Σάββατο, Οκτωβρίου 19, 2024

Δεν αλλάζει η ώρα αύριο σε χειμερινή - Η νέα Κυριακή τον Οκτώβριο Την επόμενη Κυριακή 27 Οκτωβρίου αλλάζει η ώρα.






 
 


Η αλλαγή της ώρας πλησιάζει, με μια εβδομάδα να απομένει μέχρι την επιστροφή στη χειμερινή ώρα, μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.

Φέτος, η αλλαγή της ώρας θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή, 27 Οκτωβρίου, μέσα στο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, προσφέροντας στους «υπναράδες» την ευκαιρία να απολαύσουν μια επιπλέον ώρα ύπνου.


Συγκεκριμένα, στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή στις 03:00, ακολουθώντας το καθιερωμένο μοτίβο της επιστροφής στη χειμερινή ώρα.

Αυτό δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να κερδίσουν μια επιπλέον ώρα ανάπαυσης. 


Η αλλαγή της ώρας γίνεται βάσει της Οδηγίας 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ρυθμίζει τη θερινή και χειμερινή ώρα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η θερινή ώρα του 2024 ολοκληρώνεται στις 27 Οκτωβρίου και ακολουθώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι πολίτες θα πρέπει να προσαρμόσουν τα ρολόγια τους ανάλογα.

Παράλληλα, από την 1η Οκτωβρίου, ισχύουν οι ώρες κοινής ησυχίας για τη χειμερινή περίοδο, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις. Οι ώρες αυτές διαμορφώνονται από τις 15:30 έως τις 17:30 το απόγευμα και από τις 22:00 το βράδυ έως τις 07:30 το πρωί. Όσοι δεν συμμορφώνονται με τις ώρες κοινής ησυχίας, κινδυνεύουν με δίωξη για πταίσμα. Κατά τη θερινή περίοδο, οι ώρες κοινής ησυχίας είναι από τις 15:00 έως τις 17:30 και από τις 23:00 έως τις 07:00.


Η αλλαγή της ώρας αποτελεί πλέον μια τυπική διαδικασία, με τους πολίτες να είναι εξοικειωμένοι με τη συγκεκριμένη προσαρμογή, η οποία συμβαίνει δύο φορές το χρόνο.
Αλλαγή ώρας: Πότε ήρθε στην Ελλάδα



Η αλλαγή της ώρας, γνωστή ως θερινή ώρα, δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1932. Ωστόσο, η εφαρμογή της εγκαταλείφθηκε για αρκετές δεκαετίες. Ήταν η ενεργειακή κρίση του 1973 που οδήγησε στην εκ νέου υιοθέτηση της θερινής ώρας στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να την καθιερώνει οριστικά το 1975.

Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εφάρμοσε το μέτρο ήταν η Γερμανία, το καλοκαίρι του 1916, εν μέσω του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο σκοπός ήταν να μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και να ενισχυθεί η παραγωγή πολεμικών υλικών. Το παράδειγμα της Γερμανίας ακολούθησαν και άλλες χώρες.


Από το 1996, εφαρμόζεται ενιαία ρύθμιση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την αλλαγή της ώρας να γίνεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Το μέτρο επιτρέπει την καλύτερη αξιοποίηση του φυσικού φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς την άνοιξη τα ρολόγια προχωρούν μία ώρα μπροστά και το φθινόπωρο επιστρέφουν μία ώρα πίσω.

Ωστόσο, κάποιες χώρες δεν έχουν υιοθετήσει το σύστημα της αλλαγής ώρας. Η Ισλανδία είναι μία από αυτές, ενώ η Λευκορωσία σταμάτησε να εναλλάσσει θερινή και χειμερινή ώρα από το 2011, διατηρώντας μόνιμα τη θερινή ώρα. Παράλληλα, η Ρωσία, με διάταγμα του τότε προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υιοθέτησε το 2011 τη θερινή ώρα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, καταργώντας οριστικά τη χειμερινή ώρα.

Η συζήτηση για την κατάργηση της εναλλαγής ώρας έχει επανέλθει στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, καθώς αρκετοί υποστηρίζουν ότι το μέτρο δεν προσφέρει πλέον τα αναμενόμενα οφέλη εξοικονόμησης ενέργειας. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση και η αλλαγή ώρας συνεχίζεται να εφαρμόζεται κανονικά σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις.

Έτσι, στις 27 Οκτωβρίου 2024, θα γυρίσουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω, σύμφωνα με την καθιερωμένη διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου