Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 16, 2024

Ρούμπερτ Μέρντοχ: Αρχίζει η μάχη της «διαδοχής» - Στα δικαστήρια κρίνεται το μέλλον της μιντιακής αυτοκρατορίας Η δικαστική διαμάχη θα καθορίσει το μέλλον της αυτοκρατορίας των μέσων ενημέρωσης του δισεκατομμυριούχου.





AP Photo

 


Ξεκινά στις ΗΠΑ μια δικαστική μάχη για να καθοριστεί το μέλλον της αυτοκρατορίας των μέσων ενημέρωσης του Ρούπερτ Μέρντοχ και ενός οικογενειακού καταπιστεύματος αξίας 14,9 δισ. λιρών.

Η υπόθεση θα φέρει τον 93χρονο Μέρντοχ αντιμέτωπο με τρία από τα μεγαλύτερα παιδιά του για το ποιος θα αποκτήσει τις περισσότερες μετοχές με δικαίωμα ψήφου και την εξουσία να ελέγχει τις News Corp και Fox News όταν ο δισεκατομμυριούχος πεθάνει.


Σύμφωνα με αναφορές ότι ο Μέρντοχ ήθελε να τροποποιήσει ένα οικογενειακό καταπίστευμα που δημιουργήθηκε το 1999, ώστε ο γιος Λάχλαν να αναλάβει τον έλεγχο χωρίς «παρεμβάσεις» από τα αδέλφια του, την Προύντενς, την Ελίζαμπεθ και τον Τζέιμς.

Η διάσημη οικογένεια ήταν μία από τις εμπνεύσεις πίσω από την εξαιρετικά δημοφιλή τηλεοπτική σειρά Succession - κάτι που οι Μέρντοχ πάντα αρνούνταν να σχολιάσουν.


Ο Μέρντοχ, ο οποίος έχει παντρευτεί πέντε φορές, έχει επίσης δύο μικρότερα παιδιά, την Grace και την Chloe, τα οποία δεν έχουν κανένα δικαίωμα ψήφου βάσει της συμφωνίας.

«Από όσα γνωρίζουμε, το σχέδιο αυτό ουσιαστικά επιδιώκει να θέσει την Prudence, τον James και την Elisabeth στην ίδια θέση με τις δύο μικρότερες κόρες του Μέρντοχ», δήλωσε ο Walter Marsh, Αυστραλός δημοσιογράφος και συγγραφέας της βιογραφίας Young Rupert: The making of the Murdoch Empire.


Πρόσθεσε ότι «όλη η δύναμη ψήφου» θα μπορούσε να παραδοθεί στον Λάχλαν.



Lachlan Murdoch, Rupert Murdoch και James Murdoch / Photo by Joel Ryan/Invision/AP


Από τη δεκαετία του 1960, ο Μέρντοχ δημιούργησε την αυτοκρατορία των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε έναν παγκόσμιο γίγαντα των μέσων ενημέρωσης με σημαντική πολιτική και δημόσια επιρροή.
Οι δύο εταιρείες του είναι η News Corporation, στην οποία ανήκουν εφημερίδες όπως οι Times και η Sun στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Wall Street Journal στις ΗΠΑ, και η Fox, η οποία εκπέμπει το Fox News.

Ο Μέρντοχ προετοίμαζε τους δύο γιους του να ακολουθήσουν τα βήματά του, ξεκινώντας από την εφηβεία τους, δήλωσε ο δημοσιογράφος Άντριου Νιλ στο ντοκιμαντέρ του BBC «Η άνοδος της δυναστείας Μέρντοχ» του 2020.

«Η οικογένεια ήταν πάντα πολύ σημαντική για τον Ρούπερτ Μέρντοχ, ιδίως από την άποψη της διαμόρφωσης μιας δυναστείας», δήλωσε ο πρώην συντάκτης των Sunday Times.

Η Alice Enders, επικεφαλής έρευνας της Enders Analysis, δήλωσε στο BBC ότι η δικαστική διαμάχη «στην πραγματικότητα αφορούσε εμπορικά συμφέροντα».


«Η λύση θα ήταν βέβαια είτε τα αδέλφια να είχαν συμφωνήσει στην αλλαγή είτε το πιθανότερο να είχαν εξαγοραστεί με κάποιον τρόπο, αλλά το τίμημα της εξαγοράς τους είναι αστρονομικό και ο Λάχλαν θα έπρεπε να το αναλάβει όπως ακριβώς ο Ρούπερτ εξαγόρασε τα αδέλφια του πριν από πολλά χρόνια», πρόσθεσε.

Το 1999, το Murdoch Family Trust, στο οποίο ανήκουν οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης, υποτίθεται ότι θα διευθετούσε σε μεγάλο βαθμό τα σχέδια διαδοχής.

Αυτό οδήγησε τον Μέρντοχ να δώσει στα μεγαλύτερα παιδιά του διάφορες θέσεις εργασίας στις εταιρείες του.



Οικογενειακό ρήγμα

Το καταπίστευμα δίνει στην οικογένεια οκτώ ψήφους, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει για να έχει λόγο στο διοικητικό συμβούλιο της News Corp και της Fox News.

Ο Μέρντοχ ελέγχει σήμερα τέσσερις από αυτές τις ψήφους, με τα μεγαλύτερα παιδιά του να είναι υπεύθυνα για μία από αυτές.

Η συμφωνία του καταπιστεύματος ανέφερε ότι μόλις ο Μέρντοχ πεθάνει, οι ψήφοι του θα μεταβιβαστούν ισότιμα στα τέσσερα μεγαλύτερα παιδιά του.

Ωστόσο, οι διαφορές στις απόψεις και τις πολιτικές απόψεις λέγεται ότι οδήγησαν σε οικογενειακό ρήγμα.


Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Fox και της News Corp υπέρ του Λάχλαν, ο οποίος φέρεται να συμμερίζεται τις ίδιες δεξιές απόψεις με τον πατέρα του.

Αυτό φέρεται να οδήγησε τον Τζέιμς, την Ελίζαμπεθ και την Προύντενς να ενωθούν και να «αντεπιτεθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου