Πέμπτη, Οκτωβρίου 10, 2024

Θάνατος 19χρονου στη Χαλκιδική: Κακουργηματικές διώξεις για τον ιδιοκτήτη του λούνα παρκ, τον χειριστή και τον μηχανικό Νέες ποινικές διώξεις ασκήθηκαν για τον θάνατο του 19χρονου Γιάννη στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής.






 
 


Νέες ποινικές διώξεις ασκήθηκαν για τον θάνατο του 19χρονου Γιάννη, για το τραγικό δυστύχημα στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, τον περασμένο Αύγουστο.

Συγκεκριμένα κατηγορούνται για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, κατά συναυτουργία ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ και ο χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού (crazy dance), ενώ ο μηχανικός διώκεται για απλή συνέργεια στην παραπάνω πράξη.


Η δίωξη ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πολυγύρου, λίγες μέρες την εξέταση των τριών εμπλεκόμενων την τέλεση των αξιόποινων πράξεων, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το προσεχές χρονικό διάστημα, οι τρεις κατηγορούμενοι αναμένεται να κληθούν για να απολογηθούν στον ανακριτή, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθούν τυχόν ποινικές ευθύνες και άλλων προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Μηχανικός: «Ανυπόστατες οι κατηγορίες σε βάρος μου»

Ο μηχανικός που έλεγξε το μοιραίο παιχνίδι («Crazy Dance») του Λούνα Παρκ αρνείται το σύνολο των κατηγοριών που του αποδίδονται τις οποίες μάλιστα χαρακτηρίζει «ανυπόστατες».







«Οι επίμαχες Υπεύθυνες Δηλώσεις ουδέποτε κατατέθηκαν ή χρησιμοποιήθηκαν για ουδένα σκοπό λειτουργίας του Πάρκου Ψυχαγωγίας. Εκδόθηκαν μετά από τον τύπο του ελέγχου που απαιτείτο για την έκδοση της, υπομνήθηκε στον ιδιοκτήτη πως δεν πιστοποιούν και δεν χορηγούν κανενός είδος άδεια λειτουργίας των ψυχαγωγικών διατάξεων, γεγονός που τελεί σε πλήρη γνώση και όλων των τοπικών δημοσίων και δημοτικών αρχών, καθώς και υπομνήθηκε από μέρος μου πως ουδεμία επίσημη χρήση δύνανται να έχουν», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Open.

Ο μηχανικός ακόμη, τονίζει πως ο έλεγχος που έκανε στο μηχάνημα πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2023. «Μεσολάβησαν, ως εκ τούτου 13 μήνες μέχρι το συμβάν, εκ των οποίων οι έξι με μεγάλη προσέλευση κοινού. Πλέον δε τούτου, μεσολάβησαν συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται εφόσον δεν υπάρχει και έλεγχος μετεγκατάστασης».


Αναφερομένος στις Υπεύθυνες Δηλώσεις που υπέγραψε ως διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός τις χαρακτηρίζει «άνευ ουσίας». Υποστηρίζει μάλιστα πως συνέστησε στον ιδιοκτήτη του Λούνα Παρκ να ζητήσει από έναν πιστοποιημένο φορέα ελέγχου να πραγματοποιεί περιοδικό έλεγχο στα μηχανήματα μετά τη λήξη της εκάστοτε περιόδου πιστοποίησης καθώς ήταν νόμιμη προϋπόθεση για αίτηση αδείας και για την ασφαλή λειτουργία του Λούνα Παρκ.

Χαρακτήρισε επίσης «αυθαίρετο» το συμπέρασμα του πραγματογνώμονα ότι η θραύση ήταν αναμενόμενη να επέλθει με οποιαδήποτε ταχύτητα και οποιοδήποτε βάρος των επιβαινόντων.






Χειριστής: «Δεν είχα γνώση του μηχανήματος, είχα προσληφθεί για άλλο»

Ο χειριστής του μηχανήματος υποστήριξε από την πλευρά του πως το μοιραίο εκείνο βράδυ έβαλε σε όλα τα παιδιά ζώνη, έκλεισε την πόρτα και ξεκίνησε αρχικά το μηχάνημα αργά, ενώ στη συνέχεια ανέβασε την ταχύτητα. Μάλιστα, όταν η μητέρα του Γιάννη του ζήτησε να χαμηλώσει την ταχύτητα εκείνος το έπραξε αμέσως. Ξαφνικά, είδε ένα κάθισμα να ξεκολλάει και ένα παιδί να εκφεδονίζεται στα προστατευτικά κάγκελα του μηχανήματος.


Ο εν λόγω χειριστής είπε ακόμη ότι προσληφθεί για λειτουργία άλλου μηχανήματος και πως «δεν είχε γνώσεις για τη λειτουργία του μηχανήματος». «Είμαι ένας αγράμματος άνθρωπος χωρίς γνώσεις για την λειτουργία του μηχανήματος Crazy Dance. Εξάλλου προσελήφθην για την λειτουργία άλλου μηχανήματος, ήτοι του καραβιού και όχι αυτού για το οποίο με εντολή του εργοδότη μου κατέληξα να χειρίζομαι», υποστήριξε και πρόσθεσε:

«Είναι καταφανές πως δεν μπορούσα να γνωρίζω την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα μηχανήματα του Λούνα Παρκ. Το μόνο που έπραξα εγώ ήταν να λειτουργήσω σύμφωνα με τις εντολές του εργοδότη μου. Η αποκόλληση του μηχανήματος δεν ήταν αποτέλεσμα της ταχύτητας με την οποία περιστρεφόταν το μηχάνημα, ταχύτητα την οποία μου είχαν υποδείξει οι ιδιοκτήτες του Λούνα Παρκ, αλλά της φθοράς και της κακής συντήρησης του».






Ιδιοκτήτης: «Είχα την εδραία πεποίθηση ότι τα μηχανήματα ήταν απόλυτα ασφαλή»

Ο ιδιοκτήτης υποστήριξε πως είχε αγοράσει το μοιραίο μηχάνημα το 2022 από έναν συνάδελφο του, ο οποίος του είπε πως το παιχνίδι είχε φτιαχτεί πριν 15 χρόνια και ήταν Ιδιοκατασκευή. Στη συνέχεια, όπως ανέφερε, με παρουσία μηχανικού δοκίμασε την λειτουργία του χρησιμοποιώντας πολύ βάρος προκειμένου να πειστεί πως όλα θα λειτουργούσαν σωστά.

Πάντως και από την κατάθεσή του προκύπτει πως το εν λόγω παιχνίδι, όσο και τα υπόλοιπα λειτουργούσαν χωρίς να έχει ληφθεί η απαιτούμενη άδεια καθώς ο τελευταίος έλεγχος είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2023. Ο ιδιοκτήτης κατηγόρησε την εταιρεία πιστοποιήσεων για τις καθυστερήσεις, υποστηρίζοντας ωστόσο πως «είχε την εδραία πεποίθηση ότι τα μηχανήματα ήταν απόλυτα ασφαλή».


«Έκανα τις απαραίτητες ενέργειες και κάλεσα την εταιρεία πιστοποιήσεων να επανελέγξει το μηχάνημα αλλά λόγω του φόρτου εργασίας μου όρισε νέο ραντεβού για τα τέλη Αυγούστου. Γι αυτόν τον λόγο δεν εκδόθηκε η άδεια, αφού η εταιρεία όπως προανέφερα μου έβαλε νέο ραντεβού περί τα τέλη Αυγούστου. Είχα όμως την εδραία πεποίθηση ότι τα μηχανήματά μου ήταν απόλυτα ασφαλή, θα πιστοποιούνταν και θα αδειοδοτούνταν», είπε και πρόσθεσε:

«Άλλωστε είχε προηγηθεί έλεγχος […] (κατά τον οποίο μου χρορηγήθηκαν σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις από τις οποίες προέκυπτε η ασφαλής λειτουργία όλων των μηχανημάτων όπως και το επίδικο) και δεκα μήνες πριν είχε προηγηθεί ο έλεγχος από τους […] και […] οι οποίοι αμφότεροι είχαν κρίνει τα μηχανήματά μου ως απόλυτα ασφαλή. Επίσης γνώριζα ότι η άδεια λειτουργίας θα εκδιδόταν περί τα τέλη Αυγούστου, διότι οι άδειες λειτουργίας των προηγούμενων ετών εκδίδονταν μετά τις 20 Αυγούστου κάθε έτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου