Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 23, 2024

Ενδιαφέρον από Γαλλία και ΗΑΕ για το project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Κύπρου Σήμερα στη Νέα Υόρκη η συνάντηση του Κύπριου προέδρου με τον CEO της κρατικής εταιρίας των ΗΑΕ, TAQA και αύριο η σημαντική Τριμερής Μητσοτάκη-Μακρόν-Χριστοδουλίδη







Εντείνονται οι διεργασίες για την προώθηση του σχεδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου και σε επόμενη φάση με το Ισραήλ, μετά τη συμφωνία Αθήνας-Λευκωσίας την περασμένη Παρασκευή που οδήγησε στο ξεμπλοκάρισμα του έργου.

Την Τρίτη το απόγευμα στην Νέα Υόρκη αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια εξαιρετικά σημαντική Τριμερής Συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν-Χριστοδουλίδη, μετά και το ενδιαφερον που έχει δείξει η γαλλική πλευρά για την ηλεκτρική διασύνδεση στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Κύπρου. Η στήριξη της Γαλλίας στο έργο, και πολύ περισσότερο η συμμετοχή της σε αυτό, είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς η Γαλλία έχει έντονη παρουσία στην Αν. Μεσόγειο και επαναβεβαιώνει την ισχυρή σχέση Ελλάδας-Γαλλίας-Κύπρου στην περιοχή που δεν περιορίζεται μόνο στην πολιτική και αμυντική συνεργασία αλλά και στα μεγάλα project μεταφοράς ενέργειας, όπως και στον διάδρομο IMEC ο οποίος προς το παρόν βεβαιως μένει «παγωμένος» λόγω του πολέμου της Γάζας.


Όμως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και από τα ΗΑΕ όπου ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ, του υπουργείου ενέργειας της Κύπρου και με τον κολοσσό στις ενεργειακές επενδύσεις, στην ΕΕ και διεθνώς της κρατικής εταιρίας των ΗΑΕ, TAQA για την προώθηση επενδύσεων στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου–Κρήτης.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί σήμερα στην Νεα Υόρκη με τον CEO της εμιρατιανής εταιρίας Αφιφ Αλ Σαΐφ, επισπεύδοντας ετσι τις διαδικασίες για την συμμετοχή και των ΗΑΕ στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Ο κύπριος πρόεδρος σε συνέντευξη (στο ΟΡΕΝ) δήλωσε ότι υπάρχουν προχωρημένες διαβουλεύσεις για σύσταση μιας από κοινού εταιρείας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης.



ΚλείσιμοΤην συμμετοχή της TAQA στο έργο συζήτησε και στην επίσκεψη του στα ΗΑΕ ο Ν. Χριστοδουλίδης. Σύμφωνα και με κυπριακές πηγές η συνεργασία των δύο μερών καθίσταται αναγκαία, καθώς το να επενδύσει από μόνη της η TAQA στην ηλεκτρική διασύνδεση θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην Ε.Ε. επειδή η εταιρία έχει ήδη μεγάλο μερίδιο σε επενδύσεις στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εξετάζεται η επένδυση της TAQA να γίνει μεσω εταιρίας ειδικού σκοπού, κατι που ειχε αναφερθεί και στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Κύπρου μετά τις συνομιλιες στην Αθήνα του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και του προέδρου της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδη.


Στην Αθήνα την Παρασκευή ο νέος πρεσβευτής των ΗΑΕ Dr. Ali Obaid Al Dhaheri σε συνάντηση του με δημοσιογράφους δήλωσε ότι «είμαστε συμμέτοχοι στο project και είμαστε πρόθυμοι να συνεισφέρουμε» υπενθυμίζοντας ότι η TAQA έχει υπογράψει το MOU από τον Δεκέμβριο και ότι είναι σταθερή η θέση των ΗΑΕ για «συνεργασίες μεταξύ των χωρών που θα είναι για αμοιβαίο όφελος και θα προσφέρουν βιώσιμες ενεργειακές λύσεις στις προκλήσεις που υπάρχουν».

Το ενδιαφέρον των ΗΑΕ για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ισχυρό και ο πρεσβευτής των ΗΑΕ έκανε ειδική μνεία στην υπογραφή τον Μάρτιο της συμφωνίας επενδυτικής συνεργασίας ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα της προηγμένης τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ της Mubadala και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς και την ανακοίνωση συμφωνίας μεταξύ της Masdar και του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με έργα πράσινων νησιών στην Ελλάδα, καθώς και τη νέα ενεργειακή συμφωνία μεταξύ της Masdar και της TERNA Energy (συμφωνία ύψους 3,2 δισ. Ευρώ). Σύμφωνα με τον Εμιρατιανό πρεσβευτή, αναζητούνται κοινά project σε υγεία, τουρισμό, καινοτομία και διαχείριση υδάτινων πόρων στα οποία επιθυμεί να επενδύσει η χώρα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου