Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 05, 2024

«Ψηφίζει» Κάμαλα η Goldman Sachs - «Θα πέσει το ΑΕΠ των ΗΠΑ, αν εκλεγεί ο Τραμπ» H Goldman Sachs με ανάλυσή της παίρνει θέση υπέρ της Χάρις στην προεδρική κούρσα των ΗΠΑ.









Γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου
 


Η Κάμαλα Χάρις έχει καταφέρει να κάνει τη δημοσκοπική ανατροπή μετά την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα των ΗΠΑ και εμφανίζεται πλέον ως φαβορί - έστω και οριακά - για το Λευκό Οίκο. Η Χάρις έχει συσπειρώσει τους Δημοκρατικούς και τους χορηγούς τους, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για νίκη στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Στους υποστηρικτές της προστίθεται έμμεσα και η Goldman Sachs. Ο χρηματοπιστωτικός οίκος, ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίους, προχώρησε σε ανάλυση για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις μιας νίκης των Ρεπουμπλικάνων ή των Δημοκρατικών και κατέληξε στο συμπέρασμα – προειδοποίηση – πως η νίκη του Τραμπ θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στο ΑΕΠ των ΗΠΑ.


«Εκτιμούμε ότι εάν το Τραμπ κερδίσει το πλήγμα στην ανάπτυξη από τους δασμούς και την αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική θα αντιστάθμιζε τη θετική δημοσιονομική ώθηση» από τη διατήρηση των περισσότερων φορολογικών περικοπών, ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, μεταξύ των οποίων και ο Άλεκ Φίλιπς, επικεφαλής του τμήματος αναλύσεων και ερευνών του χρηματοπιστωτικού οίκου για τις πολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση, σε περίπτωση νίκης του Τραμπ, είτε με απόλυτο έλεγχο του Κογκρέσου είτε ελέγχοντας το ένα από τα δύο σώματα (Βουλή και Γερουσία), το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα σημειώσει μια μικρή βραχυπρόθεσμη άνοδο (0,5) το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά οι επιπτώσεις θα υποχωρήσουν το επόμενο διάστημα, έως το 2026
Ο πόλεμος των δασμών

Παρότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε πρόσφατα μεγάλους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα κηρύσσοντας τον εμπορικό πόλεμο στο Πεκίνο, οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα προχωρήσει σε περαιτέρω άνοδο των δασμών κατά 20%, επεκτείνοντάς τους μάλιστα και στις εισαγωγές αυτοκινήτων από το Μεξικό και την ΕΕ.


Σε ενδεχόμενη νίκη της Χάρις, στην έκθεσή της η Goldman Sachs αναφέρει πως δεν αναμένει περαιτέρω αυξήσεις δασμών. Οι πιθανές αυξήσεις των δασμών του Τραμπ στην Κίνα, την ΕΕ και το Μεξικό θα οδηγούσαν σε άνοδο του πληθωρισμού, με μέγιστο αντίκτυπο 30 έως 40 μονάδων βάσης στο προτιμώμενο εύρος τιμών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, γράφουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.
Οι πολιτικές μετανάστευσης στο επίκεντρο

Παράλληλα, όπως σημειώνουν, η μείωση της μετανάστευσης, που αποτελεί βασική προεκλογική δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ, θα επιβραδύνει την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως και η Κάμαλα Χάρις, στην πρώτη της συνέντευξη, δεσμεύτηκε για μια αυστηρή μεταναστευτική πολιτική, ακολουθώντας τη γραμμή του αντιπάλου της για την προεδρία των ΗΠΑ.

Καθώς η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει ήδη λάβει μέτρα «αλά Τραμπ» για περιορισμό της μετανάστευσης, η Goldman Sachs εκτιμά πως μια κυβέρνηση υπό τη Κάμαλα Χάρις θα καταγράψει περιορισμό των νέων αφίξεων μεταναστών στο 1,5 εκατομμύριο ετησίως, ένα μέγεθος που παραμένει ωστόσο υψηλότερο από το μέσο όρο του 1 εκατομμύριου πριν από την πανδημία.


Αντίθετα μια κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να πετύχει μείωση στο 1,25 εκατ. Εάν δε οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν τον απόλυτο έλεγχο του Κογκρέσου (Βουλή και Γερουσία) και ενισχύσουν τους πόρους και τα μέτρα για την ασφάλεια στα σύνορα όπως διαμηνύουν, τότε ο αριθμός των μεταναστών θα μπορούσε να περιοριστεί ακόμη και στις 750.000 ετησίως.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η αύξηση της μετανάστευσης θεωρείται από πολλούς οικονομολόγους ότι συνέβαλε στην ισχυρή αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, εν όψει των υψηλών επιτοκίων. «Εκτιμούμε ότι η συμβολή της μετανάστευσης στην αύξηση του εργατικού δυναμικού εάν κερδίσει η Χάρις θα ήταν 10.000 το μήνα υψηλότερη από ό,τι αν ο Τραμπ νικήσει με διχασμένο το Κογκρέσο και 30.000 το μήνα υψηλότερη με έλεγχο και της Βουλής και της Γερουσίας», αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs.
Οι προβλέψεις για νίκη της Χάρις στο ΑΕΠ

Οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν πως εάν η Κάμαλα Χάρις κερδίσει τις εκλογές και οι Δημοκρατικοί εξασφαλίσουν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου «οι νέες δαπάνες και οι διευρυμένες φορολογικές πιστώσεις σε μεσαία εισοδήματα θα αντισταθμίσουν ελαφρώς τις χαμηλότερες επενδύσεις λόγω υψηλότερων εταιρικών φορολογικών συντελεστών». Αυτό, όπως επισημαίνουν, «θα έχει ως αποτέλεσμα μια πολύ μικρή ώθηση στην αύξηση του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2025-2026».

Σε ένα σενάριο διχασμένης κυβέρνησης, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι θα ελέγχουν ένα από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, «τα αποτελέσματα των αλλαγών πολιτικής θα ήταν μικρά και ουδέτερα», ανέφερε ο Φίλιπς και οι συνεργάτες του στην ανάλυσή τους.
Πυρά Τραμπ κατά της «ελίτ της Wall Street»

Οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, υπογράμμισε πως στο παρελθόν είχαν αποτύχει να προβλέψουν την ανάκαμψη της ανάπτυξης που ακολούθησε της νίκης του το 2016.


«Αυτές οι ελίτ της Wall Street θα ήταν φρόνιμο να αναθεωρήσουν και να αναγνωρίσουν τις αδυναμίες προηγούμενων αναλύσεών τους, αν θέλουν οι νέες προβλέψεις τους να φαίνονται περισσότερο αξιόπιστες», δήλωσε σύμφωνα με το Bloomberg ο Μπράιν Χιούζ, ανώτερος σύμβουλος της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της εκστρατείας της Χάρις, Τζο Κοστέλο, δήλωσε πως «οι δεξιοί, οι αριστεροί ή κεντρώοι, οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο Τραμπ είναι μια απειλή για οικονομική καταστροφή» με εκτόξευση της ανεργίας, άνοδο πληθωρισμού, έκρηξη του χρέους και πιθανή ύφεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου