Δευτέρα, Οκτωβρίου 28, 2024

28η Οκτωβρίου: Η μεγάλη αποτυχία της ιταλικής εισβολής και ο ρόλος του Εμμανουήλ Τσουδερού Πώς ο Έλληνας πρέσβης στη Ρώμη βοήθησε στην προετοιμασία της αντίστασης στην Ελλάδα.




ASSOCIATED PRESS





Μια λιγότερο γνωστή ιστορία για την 28η Οκτωβρίου αφορά τον ρόλο των Ελλήνων διπλωματών και τις παρασκηνιακές κινήσεις που έγιναν πριν από το «Όχι». Πριν η Ιταλία παραδώσει το τελεσίγραφο, η ελληνική κυβέρνηση είχε ήδη λάβει ανεπίσημες προειδοποιήσεις ότι η Ιταλία ετοίμαζε στρατιωτική επίθεση.

Μία ενδιαφέρουσα ιστορία από εκείνη την περίοδο αφορά τον Έλληνα πρέσβη στη Ρώμη, Εμμανουήλ Τσουδερό, ο οποίος είχε επανειλημμένα στείλει στην Αθήνα εκθέσεις για τις προθέσεις του Μουσολίνι και τις επιθετικές κινήσεις της Ιταλίας στα Βαλκάνια. Ο Τσουδερός, με καλές πηγές στην ιταλική πρωτεύουσα, είχε εντοπίσει τον αυξανόμενο κίνδυνο και είχε ειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι ο Μουσολίνι επιθυμούσε να χτυπήσει την Ελλάδα για να κερδίσει κύρος στα μάτια του Χίτλερ, ο οποίος είχε ήδη κατακτήσει μεγάλα τμήματα της Ευρώπης.



Παρά την έγκαιρη προειδοποίηση του Τσουδερού, η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να επιτεθεί ελήφθη εσπευσμένα, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ενδείξεις ότι η Ελλάδα ήταν προετοιμασμένη να αντισταθεί. Αυτή η βιασύνη οδήγησε στην αποτυχία της ιταλικής εισβολής, ενώ η επιμονή του Έλληνα πρέσβη συνέβαλε στην καλή προετοιμασία της χώρας για τον πόλεμο που ακολούθησε.

Αυτή η διπλωματική επιφυλακή είναι ένα ενδιαφέρον στοιχείο της ιστορίας που συχνά δεν αναφέρεται, καθώς η εστίαση είναι κυρίως στη στρατιωτική αντίσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου