Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 16, 2024
Για πρώτη φορά στη σέντρα από τις ΗΠΑ ο Φέλιξ Μπίτζιος για το Predator...
Κυρώσεις σε πέντε πρόσωπα της Intellexa, που προβλέπουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ....
Μια πολύ σημαντική εξέλιξη που αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών και έναν απ' τους πρωταγωνιστές του, τον Φέλιξ Μπίτζιο, ο οποίος έχει στραφεί νομικά κατά της «Εφ.Συν.» και των Reporters United για τις αποκαλύψεις στο θέμα, έρχεται σήμερα απ' την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών (OFAC) στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις σε πέντε άτομα και μια οντότητα που συνδέονται με την Κοινοπραξία Intellexa για το ρόλο τους στην ανάπτυξη, λειτουργία και διανομή εμπορικής τεχνολογίας spyware που αποτελεί σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ Ένας από τους πέντε είναι ο Φέλιξ Μπίτζιος.
Ειδικά για τον Φέλιξ Μπίτζιο η ανακοίνωση αναφέρει: «Ο Φέλιξ Μπίτζιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης μιας εταιρείας Intellexa Consortium που χρησιμοποιήθηκε για την προμήθεια spyware Predator σε έναν ξένο κυβερνητικό πελάτη. Ο Μπίτζιος ενήργησε επίσης ως διαχειριστής της Intellexa S.A., εταιρείας στην Κοινοπραξία Intellexa που ορίστηκε σύμφωνα με την εκτελεστική οδηγία 13694, όπως τροποποιήθηκε», επισημαίνει το αμερικανικό υπουργείο για να τονίσει τον βασικό ρόλο του στη διακίνηση του Predator.
Ανάμεσα στους πέντε είναι και δύο ελληνικά ονόματα:
Η Παναγιώτα Καραολή είναι διευθύντρια πολλαπλών οντοτήτων της Κοινοπραξίας Intellexa που ελέγχονται ή αποτελούν θυγατρική της Thalestris Limited.
Η Άρτεμις Αρτεμίου είναι η γενική διευθύντρια και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Cytrox Holdings Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag (Cytrox Holdings), μέλος της Κοινοπραξίας Intellexa που ορίστηκε σύμφωνα με την Ε.Ο. 13694, όπως τροποποιήθηκε. H Αρτεμίου είναι επίσης υπάλληλος της Intellexa S.A.
Τι προβλέπουν οι κυρώσεις
Οι κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ προβλέπουν ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα σε περιουσιακά στοιχεία των πέντε προσώπων που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ή βρίσκονται στην κατοχή ή τον έλεγχο ατόμων των ΗΠΑ μπλοκάρονται και πρέπει να αναφέρονται στην υπηρεσία OFAC (Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών).
Επιπλέον, τυχόν οντότητες που ανήκουν, άμεσα ή έμμεσα, μεμονωμένα ή συνολικά, κατά 50% ή περισσότερα από ένα ή περισσότερα αποκλεισμένα πρόσωπα, μπλοκάρονται επίσης.
Εκτός εάν εγκριθεί από μια γενική ή ειδική άδεια που εκδίδεται από την OFAC ή δεν εξαιρείται, οι κανονισμοί της OFAC γενικά απαγορεύουν όλες τις συναλλαγές από πρόσωπα των ΗΠΑ ή εντός (ή διέλευσης) των Ηνωμένων Πολιτειών που αφορούν οποιαδήποτε ιδιοκτησία ή συμφέροντα σε περιουσιακά στοιχεία ορισμένων ή με άλλο τρόπο αποκλεισμένων προσώπων.
Απαγορεύεται επίσης σε άτομα μη αμερικανικής υπηκοότητας να προκαλέσουν ή να συνωμοτήσουν για να αναγκάσουν τα άτομα των Η.Π.Α. να παραβιάσουν συνειδητά ή άθελά τους τις κυρώσεις των ΗΠΑ, καθώς και να εμπλακούν σε συμπεριφορά που παρακάμπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Επιπλέον, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται σε ορισμένες συναλλαγές ή δραστηριότητες με τις υπό κυρώσεις οντότητες και ιδιώτες ενδέχεται να εκτεθούν σε κυρώσεις ή να υποβληθούν σε ενέργειες επιβολής. Οι απαγορεύσεις περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συνεισφοράς ή παροχής κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών από, προς ή προς όφελος οποιουδήποτε καθορισμένου προσώπου, ή τη λήψη οποιασδήποτε συνεισφοράς ή παροχής κεφαλαίων, αγαθών ή υπηρεσιών από οποιοδήποτε τέτοιο πρόσωπο.
Αυτές οι κυρώσεις συμπληρώνουν τις συντονισμένες ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατά των εμπορικών πωλητών spyware, συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων κυρώσεων κατά ατόμων και οντοτήτων που σχετίζονται με την Κοινοπραξία Intellexa, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχθούν την απερίσκεπτη διάδοση τεχνολογιών που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια και υπονομεύουν την ιδιωτική ζωή και τις πολιτικές ελευθερίες των πολιτών μας», δήλωσε ο αναπληρωτής υφυπουργός Οικονομικών για την Τρομοκρατία και τις Οικονομικές Πληροφορίες Μπράντλεϊ Τ. Σμιθ. «Θα συνεχίσουμε να καθιστούμε υπόλογους όσους επιδιώκουν να επιτρέψουν τη διάδοση τεχνολογιών εκμετάλλευσης, ενώ παράλληλα ενθαρρύνουμε την υπεύθυνη ανάπτυξη τεχνολογιών που ευθυγραμμίζονται με τα διεθνή πρότυπα».
«Η σημερινή δράση επιβεβαιώνει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να αντιμετωπίσουν την εκμετάλλευση ευαίσθητων δεδομένων των Αμερικανών και τον ψηφιακό αυταρχισμό, και ευθυγραμμίζεται με μια σειρά ενεργειών της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της διάδοσης και της κατάχρησης εμπορικού λογισμικού κατασκοπείας, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης του Εκτελεστικού Διατάγματος 14093 Απαγόρευση της χρήσης εμπορικού λογισμικού κατασκοπείας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ που εγκυμονεί κινδύνους για την εθνική ασφάλεια, την κοινή δήλωση σχετικά με τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διάδοσης και της κατάχρησης εμπορικού λογισμικού κατασκοπείας· και τις Κατευθυντήριες Αρχές για την Κυβερνητική Χρήση των Τεχνολογιών Επιτήρησης. Αυτά τα μέτρα αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και αρχές, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, καθώς και των ελέγχων των εξαγωγών και των περιορισμών στην έκδοση θεωρήσεων, για την αντιμετώπιση της κακής χρήσης αυτής της εξελιγμένης τεχνολογίας επιτήρησης», σημειώνει ακόμα η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Μεταξύ άλλων αναφέρει πως η Κοινοπραξία Intellexa διατηρεί δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο και οι πελάτες της περιλαμβάνουν κρατικούς φορείς και κυβερνήσεις. Στους προηγούμενους στόχους των προϊόντων spyware της Intellexa Consortium περιλαμβάνονται κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι, ειδικοί σε θέματα πολιτικής και πολιτικοί της αντιπολίτευσης.
efsyn.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου