Πέμπτη, Οκτωβρίου 17, 2024

Όταν η Βάσω Παπανδρέου αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα και πήγε στο Ιράν με καπέλο Μετά από διαπραγματεύσεις 15 ημερών, το Ιράν επέτρεψε στη Βάσω Παπανδρέου την είσοδο στη χώρα χωρίς μαντίλα, κάτι που μάλλον έγινε για πρώτη φορά.




  

 

Για τη Βάσω Παπανδρέου και την πολιτική της πορεία μπορούν να γραφτούν πολλά, αφού στο «βιογραφικό» της βρίσκεις πολλούς και σημαντικούς σταθμούς από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ μέχρι και το 2012.

Στο διάστημα αυτό «έγραψε» πολλές σελίδες στο βιβλίο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της χώρας. Μία εξ αυτών και άκρως ενδιαφέρουσα αφορά στην επίσκεψη της Βάσως Παπανδρέου το 1998 στο Ιράν, ως υπουργός Ανάπτυξης.


Η Βάσω Παπανδρέου αρνήθηκε εξαρχής να συμμορφωθεί με τη θεοκρατική ενδυματολογική υποχρέωση του Ιρανικού καθεστώτος και είπε «όχι» στην μαντίλα (χιτζάμπ). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο υπ. Εξωτερικών και την ιρανική πρεσβεία στην Αθήνα, οι οποίες κράτησαν 15 μέρες. Τελικά, το Ιράν έκανε πίσω και επέτρεψε στη Βάσω Παπανδρέου την είσοδο στη χώρα χωρίς να φορά μαντίλα, κάτι το οποίο πιθανότατα δεν είχε επιτραπεί ποτέ ξανά σε ξένη επισκέπτρια. 
Τις δέκα μέρες που έμεινε στην Τεχεράνη, η Βάσω Παπανδρέου συνοδευόταν συνεχώς από τέσσερα μέλη των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», τα οποία της επεφύλαξαν για το τέλος μια συγκινητική έκπληξη. Όταν είχε επιβιβαστεί στο αεροπλάνο της επιστροφής τα τέσσερα μέλη των «Φρουρών» έβγαλαν τα μαντήλια που κάλυπταν τα πρόσωπά τους.

Ήταν γυναίκες. Αγκάλιασαν τη Βάσω Παπανδρέου για τη συμβολική άρνησή της να φορέσει το χιτζάμπ και ξέσπασαν σε λυγμούς. Γι’ αυτές ήταν πολύ σημαντικό που μία γυναίκα κατάφερε να ορθώσει το ανάστημά της, καταπατώντας τη θεοκρατική ενδυματολογική υποχρέωση της μαντίλας.




Όλα τα παραπάνω έγιναν γνωστά από ένα κείμενο που είχε αναρτήσει προ ετών ο γιατρός της και πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Λούσκος.

Αναλυτικά:


#ειδική_αφιερωση_σε_ΜΙΑ_γυναίκα

– Είχα την τύχη τον Νοέμβριο του ‘98 , να συμμετέχω σ εκείνη την ιστορική επίσκεψη της τότε Υπουργού ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. ΒΑΣΩΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ στο ΙΡΑΝ και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές αναμνήσεις μου, με την ευκαιρία των σημερινών γεγονότων.

Η ελληνική αντιπροσωπεία αριθμούσε 13 άτομα. Δέκα από τους συμμετέχοντες ήταν άνδρες και τρεις ήταν γυναίκες.

Η κάθετη άρνηση της κ. Βάσως Παπανδρέου να συμμορφωθεί με τη θεοκρατική ενδυματολογική υποχρέωση του Ιρανικού καθεστώτος, για την είσοδο στη χώρα τους, οδήγησε σε μια διαπραγμάτευση 15 ημερών με την ιρανική Πρεσβεία στην Αθήνα.


Τελικά το καθεστώς συμβιβάστηκε, υποχώρησε και επέτρεψε στην Υπουργό και μόνο γι’ αυτήν την είσοδο στο Ιράν, χωρίς την σκληρή ενδυματολογική τους παράδοση.

Αν θυμάμαι καλά τέτοια έγκριση είχε δοθεί μέχρι τότε, σε ξένη επισκέπτρια, για πρώτη φορά.

Η πτήση είχε γίνει με το κυβερνητικό αεροσκάφος και κατά την άφιξη μας στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης και προτού πατήσουμε το πόδι μας σε ιρανικό έδαφος, τέσσερις φρουροί της επανάστασης πάνοπλοι, εισήλθαν εντός του αεροσκάφους, κάνοντας εξονυχιστικό έλεγχο για τα συμφωνηθέντα ενδυματολογικά των τριών γυναικών.


Υπήρχε 24ωρη φύλαξη όλων μας από τους φρουρούς της επανάστασης, τόσο στις επίσημες μετακινήσεις μας, όσο και στο ξενοδοχείο διαμονής μας, από τους πάνοπλους, που ούτε το πρόσωπο τους είχαμε δει ΠΟΤΕ.

Δεν θ’ αναφερθώ στις λεπτομέρειες της επίσκεψης, παρά μόνο σ’ ένα γεγονός.

Μετά από δέκα μέρες παραμονής ήρθε η ώρα της αναχώρησης μας.

Πηγαίνοντας προς το αεροδρόμιο, συνοδεία πάντα των Φρουρών της Επανάστασης, όταν πια είχαμε ανέβει στο αεροπλάνο, συνέβη το εξής απρόσμενο και ταυτόχρονα συγκινητικό:


– Οι τέσσερις Φρουροί της Επανάστασης έβγαλαν τις μαντήλες που κάλυπταν τα πρόσωπά τους.

Μείναμε με ανοιχτό το στόμα όταν διαπιστώσαμε μετά από δέκα μέρες ότι οι φρουροί ήταν γυναίκες.

Αγκάλιασαν την κ. Βάσω Παπανδρέου και ξέσπασαν σε λυγμούς πάνω της, λέγοντας το «ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ και ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ» ήταν γι’ αυτές, ότι μια ξένη επισκέπτρια κατόρθωσε και μπήκε στη χώρα, παραβιάζοντας όλους τους κανόνες του καθεστώτος.

*Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει σήμερα και γιατί οι γυναίκες θα ΝΙΚΗΣΟΥΝ στο ΙΡΑΝ

*RESPECT….



Α.Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου