Κυριακή, Οκτωβρίου 13, 2024

Τράπεζες: Κλειστές για τρεις μέρες - Τι ισχύει για μισθοδοσίες και συντάξεις Κλειστές για συνολικά τρεις μέρες θα παραμείνουν οι τράπεζες λόγω της 28ης Οκτωβρίου. Τι θα γίνει με συντάξεις και μισθούς.


ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

 


Οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για τρεις ημέρες λόγω της εθνικής αργίας της 28ης Οκτωβρίου, η οποία φέτος συμπίπτει με Δευτέρα, δημιουργώντας έτσι ένα τριήμερο «διάλειμμα» στη λειτουργία τους.

Οι τραπεζικές συναλλαγές, τόσο για το κοινό όσο και για τις επιχειρήσεις, θα συνεχιστούν κανονικά από την Τρίτη 29 Οκτωβρίου.


Όσον αφορά τις συντάξεις Νοεμβρίου, οι καταβολές θα διαφοροποιηθούν εξαιτίας της αργίας.

Συγκεκριμένα, οι συντάξεις των ασφαλιστικών ταμείων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, και ΕΤΑΑ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, το απόγευμα.







Από την άλλη, οι συντάξεις του ΙΚΑ, του Δημοσίου, των τραπεζών, του ΟΤΕ, του ΝΑΤ, της ΔΕΗ, του ΕΤΑΤ, του ΕΤΑΠ–ΜΜΕ, θα κατατεθούν την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, επίσης το απόγευμα.

Το τριήμερο κλείσιμο ενδέχεται να δημιουργήσει προσωρινές καθυστερήσεις στις συναλλαγές, ωστόσο η εξυπηρέτηση μέσω ATM και ηλεκτρονικών τραπεζικών υπηρεσιών θα παραμείνει απρόσκοπτη κατά τη διάρκεια της αργίας.
Τα ανοιχτά σούπερ μάρκετ στην αργία το 2024

Καθώς η 28η Οκτωβρίου είναι υποχρεωτική αργία, αυτό σημαίνει ότι σούπερ μάρκετ, τράπεζες, μαγαζιά για εκείνη τη μέρα μένουν κλειστά.


Ανοιχτά είναι μίνι μάρκετ, περίπτερα και τουριστικά μαγαζιά. Επιπλέον από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ λειτουργούν τα OK MARKET, και τα AB Shop&Go.

Σχετικά με την αμοιβή:

Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν


Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν


2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 28η Οκτωβρίου, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν
β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:Δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με ημέρα υποχρεωτικής αργίας.
Το ημερομίσθιο της 28ης Οκτωβρίου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρηθεί όμως η μέρα αυτή στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους.
Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου