Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 13, 2024
Κούλλης Νικολάου: «Το Famagusta ήταν στο μυαλό μου μια πενταετία» - Η απάντηση του για το Netflix Ο Κούλλης Νικολάου βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο «Στούντιο 4» και απάντησε για το «Famagusta», την εμπλοκή με το Netflix και τους λόγους που αξίζει κανείς να δει τη σειρά.
Γράφει ο Άρης Σταυρίδης
O Κούλλης Νικολάου είναι, εκτός από ηθοποιός, η ραχοκοκαλιά της εταιρίας παραγωγής Make it productions, η οποία βρίσκεται πίσω από πολλές επιτυχημένες σειρές, ανάμεσά τους η «Γη της ελιάς» και το «Famagusta».
Όμως, το «Famagusta» κατέχει εκ των πραγμάτων ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του Κούλλη Νικολάου. Είναι μια σειρά που την οραματίστηκε με τον κολλητό φίλο και συνεργάτη του Ανδρέα Γεωργίου και «ίδρωσε» για να υλοποιήσει. Μια σειρά που αναφέρεται σε γεγονότα πριν από αυτόν, όπως ο Αττίλας, τα οποία καθόρισαν τη ζωή του και τις ζωές όλων των Κυπρίων ανεξαρτήτως γενιάς.
Μιλώντας στη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και στον Θανάση Αναγνωστόπουλο, ο Κούλλης Νικολάου μίλησε για τους λόγους που ξεχωρίζει τη συγκεκριμένη δουλειά.
«Το “Famagusta” είναι κάτι άλλο, όχι μόνο εκ της θεματολογίας του, αλλά είναι καλή τηλεόραση. Είναι ένα καλογυρισμένο σίριαλ, καλοερμηνευμένο από σπουδαίους ηθοποιούς, καλοσκηνοθετημένο, με μια καλή φωτογραφία, με καλές productions values.
Το ονειρευτήκαμε να ταξιδέψει το “Famagusta” σε όλο τον κόσμο. Το συγκεκριμένο (project) ήταν στο μυαλό μου μια πενταετία. Ταίριαξε το timing κι έγινε τώρα. Δεν έγινε τότε, δεν έγινε μετά, έγινε στα 50 χρόνια (από την τουρκική εισβολή).
Θέλω να τονίσω κάτι. Η έγνοια μας δεν είναι απλά να περάσουμε την ιστορία. Δεν είμαστε ιστορικοί. Γιατί αν, κάτσουμε να αναλύσουμε την ιστορία, έχει πολλά κουμπιά και θα ήταν και ντοκιμαντέρ.
Η έννοια μας είναι ο ανθρώπινος πόνος. Η καταστροφή που επιφέρει ένας πόλεμος. Ο πόλεμος δεν χρειάζεται να είναι ιστορία. Είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο, ενώ την ιστορία μπορεί ο τάδε ιστορικός να τη συγγράψει έτσι κι ο άλλος να τη συγγράψει αλλιώς.
Η τούρκικη εισβολή στην Κύπρο είναι γεγονός. Και οι ίδιοι το λένε. Μπορεί να το λένε ειρηνευτική προσπάθεια αλλά δεν λένε ότι εμείς δεν ήρθαμε ποτέ στην Κύπρο, δεν διχοτομήσαμε την Κύπρο.
Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θυμούνται μόνο, υπάρχουν μάνες που περιμένουν τα παιδιά τους, υπάρχουν κόρες που περιμένουν τους πατεράδες τους. Είναι αγνοούμενοι.
Ονειρευτήκαμε αυτό που έγινε. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Γιατί, όταν ξεκινάς κάτι, δεν ξέρεις που μπορεί να φτάσει και πως μπορείς να το ολοκληρώσεις. Έγιναν τεράστιες προσπάθειες. Ευχαριστούμε το Mega που μας στήριξε γι’ αυτό, χρηματοδότησε το όνειρό μας που μπορεί κάποιοι άνθρωποι να το έβλεπαν ότι, “ε, δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι…”
Πολλοί άνθρωποι έχουν τη λογική του να μην ξύνεις πληγές, την οποία συμμερίζομαι έως ένα σημείο. Αλλά το μην ξύνεις πληγές είναι ένας γενικός όρος, κατά τη δική μου κρίση. Το να θυμίζεις ότι, αν είσαι κακός, μόνο κακά θα επιφέρεις δεν είναι ότι ξύνεις πληγές. Δίνει ένα παράδειγμα για να μην ξανασυμβεί.
Το συμμερίζομαι γιατί κι εγώ ένα κομμάτι μου λέει παιδιά, ας το αφήσουμε, πάμε παρακάτω να δούμε τι γίνεται, μπροστά να βλέπουμε. Αλλά το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Δεν αναιρεί ότι πρέπει να πάμε μπροστά, ότι πρέπει να δούμε τα σφάλματα των προγόνων μας -εγώ 4 χρονών ήμουν, δεν συμμετείχα στο σφάλμα αυτό, γεννήθηκα ένας άνθρωπος που απαγορευόταν να πάω απέναντι στον τόπο μου».
Για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο project ο Κούλλης Νικολάου και ο Ανδρέας Γεωργίου χρειάστηκε να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια. «Για το “Famagusta”, δεν θέλω να κλαφτώ, αλλά δώσαμε από την τσέπη, από το μικρό στοκ που λέμε» εξομολογήθηκε. Γι’ αυτό και η ικανοποίησή τους όταν ανακοινώθηκε η πώληση της σειράς στο Netflix ήταν μεγάλη.
Όμως, μετά από την παρέμβαση του προέδρου του τουρκικού ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου και την κινητοποίηση της τουρκικής διπλωματίας, η προβολή της σειράς στην πλατφόρμα είναι αμφίβολη, τουλάχιστον εκτός Ελλάδας και Κύπρου.
«Θα σας πω αυτό που λέω σε όλους τους δημοσιογράφους που με παίρνουν τηλέφωνο αυτόν τον καιρό και είναι η ειλικρινής μου απάντηση. Ό,τι ξέρεις, ξέρω. Δεν έχουμε κάτι επίσημο.
Θα ανέβει, αν μπεις στο Netflix Ελλάδος. Τώρα, το παγκόσμιο είναι μία κατάσταση που δεν γνωρίζουμε, δεν έχουμε κάτι επίσημο. Στην Κύπρο δεν έχει ανοίξει πάντως, το λέω γιατί το ζω, μπαίνω στο Netflix.
Ό,τι ξέρεις, ξέρω, δεν έχω κάνει εγώ τη συμφωνία. Η συμφωνία είναι του τηλεοπτικού σταθμού Mega και του Netflix. Θα μου πεις "Δεν ενημερώνεσαι;". Κρατάμε χαμηλούς τόνους, δεν λέμε πολλά πράγματα γιατί όλα είναι μη επίσημα» ήταν η απάντηση του Κούλλη Νικολάου για το θρίλερ με ο εμπάργκο με το οποίο απειλεί η Τουρκία το Netflix αν το «Famagusta» γίνει διαθέσιμο παγκοσμίως.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου