Κυριακή, Οκτωβρίου 13, 2024

ΠΑΣΟΚ: Στις κάλπες για εκλογή Προέδρου με ισχυρό προβάδισμα Ανδρουλάκη Από το πρωί ψηφίζουν στα εκλογικά τμήματα. Πού θα κριθεί η μάχη Ανδρουλάκη - Δούκα.




ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

 


«Ώρα ΠΑΣΟΚ» σήμανε καθώς σήμερα Κυριακή ανοίγουν οι κάλπες για το ποιος από τους Νίκο Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα θα κρατήσει το τιμόνι της Χαριλάου Τρικούπη. Το μεγάλο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι τι θέλει ο λαός του ΠΑΣΟΚ. Να συνεχιστεί η ανοδική πορεία που καταγράφεται επί των ημερών Ανδρουλάκη ή να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας υπό τον Δούκα με την ελπίδα ότι αυτή η άνοδος θα είναι πιο θεαματική λόγω του κεντροαριστερού και αντιδεξιού προφίλ του δημάρχου Αθηναίων.

Μετά τα ραντεβού που έκαναν οι δυο διεκδικητές για τα σκήπτρα του «πρασίνου ήλιου» με τους Παύλο Γερουλάνο και Άννα Διαμαντοπούλου, που κατέγραψαν ισχυρά ποσοστά στον πρώτο γύρο της κάλπης, δεν προέκυψαν συμφωνίες, φανερά τουλάχιστον, άρα η έκβαση μένει ανοιχτή αλλά με φαβορί τον σημερινό αρχηγό Νίκο Ανδοουλάκη. Ένα από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν το βράδυ της Κυριακής είναι το ποσοστό της συμμετοχής που φαντάζει δύσκολο να φτάσει στα ύψη των 300.000 και πλέον ψήφων της περασμένης Κυριακής.


Μια ημέρα, πάντως, πριν την τελική μάχη της κάλπης ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας εξασφάλισαν δηλώσεις στήριξης που δείχνουν προς τις υποψηφιότητες τους. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας προλογίζοντας στην ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στη Λάρισα, το Σάββατο το πρωί, εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι ο Ανδρουλάκης μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα. «Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ για τη φιλία σου, για όλα αυτά που έχουμε ζήσει τόσα χρόνια. Θεωρώ ότι θα είσαι ο αυριανός Πρόεδρος», ανέφερε ο Δημήτρης Κουρέτας.

Ο Χάρης Δούκας έλαβε με έμμεσο τρόπο την στήριξη του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και της Νάντιας Γιαννακοπούλου, υποψήφιας στον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης της Χαριλάου Τρικούπη. Χωρίς να κατονομάζει τον Χάρη Δούκα, αλλά χρησιμοποιώντας τη λέξη «αλλαγή», σε δήλωσή του ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τον κόσμο να προσέλθει μαζικά την Κυριακή στις κάλπες για την ανάδειξη ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας: «Έχουμε επιλογή, ας την κάνουμε πράξη».





Την ανάρτηση του Γιώργου Παπανδρέου αναδημοσίευσε στα social media του ο Χάρης Δούκας σχολιάζοντας: «Γιώργο, πάμε για την Αλλαγή!». Τη στήριξή της στην υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα ανακοίνωσε και η υποψήφια του πρώτο γύρου, Νάντια Γιαννακοπούλου. «Χάρη, πάμε για την Αλλαγή!», σημείωσε η Νάντια Γιαννακοπούλου σε ανάρτησή της. Με τον ίδιο τρόπο, ο Χάρης Δούκας καλωσόρισε τη στήριξη της Νάντιας Γιαννακοπούλου. «Νάντια, πάμε για την Αλλαγή!», σημείωσε χαρακτηριστικά σε ανάρτηση του.

Πάντως, και οι δυο υποψήφιοι για την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, μεσοβδόμαδα, είχαν βρει δημόσια στήριξη από την… Ευρωβουλή μπροστά στην δεύτερη κάλπη της Χαριλάου Τρικούπη. Ο Γιάννης Μανιάτης στάθηκε στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη, τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια το ΠΑΣΟΚ επαναθεμελίωσε τη σχέση του με τους πολίτες.


«Πιστεύω ότι οφείλουμε να δώσουμε στον Νικο Ανδρουλάκη την ευκαιρία να ολοκληρώσει την προσπάθεια» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Μανιάτης. Ο Νίκος Παπανδρέου, από την δίκη του πλευρά, στάθηκε στο πλευρό του Χάρη Δούκα. «Ανάμεσα στη στασιμότητα και την Αλλαγή, προσωπικά, συνήθως επιλέγω το δεύτερο» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Παπανδρέου.
Το δίλημμα…

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επικεντρώνει την στρατηγική του στην «συνέχεια». Να μην ανακοπεί, δηλαδή, η σταθερά ανοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ που δεν καταγράφηκε μόνο στην ευρωκάλπη αλλά και σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Η πρόκληση της επόμενης ημέρας για τον Ανδρουλάκη είναι να υλοποιήσει την δέσμευση για ενότητα και αξιοποίηση των στελεχών όλων των ρευμάτων.

Ο Χάρης Δούκας επιχειρεί να καρπωθεί την διάθεση μερίδας του κόσμου του ΠΑΣΟΚ που θέλει αλλαγή ηγεσίας, δυσαρεστημένο από την σημαντική ακόμα απόσταση του ΠΑΣΟΚ από την ΝΔ παρά την αποσάθρωση του ΣΥΡΙΖΑ και την εμφανή απογοήτευση από την δεύτερη «γαλάζια» τετραετία. Ο δήμαρχος της Αθήνας τονίζει ότι ο Ανδρουλάκης «έγραψε» κάτω από 30% στον πρώτο γύρο, εκτιμώντας πως πάνω από το 70% των φίλων του ΠΑΣΟΚ θέλει αλλαγή πορείας στην Χαριλάου Τρικούπη.
… και ο καυγάς

Οι δυο διεκδικητές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το debate παρά τις ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις που άφησε η τηλεμαχία των «6» πριν τον πρώτο γύρο της προεδρικής κούρσας. Τα δυο επιτελεία προσπάθησαν να ρίξουν την ευθύνη για το «ναυάγιο» το ένα στο άλλο σε μια καλή αφορμή να υψώσουν τους τόνους της αναμέτρησης ενόψει της δεύτερης και κρίσιμης κάλπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου