Τρίτη, Οκτωβρίου 01, 2024

Το Ισραήλ καλεί σε εκκένωση 20 πόλεις στο νότιο Λίβανο - Τι βρήκαν στις επιδρομές τους οι IDF Κάθε σπίτι που χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ αποτελεί στόχο», προειδοποίησε ο στρατός του Ισραήλ.












Η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται και οι βομβαρδισμοί από αέρα σε όλη τη χώρα. Ο Ισραηλινός Στρατός (IDF) κάνει λόγο για διεξαγωγή «τοπικών και στοχευμένων επιδρομών» κατά στόχων της Χεζμπολάχ στις παραμεθόριες περιοχές.

Το Ισραήλ έχει καλέσει τους κατοίκους πάνω από 20 πόλεων στο νότιο Λίβανο να εγκαταλείψουν τις περιοχές και να κατευθυνθούν βόρεια του ποταμού Awali, αναφέροντας πως «ο ισραηλινός στρατός δεν θέλει να τους βλάψει». Υπενθυμίζεται πως ανάλογα μηνύματα έστελνε το Ισραήλ και στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας λίγο πριν ξεκινήσει η χερσαία εισβολή πλήρους ισχύος.


Τουλάχιστον 600 άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο σε ένα μοναστήρι στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, στην πόλη Ρμίς, μετά τις προειδοποιήσεις που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός. Οι κάτοικοι αυτοί εγκατέλειψαν το χωριό Άιν Εμπέλ, όπου οι κάτοικοι είναι Χριστιανοί. Οι κάτοικοι κατέφυγαν στο μοναστήρι και περιμένουν ένα στρατιωτικό κομβόι να τους οδηγήσει στη Βηρυτό, είπαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Εκπρόσωπος του IDF, με ανάρτησή του στο Χ, προειδοποιεί ότι όποιοι βρίσκεται κοντά σε υποδομές ή μέλη της Χεζμπολάχ θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο. «Κάθε σπίτι που χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ αποτελεί στόχο», τόνισε.







Ο Ντανιέλ Χαγκάρι υπογράμμισε πως οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν εδώ και μήνες επιδρομές στο νότιο Λίβανο, εντοπίζοντας τούνελ της Χεζμπολάχ και αποθήκες όπλων που βρίσκονταν κρυμμένες κάτω από σπίτια και αποκαλύπτοντας σχέδια εισβολής της σιιτικής οργάνωσης.


Δεκάδες παρόμοιες επιδρομές είχαν ανακαλύψει λεπτομερή σχέδια εισβολής στο Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ και επίθεσης παρόμοιας με εκείνη της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Ο Ντανιέλ Χαγκάρι ανέφερε πως στις επιχειρήσεις στο Λίβανο οι ισραηλινοί στρατιώτες εντόπισαν και «προηγμένο οπλισμό ιρανικής προέλευσης», τον οποίο και αποσυναρμολόγησαν. «Τα στρατεύματα αποκάλυψαν και κατέστρεψαν επίσης υπόγειες υποδομές, χτύπησαν χιλιάδες στόχους και εκατοντάδες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων, τόνους εκρηκτικών και εκατοντάδες χώρους διαβίωσης για πράκτορες, κέντρα διοίκησης και άλλα», τόνισε.




Τα ευρήματα και τα αποδεικτικά στοιχεία που ανακαλύφθηκαν κάτω από σπίτια σε χωριά στο νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια των επιδρομών θα παρουσιαστούν στη διεθνή κοινότητα, ανέφερε ο Χαγκάρι, δείχνοντας βίντεο από κάμερες σώματος που φέρουν Ισραηλινοί στρατιώτες και χάρτες της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου