Τετάρτη, Οκτωβρίου 02, 2024

Οι Ολλανδοί εξασφάλισαν αντισταθμιστικά 1 δισ. από τη Naval για 4 υποβρύχια - Η Ελλάδα για τις φρεγάτες... μηδέν Η πρόσφατη συμφωνία της ολλανδικής κυβέρνησης με τη γαλλική Naval εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση.







 


Γράφει ο Δήμος Βερύκιος
 


Κόλαφος για την Ελληνική κυβέρνηση αποτελεί η διαπραγματευτική επιτυχία της Ολλανδίας, όπου για την αγορά τεσσάρων υποβρυχίων απο την γαλλική Naval Group συνολικού κόστους 5,6 δις ευρώ, εξασφάλισε ένα (1) δις αντισταθμιστικά ωφελήματα για την Ολλανδική Αμυντική Βιομηχανία. Αντιθέτως, η Ελλάδα απο το 2020 έχει αγοράσει τρεις (3) φρεγάτες Belharra και, τώρα, είναι η αγορά και τέταρτης, χωρίς να έχει εξασφαλίσει ουσιαστική συμπαραγωγή για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία!

Συγκεκριμένα, το ολλανδικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ συμμετοχής σε ολλανδικές εταιρείες ως μέρος της αγοράς τεσσάρων επιθετικών υποβρυχίων από τη γαλλική Naval Group.


Ο υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Gijs Tuinman και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Naval Group, Pierre Eric Pommellet, υπέγραψαν τη σύμβαση για τέσσερα υποβρύχια, αφού είχε προηγηθεί η υπογραφή μνημονίου ανταλλαγής τεχνογνωσίας και δικαιωμάτων.

Το ερώτημα που γεννάται σε κάθε Έλληνα φορολογούμενο είναι γιατί η Ελλάδα μέσα απο την αγορά των 4 φρεγατών Belharra και των 18 μαχητικών Rafale, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει αντισταθμιστικά ωφελήματα για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία όπως πέτυχε η Ολλανδία;


Η διαφορά έγκειται στον τρόπο αγοράς. Το Μέγαρο Μαξίμου, επικαλούμενο την ελληνοτουρκική κρίση του 2020, έσπευσε στη Γαλλία και αγόρασε πλοία και αεροπλάνα με απευθείας ανάθεση, βάσει της συμφωνίας Κυριάκου Μητσοτάκη και Εμμανουέλ Μακρόν. Αντιθέτως, η Ολλανδία κατέληξε στην αγορά των Γαλλικών υποβρύχιων μετά από προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχαν επίσης η γερμανική ThyssenKrupp Marine Systems και η σουηδική Saab Kockums.

Στην απόφαση της Ολλανδίας να επιλέξει τα γαλλικά υποβρύχια, καθοριστικός παράγοντας αποτέλεσε η πρόταση της Naval Group για συμπαραγωγή και ευρύτερη συνεργασία στον τομέα της Έρευνας και Τεχνολογίας με την Ολλανδική Αμυντική Βιομηχανία.


Αντιθέτως, δεν είχε γίνει καμία ανάλογη συζήτηση-διαπραγμάτευση για προγράμματα συμπαραγωγής με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, όταν η Αθήνα έσπευδε στο Παρίσι να αγοράσει με fast track διαδικασίες τα Rafale και τις Belharra.

Επομένως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρει ακέραια την ευθύνη για τον αποκλεισμό της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας από τις αγορές του αιώνα που την διετία 2022-2023 ξεπέρασε τα 15,6 δις σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου