henri Nargeolet, διευθυντή υποβρύχιων ερευνών της RMS Titanic, ο οποίος έχασε τη ζωή του στην τραγική καταστροφή του υποβρυχίου Titan τον Ιούνιο του 2023. Η οικογένεια του Nargeolet έχει καταθέσει αγωγή κατά της εταιρείας OceanGate, η οποία ήταν υπεύθυνη για το υποβρύχιο Titan.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου