Δευτέρα, Οκτωβρίου 28, 2024

28η Οκτωβρίου: Η ιστορική αλήθεια για το «ΟΧΙ» του Μεταξά στο ιταλικό τελεσίγραφο «Ο Μεταξάς δεν μπορούσε να πάει κόντρα στην παραδοσιακή πολιτική της χώρας», είπε ο ιστορικός Σταύρος Παναγιωτίδης ενόψει της 28ης Οκτωβρίου.







 
 


Λίγες ώρες πριν από την επέτειο του «ΟΧΙ», την Κυριακή (27/10) ο ιστορικός και συγγραφέας, Σταύρος Παναγιωτίδης, αναφέρθηκε σε μύθους και αλήθειες για την 28η Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλύτερα δεν γίνεται» του ALPHA, και ερωτηθείς για το περίφημο «ΟΧΙ» του Ιωάννη Μεταξά, ο Σταύρος Παναγιωτίδης απάντησε: «Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Εκείνη τη στιγμή, ο πόλεμος γινόταν στη Γερμανία και την Ιταλία από τη μία και από την Αγγλία από την άλλη».

 

Ακόμα, ο Σταύρος Παναγιωτίδης πρόσθεσε: «Με λίγα λόγια, ο Ιταλός πρέσβης είπε στον Ιωάννη Μεταξά, στην πρωθυπουργική κατοικία στην Κηφισιά: "Τόσο καιρό μας λέτε ότι είστε ουδέτεροι, εμείς όμως ξέρουμε ότι από παλιά είστε με την Αγγλία, είστε στη σφαίρα επιρροής της και έχουμε και κάποιες πληροφορίες που λένε ότι γενικά σε διάφορα σημεία της χώρας σας αναπτύσσονται αγγλικές δυνάμεις οπότε αν θέλετε να μας πείσετε ότι είστε όντως ουδέτεροι, πρέπει να ανοίξετε τα σύνορα, να περάσει μέσα ο ιταλικός στρατός, να καταλάβει κάποια κρίσιμα σημεία (το τελεσίγραφο δεν έλεγε ποια ακριβώς) και αυτό να δεχθείτε"».


Εν συνεχεία, ο Σταύρος Παναγιωτίδης είπε: «Ο Μεταξάς προφανώς το αρνήθηκε, λέγοντας την περίφημη φράση "Alors, c'est la guerre" ("Λοιπόν, αυτό σημαίνει ότι έχουμε πόλεμο"), γιατί ήξερε ότι αυτό ήταν αλήθεια. Η Ελλάδα, εκείνη την περίοδο, από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, βρισκόταν στη σφαίρα επιρροής της Αγγλίας. Ακόμα και αν ήθελε να το αλλάξει ο Μεταξάς, δεν μπορούσε να το κάνει από τη μία στιγμή στην άλλη. Ο Μεταξάς ήξερε ότι αν έκανε το χατίρι της Ιταλίας, στην οποία ως φασίστας ήταν πολύ πιο συγγενής, θα στασίαζε ο Στρατός και θα τον έριχνε ο βασιλιάς, που ήταν αρχηγός του κράτους και του στρατού. […] Ο Μεταξάς δεν μπορούσε να πάει κόντρα στην παραδοσιακή πολιτική της χώρας και έτσι αρνήθηκε το τελεσίγραφο των Ιταλών».
Γιατί γιορτάζουμε την έναρξη του πολέμου και όχι τη νίκη

Πάντως, στην ερώτηση «γιατί στην Ελλάδα εορτάζουμε την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και όχι τη νίκη όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη;», ο Σταύρος Παναγιωτίδης ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας: «Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, στην οποία μετά έγινε εμφύλιος πόλεμος».


Ειδικότερα, ο ίδιος είπε: «Το γεγονός ότι άνθρωποι που πολεμούσαν μαζί στην Εθνική Αντίσταση, βρέθηκαν σε αντιμαχόμενες πλευρές του Εμφυλίου, προκαλεί αμηχανία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου