Τετάρτη, Οκτωβρίου 23, 2024

Πού θα πάμε την 28η Οκτωβρίου -Τέσσερις υπέροχες προτάσεις ιδανικές για όλους Υπέροχα μέρη, μέσα στην απέραντη φύση, με σημαντικά αξιοθέατα και πολύ πράσινο, ιδανικά για εξόρμηση το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου ΑΠΟ ΤΗΝΒΟΥΛΑ ΑΚΡΙΒΑΚΗ

 

Στεμνίτσα/Photo: Shutterstock
 
 
 
 
 
 


Το πρώτο τριήμερο της σεζόν πλησιάζει και εμείς είμαστε εδώ για να προτείνουμε ιδέες για κάθε τύπο ταξιδιώτη. Για εκείνους που επιθυμούν κάτι πιο κοντινό και εναλλακτικό, το καταφύγιο Δέφνερ στον Παρνασσό είναι μια εξαιρετική επιλογή. Αν αγαπάτε τα Αρκαδοχώρια, η Στεμνίτσα παραμένει μια σταθερή και πολύ καλή επιλογή. Για όσους αναζητούν μακεδονίτικο στοιχείο και πανοραμική θέα, ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι ιδανικός. Τέλος, για θρησκευτικό αλλά και γεωφυσικό τουρισμό, τα Μετέωρα αποτελούν έναν μοναδικό προορισμό.

Καταφύγιο Δέφνερ -Παρνασσός

Το Καταφύγιο Δέφνερ είναι από τις πιο κοντινές και πιο αγαπημένες εξορμήσεις που συνδυάζει τις κοσμοπολίτικες βόλτες στα στενά της Αράχωβας με τη μοναδική φύση του Παρνασσού. Θα το βρείτε σε υψόμετρο 1.782 μ. και μόλις μισή ώρα μακριά από το κέντρο της Αράχωβας. Θα πάρετε τον δρόμο για το χιονοδρομικό κέντρο και μόλις συναντήσετε μια ταμπέλα που γράφει Αθηναϊκός Όμιλος Φίλων του Σκι, θα στρίψετε δεξιά. Μια πανέμορφη διαδρομή μέσα στα έλατα θα σας οδηγήσει σε ένα ξέφωτο όπου δεσπόζει εντυπωσιακός ο Γεροντόβραχος, μια από τις κορυφές του Παρνασσού, αλλά και το πέτρινο καταφύγιο Δέφνερ. Σε αυτό το μικρό πέτρινο κτίριο φιλοξενούνται 33 κλίνες, μία κουζίνα και ένα πολύ χαριτωμένο και ζεστό καθιστικό με θέα το καταπράσινο ελατόδασος του βουνού αλλά και τις κορυφές των βουνών της Πελοποννήσου απέναντι. Μάλιστα το καταφύγιο είναι αυτόνομο όσον αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό.

 

Παρνασσός/Photo: Χρήστος Καραγιωργάκης


Παρνασσός/Photo: Χρήστος Καραγιωργάκης


 

Την ημέρα μπορείτε να κάνετε μικρές ή μεγάλες βόλτες μέσα στο δάσος ή να επισκεφθείτε τα γύρω χωριά και το βραδάκι να μαζεύεστε στο καθιστικό να απολαμβάνετε σπιτικό φαγητό -κατόπιν συνεννόησης- να παίζετε επιτραπέζια παιχνίδια, να διαβάζετε το βιβλίο σας ή απλά να χαλαρώνετε. Αξίζει να βγείτε για λίγο και στη βεράντα για να «ακούσετε» την ησυχία του βουνού αλλά και να απολαύσετε τα αστέρια. Το καταφύγιο ανοίγει σε συνεννόηση με τους διαχειριστές και χρειάζεται μίνιμουμ έξι άτομα για να λειτουργήσει, οπότε μαζέψτε φίλους και ανεβείτε, αλλά ακόμα και αν δεν συμπληρώνετε τον αριθμό μπορεί να είναι ήδη ανοιχτό για άλλους.


Αράχωβα -Παρνασσός, Τηλ: 6986055080, 6936861064


Στεμνίτσα/Photo: Shutterstock


Στεμνίτσα/Photo: Shutterstock

Στεμνίτσα/Photo: Shutterstock

Στεμνίτσα

Η Στεμνίτσα είναι κλασική επιλογή για εξορμήσεις εκτός πόλης σχεδόν όλο το χρόνο. Βρίσκεται και αυτή σε υψόμετρο 1.100 μ. και έχει πλούσια φύση να επιδείξει καθώς είναι περικυκλωμένη από καστανιές, καρυδιές και έλατα. Ως ένα από τα πλούσια κεφαλοχώρια της περιοχής που οφείλει την ακμή του στην τέχνης της αργυροχρυσοχοΐας που ανέπτυξε κατά τον 19ο αιώνα είναι γεμάτο εντυπωσιακά πέτρινα αρχοντικά, τα οποία χαρακτηρίζονται στην πλειοψηφία τους από μια λιτή αυστηρή αρχιτεκτονική. Η παράδοση της αργυροχρυσοχοΐας στη Στεμνίτσα μάλιστα συνεχίζεται ακόμα και στις μέρες μας, κάτι που εύκολα θα διαπιστώσετε στις βόλτες σας στο χωριό καθώς υπάρχουν εργαστήρια και καταστήματα με χειροποίητα κοσμήματα ενώ διαθέτει και σχολή αργυροχρυσοχοΐας.

Η πιο όμορφη γειτονιά του χωριού που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι τα Παλαμηδέικα ενώ αξίζει και η βόλτα μέχρι την Παναγιά Μπαφέρω του 12ου αι. αλλά και μέχρι το Κάστρο για να απολαύσετε τη Στεμνίτσα από ψηλά. Σημείο συνάντησης, εκεί δηλαδή όπου χτυπά η καρδιά του χωριού, είναι η πλατεία στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με τα καφέ και τις ταβέρνες. Αν σας αρέσουν οι πεζοπορίες σημειώστε πως η περιοχή έχει πολλές διαδρομές ακόμα και για εσάς που ψάχνετε κάτι σύντομο αλλά εξίσου όμορφο. Μια ωραία πρόταση είναι να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου Στεμνίτσας του 12ου αι. που απαιτεί για να το προσεγγίσετε μια μικρή πεζοπορία καθώς βρίσκεται χτισμένο πάνω στον βράχο στις πλαγιές του φαραγγιού του ποταμού Λούσιου, η θέα από εδώ είναι συγκλονιστική.


 

Παλαιός Παντελεήμονας/Photo: Shutterstock


Παλαιός Παντελεήμονας/Photo: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Παλαιός Παντελεήμονας

Υπό το βλέμμα των θεών του Ολύμπου και σε υψόμετρο 700 μέτρων ο Παλαιός Παντελεήμονας έχει τη δική του γοητεία. Πρόκειται για χαρακτηρισμένο παραδοσιακό οικισμό για αυτό και είναι ιδιαίτερα γραφικός και όμορφος. Η θέα του εκτός από τα πεδινά της Πιερίας φθάνει μέχρι τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου για αυτό και αγαπάμε το χωριό λίγο παραπάνω. Και εδώ η φύση εντυπωσιάζει με πολλά πλατάνια, καρυδιές, καστανιές και οξιές. Τα σπίτια ακολουθούν την μακεδονίτικη αρχιτεκτονική της πέτρας και του ξύλου και μαζί με τα πέτρινα καλντερίμια συνθέτουν ένα υπέροχο σκηνικό που δεν θα το χορταίνετε. Το χωριό αποτελεί αξιοθέατο από μόνο του οπότε μην περιμένετε κάποια συγκεκριμένα σημεία ως διάσημα must see.

Ωστόσο, αν βγείτε λίγο εκτός χωριού και πιάσετε το ίσιωμα υπάρχουν κάποιες πολύ αξιόλογες επιλογές για να επισκεφθείτε όπως το Κάστρο του Πλαταμώνα, μεζοβυζαντινής περιόδου αλλά και το προσωπικά αγαπημένο Δίον, την κατ’ εξοχήν ιερή πόλη των Μακεδόνων. Έναν αρχαιολογικό χώρο έκτασης 1.500 στρεμμάτων, που αποτελείται από μια οχυρωμένη πόλη με ιδιωτικές κατοικίες, λουτρά, θέατρο, εργαστήρια, χώρους λατρείας κ.ά. Για τους πιο δραστήριους υπάρχουν φυσικά και μονοπάτια που ξεκινούν από το χωριό με κατεύθυνση τους Παλιούς Πόρους, την Άνω Σκοτίνα αλλά και την τεχνητή λίμνη Κατή.



Μετέωρα/Photo: Shutterstock


Μετέωρα/Photo: Unsplash

Μονή της Αγίας Τριάδας στα Μετέωρα/Photo: Shutterstock

Μετέωρα

Τα Μετέωρα είναι σαν τη Σαντορίνη, πρέπει να τα επισκεφθείτε τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σας. Μιλάμε για ένα γεωλογικό φαινόμενο που εντυπωσιάζει ακόμα και από μακριά. Πολύ πριν ακόμα μπείτε στην Καλαμπάκα τα βλέπετε να υψώνονται στον ουρανό τόσο επιβλητικά που σας προκαλούν δέος και ας έχετε ακόμα δρόμο να τα φτάσετε. Καταρχάς αποτελούν Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και κατά δεύτερον η όλη περιοχή ανήκει πλέον στο Γεωπάρκο Μετεώρων -Πύλης, το οποίο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυσικές ομορφιές σε ψηλές κορυφές, οροπέδια, κοιλάδες και φαράγγια. Πρώτο πράγμα που θα κάνετε με το που φθάσετε στην Καλαμπάκα είναι να πάρετε το δρόμο που ανεβαίνει στην κορυφή των βράχων εκεί που βρίσκονται τα μοναστήρια. Οι ψαμιτένιοι βράχοι που ξεπερνούν τα 600 μ. υψόμετρο φιλοξενούν ένα μοναστηριακό συγκρότημα που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο μετά το Άγιον Όρος.

 
Καλαμπάκα/Photo: Shutterstock


Οι πρώτοι ασκητές έφθασαν εδώ 11ο αιώνα ενώ μέχρι τον 16ο αιώνα είχαν χτιστεί 24 μοναστήρια. Πλέον υπάρχουν 8 μονές εκ των οποίων οι έξι ενεργές η Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου που ιδρύθηκε περί το 1340 από τον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, η Ιερά Μονή Βαρλαάμ που πρωτοκατοικήθηκε από τον ασκητή-αναχωρητή Βαρλαάμ τον 14ο αι., η Ιερά Μονή Ρουσάνου που ιδρύθηκε το 1529, πάνω σε χαλάσματα παλαιότερων εγκαταστάσεων, η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, εδώ ο οργανωμένος μοναχικός βίος ανάγεται στις πρώτες δεκαετίες του 14ου αι., η Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου με κτήτορες τους οσίους Αντώνιο και Φιλόθεο και τέλος η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος που αποτελεί οργανωμένο μοναστήρι από το 1362. Αν σας αρέσουν οι αναρριχήσεις εδώ θα τις απολαύσετε και με το παραπάνω.


Αν και η Καλαμπάκα ως πόλη δεν είναι καθόλου γραφική έχει κάποια σημεία στα οποία αξίζει να σταθείτε όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών και το Κέντρο Ψηφιακής Προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων με τρισδιάστατες προβολές κατόπιν ραντεβού. Υπάρχουν δε και υπέροχες πεζοπορικές διαδρομές όπως η «Καστράκι -Άγιο Πνεύμα -Μονή Βαρλαάμ -Μεγάλο Μετέωρο» μήκους 2,4 χλμ. και διάρκειας περίπου μιας ώρας μια μικρή διαδρομή που όμως θέλει προσοχή ή η πιο εύκολη «Καλαμπάκα-Μονή Αγίας Τριάδας» μήκους 1,3 χλμ. καθώς και πολλές ακόμα. Πιο γραφική επιλογή διαμονής είναι το χωριό Καστράκι φωλιασμένο στις παρυφές των βράχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου