Πέμπτη, Οκτωβρίου 24, 2024

Με 23 θερμόμετρα και χούφτες Tavor έστελνε τον σύζυγό της στο θάνατο – Τι λέει το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ.




Δημητρης Πωποτας, Αρια Καλυβα

Σοκάρουν τα νέα στοιχεία για το θρίλερ του θανάτου του 60χρονου στη Θεσσαλονίκη. Η Πολωνή σύζυγος του, όπως αποκάλυψε η αστυνομική έρευνα, αγόρασε 23 θερμόμετρα υδραργύρου από δυο φαρμακεία στο Πανόραμα και στην Περαία ενώ όπως προκύπτει προμηθευόταν με τις… χούφτες τα βαριά ψυχοφάρμακα που εντοπίστηκαν βρέθηκαν στον οργανισμό του.

Η ίδια υποστήριξε στους αστυνομικούς ότι πράγματι αγόρασε 18 θερμόμετρα υδραργύρου, εκ των οποίων το ένα το πήγε στο νοσοκομείο στον σύζυγό της και τα υπόλοιπα τα ταχυδρόμησε στην αδερφή της στην Πολωνία.




Μέσα από το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ που παρουσιάζει το newsit.gr, ξεδιπλώνεται λεπτό προς λεπτό το χρονικό της ανατριχιαστικής αυτής υπόθεσης με θύμα τον άτυχο 60χρονο και κεντρικό πρόσωπο την Πολωνή σύζυγό του.
Το μακρύ χέρι του θανάτου, έριχνε υδράργυρο και στα δυο αυτιά

Από τις πρώτες γραμμές του διαβιβαστικού της Αστυνομίας, ο αναγνώστης εύκολα αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για μια άκρως σκοτεινή υπόθεση: «Την 04-07-2018 και περί ώρα 20:00΄, κατά τη διάρκεια νοσηλείας του 60χρονου στο νοσοκομείο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ», εντοπίστηκε από ιατρό του νοσοκομείου εκροή υγρής ουσίας από το δεξί του αυτί, ουσία που προσομοιάστηκε με υδράργυρο. Κατά τη μετέπειτα εξέτασή του από ΩΡΛ, εντοπίστηκαν σφαιρίδια της ίδιας ουσίας και στο έτερο αυτί.




Η ουσία περισυλλέχθηκε και κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για στοιχειακό υδράργυρο. Το ίδιο μέταλλο εντοπίστηκε και σε ακόμη μία κλίνη του νοσοκομείου, όπου νωρίτερα την ίδια ημέρα ο ασθενής είχε υποβληθεί σε εγκεφαλογράφημα, ενώ από το νοσοκομείο διαβεβαιώθηκε ότι το εν λόγω στοιχείο ουδόλως χρησιμοποιείται» αναφέρεται και στη συνέχεια επισημαίνεται πως ο άτυχος άνδρας χωρίς να υπάρχει διαπιστωμένη αιτία, είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο μετά από ένα ξαφνικό επεισόδιο διαταραχής συνείδησης και απώλειας ούρων.

Έτσι ξαφνικά… «Κατά την προανακριτική διερεύνηση του περιστατικού από το Τ.Α. Πυλαίας – Χορτιάτη, ο 60χρονος αρνήθηκε την ιδία λήψη, επισημαίνοντας την πλήρη άγνοια του για την ανεύρεση του υδραργύρου στους ακουστικούς πόρους. Ως προς το λόγο νοσηλείας του, προέκυψε ότι είχε μεταφερθεί με ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β. στο ανωτέρω νοσοκομείο (ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ), την 25-06-2018, λόγω «επεισοδίου διαταραχής του επιπέδου συνείδησης, με σύγχυση και απώλεια ούρων» και έκτοτε νοσηλευόταν στη Γ΄ Νευρολογική Κλινική του νοσοκομείου, δίχως ωστόσο, να διαγνωσθεί η αιτία πρόκλησης των προαναφερόμενων συμπτωμάτων.

Τον «πότιζε» και αντιψυχωσικά Tavor

Οι εξετάσεις που έγιναν στον 60χρονο ο οποίος όπως αναφέρεται κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του παρουσίαζε περίεργες διακυμάνσεις, είναι αποκαλυπτικές. Έκτος από τα σφαιρίδια υδραργύρου, το «χέρι του θανάτου» του χορηγούσε και αντιψυχωτικά φάρμακα.

«Τα συμπτώματα, διαρκούσης της νοσηλείας του, παρουσίαζαν ιδιαίτερες διακυμάνσεις άγνωστης αιτιολογίας. Ωστόσο, μετά από τη διενέργεια τοξικολογικών εξετάσεων, κατά τη διάρκεια της νοσοκομειακής του περίθαλψης, εξ’ αφορμής και του εντοπισμού του μεταλλικού υδραργύρου στους ακουστικούς πόρους, εντοπίστηκε σε αυξημένα επίπεδα η δραστική ουσία λοραζεπάμη (που ενυπάρχει στο φαρμακευτικό σκεύασμα TAVOR) και σε διακυμάνσεις που καταδείκνυαν περισσότερες της μίας λήψης εντός του νοσοκομείου. Ειδικότερα, διακριβώθηκε ότι, κατά το χρονικό διάστημα από την 25-06-2018 έως και την 14-07-2018, όντας νοσηλευόμενος, του χορηγήθηκαν τουλάχιστον πέντε φορές, μεγάλες ποσότητες βενζοδιαζεπινών (λοραζεπάμης). Για τη συγκεκριμένη ουσία διαβεβαιώθηκε η μη χορήγησή της από το νοσοκομείο, ενώ, όπως διαπιστώθηκε, οι μόνοι επισκέπτες ήταν η σύζυγός του – κατηγορούμενη και ο μεγάλος γιος του. Τελικώς, την 23-07-2018, έλαβε εξιτήριο, αφού η κατάσταση της υγείας του είχε παρουσιάσει βελτίωση.
Η «καρδιακή ανακοπή» και ο ενταφιασμός

Σαράντα επτά ημέρες μετά το εξιτήριο, άγριο ξημέρωμα της 9ης Σεπτεμβρίου, ο 60χρονος αφήνει την τελευταία του πνοή. «Την 01:00΄ ώρα της 09-09-2018, ο 60χρονος, ευρισκόμενος μαζί με τη σύζυγό του εντός της οικίας τους στην Περαία Θεσσαλονίκης, απεβίωσε αιφνιδίως και ο θάνατός του διαπιστώθηκε από ιατρό της κινητής μονάδας του Ε.Κ.Α.Β.. Ωστόσο, δεν επακολούθησε ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη νεκροψίας – νεκροτομής και τοξικολογικών εξετάσεων αλλά ούτε και προανακριτική διερεύνηση του θανάτου, λόγω έκδοσης πιστοποιητικού θανάτου ιδιώτιδος συνταξιούχου ιατρού (κληθείσα από το διοριζόμενο γραφείο τελετών), με φερόμενη αιτία θανάτου «καρδιακή ανακοπή» και ακολούθησε ο ενταφιασμός του»
Εκταφή και οι υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου

Μόλις οι αρχές ενημερώθηκαν για τον θάνατο του ενημέρωσαν τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και παραγγέλθηκε Προκαταρκτική Εξέταση για τις συνθήκες θανάτου. Όπως αναφέρεται «στο πλαίσιο της οποίας, την 19-12-2018, πραγματοποιήθηκε εκταφή της σορού του και διενεργήθηκε νεκροψία – νεκροτομή προς διαπίστωση της αιτίας θανάτου, ενώ ελήφθησαν και δείγματα για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων προς ανίχνευση τοξικών ουσιών και βαρέων μετάλλων. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της νεκροψίας – νεκροτομής ήταν ακαθόριστο όσον αφορά τη διακρίβωση της αιτίας θανάτου (λόγω προχωρημένης σήψης), ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων προς ανίχνευση βαρέων μετάλλων σε ιστούς και βιολογικά υλικά του θανούντος, ανιχνεύτηκαν αυξημένα επίπεδα υδραργύρου σε διάφορες συγκεντρώσεις. Ενόψει της δυσεξακρίβωτης και δυσδιάγνωστης αιτίας θανάτου, παραγγέλθηκαν νέες ιατρικές πραγματογνωμοσύνες και ελήφθησαν συμπληρωματικές – διευκρινιστικές εκθέσεις ιατροδικαστικής και τοξικολογικής εξέτασης.

Ακόμη, διενεργήθηκε κατ’ οίκον έρευνα στο διαμέρισμα στην Περαία, όπου διέμενε εν ζωή ο 60χρονος με την οικογένειά του, στο πλαίσιο της οποίας κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και πέντε συσκευές κινητών τηλεφώνων, τα οποία απεστάλησαν για εργαστηριακές εξετάσεις.

Περαιτέρω, στην κατ’ οίκον έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητες και σύνεργα ναρκωτικών ουσιών, τα οποία ανήκαν στον υιό του, καθώς και δύο κυνηγετικά όπλα που ανήκαν στο θανόντα, χωρίς όμως να τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία παράδοσής τους στην αρμόδια αρχή. Έτσι, οι καθ’ ου την έρευνα συνελήφθησαν και σε βάρος τους σχηματίσθηκε αυτοτελής αυτόφωρη δικογραφία για αδικήματα του ν. 2168/1993 «Περί όπλων» και του ν. 4139/2013 «Περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις».
Τα 23 θερμόμετρα και τα ψυχοτρόπα

Εξεταζόμενη η Πολωνή κατηγορούμενη, όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό «ανασκεύασε μερικώς όσα αρχικώς είχε καταθέσει και παραδέχθηκε ότι η ίδια αγόρασε από φαρμακείο του Πανοράματος αρχικά τουλάχιστον έξι θερμόμετρα υδραργύρου, εκ των οποίων, το ένα το παρέδωσε στο σύζυγό της, ενώ νοσηλευόταν στο Γ.Ν. «Παπανικολάου», τα δε υπόλοιπα ισχυρίστηκε ότι τα έστειλε με δέμα στην αδερφή της στην Πολωνία. Μετά την πάροδο λίγων ημερών μετέβη σε φαρμακείο της Περαίας, αγοράζοντας ακόμη δώδεκα θερμόμετρα υδραργύρου, από τα οποία το ένα έδωσε στο σύζυγό της, ενώ τα υπόλοιπα ισχυρίσθηκε ότι και πάλι τα απέστειλε με δέμα στην Πολωνία.

Επίσης, παραδέχθηκε ότι η ίδια μετέφερε στο νοσοκομείο, πλέον των θερμομέτρων, δύο σακούλες με αντιψυχωσικά φάρμακα, μεταξύ των οποίων και το TAVOR. Οι αγορές και παραδόσεις των θερμομέτρων στο σύζυγό της, έλαβαν χώρα χρονικά πριν τον εντοπισμό του υδραργύρου στον δεξιό ακουστικό πόρο του ασθενούς. Περαιτέρω, η κατηγορούμενη αρνήθηκε την από πλευρά της χορήγηση φαρμάκων και υδραργύρου.

Από την έρευνα που διενήργησε η ανωτέρω Υπηρεσία, διακριβώθηκε η αγορά τεσσάρων θερμομέτρων την 04-07-2018 και τεσσάρων θερμομέτρων και μιας σύριγγας την 06-07-2018 από φαρμακείο επί της Λ. Κομνηνών στο Πανόραμα και δεκαπέντε θερμομέτρων υδραργύρου το καλοκαίρι του 2018 από φαρμακείο στην Περαία.

Οι ως άνω ισχυρισμοί της κατηγορούμενης περί της παράδοσης των θερμομέτρων και άνευ παραπέρα εμπλοκής της στη χορήγησή τους, όπως διακριβώθηκε, ενείχαν προδήλως λογικά κενά και αντιφάσεις, καθώς αφενός ο ίδιος ο ασθενής εξεταζόμενος αρνήθηκε οιαδήποτε κατοχή θερμομέτρων, όπως και φαρμακευτικών σκευασμάτων, αφετέρου η παράθεση από την ίδια των περιστατικών έγινε για πρώτη φορά μετά από δυόμισι χρόνια από το θάνατο του συζύγου της, κατάδηλα σε πολύ προχωρημένο στάδιο της έρευνας, παρότι το γεγονός ανεύρεσης υδραργύρου ήταν σε γνώση της από την πρώτη στιγμή, όπως και η διεξαγωγή ερευνών για την προέλευσή του. Μολαταύτα, ουδέν σχετικό με την παράδοση των θερμόμετρων ανέφερε ή κατέθεσε, είτε σε ιατρικό προσωπικό είτε στις αρχές κατά το αρχικό στάδιο ερευνών.

Επιπλέον, από έρευνα μέσω του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., για τις συνταγογραφήσεις της κατηγορούμενης, διαπιστώθηκε ότι, το καλοκαίρι του 2018, η τελευταία επισκέφθηκε δύο φορές ιδιώτη γενικό ιατρό στην Περαία και της συνταγογραφήθηκαν τρεις συσκευασίες «ΧΑΝΑΧ» (αγχολυτικό) και μία συσκευασία «OLAPINE» (αντιψυχωσικό), οι οποίες συνταγές εκτελέστηκαν σε φαρμακείο της Περαίας. Οι συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες ανήκουν στην κατηγορία των ψυχοτρόπων ουσιών (όπως και το TAVOR).

Οι ημερομηνίες προμήθειας δε των φαρμάκων έλαβαν χώρα κατά το χρονικό διάστημα της νοσηλείας του 60χρονου, ενώ είναι και οι μοναδικές συνταγές της κατηγορούμενης για τα έτη 2017-18. Το πρώτο φαρμακευτικό σκεύασμα (ΧΑΝΑΧ/αλπραζολάμη) δεν εντοπίστηκε σε εξέταση του θανούντος. Το δεύτερο σκεύασμα (OLAPINE/ολανζαπίνη) συνταγογραφείτο, κατά το παρελθόν, επανειλημμένως στον 60χρονο και ήταν μεταξύ των φαρμάκων που βρέθηκαν στην ντουλάπα του την ημέρα που ερευνήθηκαν τα αντικείμενά του (06-07-2018). Η συγκεκριμένη δραστική ουσία εντοπίστηκε σε δείγμα ούρων του της 14-07-2018 (ημέρα κατά την οποία ήταν αυξημένα και τα επίπεδα της λοραζεπάμης), χωρίς να έχει χορηγηθεί από το προσωπικό του νοσοκομείου. Το συλλεχθέν προανακριτικό υλικό υποβλήθηκε αρμοδίως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης τον Ιούλιο του 2021 και μετά την αξιολόγηση του υλικού αυτού η υπόθεση αρχικώς αρχειοθετήθηκε.
Η καταγγελία από το «βαθύ λαρύγγι» που ανέσυρε τον φάκελο από το αρχείο

Τον Ιούνιο του 2023, μετά από τηλεφωνική καταγγελία, στην οποία το «βαθύ λαρύγγι» από την άλλη άκρη της γραμμής έδινε νέα στοιχεία για την εμπλοκή της κατηγορούμενης στο θάνατο του συζύγου της ανέσυρε τον φάκελο από το αρχείο. Σύμφωνα με το διαβιβαστικό τα στοιχεία γνωστοποιήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και «μετά την ανάσυρση της υπόθεσης από το αρχείο της Εισαγγελίας, τη διεξαγωγή συμπληρωματικής Προκαταρκτικής Εξέτασης, δυνάμει παραγγελίας κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, η σχηματισθείσα δικογραφία ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε αρμοδίως το Δεκέμβριο του 2023.
Μετά την αξιολόγηση του συνόλου του αποδεικτικού υλικού, σε βάρος της κατηγορούμενης ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με δόλο και της απόπειρας ανθρωποκτονίας με δόλο κατ’ εξακολούθηση και παραγγέλθηκε η διενέργεια κύριας ανάκρισης από τον Ανακριτή του 1ου Τακτικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου