Σάββατο, Οκτωβρίου 26, 2024

5 ιδανικοί και low budget προορισμοί για Χριστούγεννα στην Ευρώπη Πέντε ευρωπαϊκοί προορισμοί για τα Χριστούγεννα που δεν θα τινάξουν στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό.






 


Γράφει ο Άρης Σταυρίδης
 


Τα Χριστούγεννα στις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά έχουν ξεχωριστό άρωμα και γεύσεις. Οι πόλεις μεταμορφώνονται, οι άνθρωποι γίνονται πιο φιλικοί, οι δρόμοι σφύζουν από ζωή και κάθε γωνιά κρύβει μια έκπληξη.

Για να νιώσετε την μαγεία των Χριστουγέννων δεν απαιτείται κατ’ ανάγκη να έχετε βαθιές τσέπες. Αρκεί να αποφύγετε την παγίδα των μητροπόλεων με τις παραφουσκωμένες τιμές, τα στίφη των τουριστών και τους ξέχειλους δρόμους και τα μετρό που ασφυκτιούν κάτω από την πίεση της κίνησης.


5 low budget προορισμοί που σας προτείνουμε συνδυάζουν εύκολη πρόσβαση, χαμηλές τιμές -τουλάχιστον σε σχέσεις με τις αντίστοιχες μητροπόλεις-, μνημεία μοναδικής ομορφιάς και ιστορικής αξίας και χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Περιπλανηθείτε στις χριστουγεννιάτικες υπαίθριες αγορές, μια παράδοση που τηρείται ευλαβικά στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, γευτείτε ντόπιες νοστιμιές και ζεστά ποτά από τα χέρια των μικροπωλητών, απολαύστε τον ήχο του εκκλησιαστικού οργάνου σε καθεδρικούς ναούς και παρεκκλήσια.
Κολωνία - Γερμανία

Η Κολωνία κατέχει περίοπτη θέση μεταξύ των χριστουγεννιάτικων προορισμών για τους «ψαγμένους» ταξιδιώτες. Ο καθεδρικός ναός της πόλης είναι πόλος έλξης όλες τις εποχές του χρόνου, ένα μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που προκαλεί δέος με το μέγεθος του που δεσπόζει στον ορίζοντα της πόλης.

Η Κολωνία είναι μια πόλη φιλική στον χρήστη. Πόλη καλλιτεχνών και media hub, ξεχωρίζει για τη νυχτερινή ζωή της και την εστιατορική σκηνή που συνδυάζει τον κοσμοπολιτισμό με την παράδοση.







Παρότι είναι η τέταρτη σε πληθυσμό πόλη της Γερμανίας, με πληθυσμό που ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο, το ιστορικό κομμάτι κατέχει περιορισμένο χώρο, χάρη στους σαρωτικούς βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα Χριστούγεννα στην Κολωνία είναι μαγικά, με δεκάδες αγορές που ξεφυτρώνουν σε όλη την πόλη. Η πιο μεγάλη και πολυσύχναστη είναι στην πλατεία του καθεδρικού ναού, όπου κανείς μπορεί να βρει από φαγητό και ποτό έως διακοσμητικά είδη για το σπίτι. Όμως, οι πιο ερευνητικοί θα βρείτε ακόμα και αγορές με είδη ρουχισμού, από vintage δημιουργίες έως έργα νέων σχεδιαστών.


Η Aegean πετάει απευθείας για την Κολωνία από τη Θεσσαλονίκη και οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 92 ευρώ για απλή μετάβαση.



Photo by emrecan arık on Unsplash
Μπρατισλάβα - Σλοβακία

Η πρωτεύουσα της Σλοβακίας είναι ένα μικρό θαύμα, μια πρωτεύουσα σε σμίκρυνση πάνω στο Δούναβη, που ανταγωνίζεται σε γραφικότητα και φυσική ομορφιά τη Βουδαπέστη. Η Βουδαπέστη άλλωστε ήταν ο λόγος που οι Ευρωπαίοι ανακάλυψαν την Μπρατισλάβα, αφού οι αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους χρησιμοποιούσαν το πιο οικονομικό αεροδρόμιο της σλοβακικής πόλης για τα πτήσεις τους -η απόσταση από την ουγγρική πρωτεύουσα είναι μικρή και καλύπτεται με λεωφορείο.


Τα Χριστούγεννα εδώ είναι μια εμπειρία βγαλμένη από τις σελίδες κάποιου μυθιστορήματος εποχής. Πλακόστρωτα δρομάκια που στο τέλους τους αποκαλύπτουν μικρές πλατείες. Σπίτια σαν σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας, στολισμένες προσόψεις και γαργαλιστικές μυρωδιές από τους φούρνους, τα καφέ και τους υπαίθριους μικροπωλητές.

Οι υπαίθριες αγορές με τους μικροπωλητές είναι η βασική ατραξιόν των ημερών με τη μεγαλύτερη να εγκατεστημένη στην κεντρική πλατεία. Με μια τηγανίτα από πατάτα στο χέρι, το πιο δημοφιλές street food της πόλης που απαντάται παντού και μια κούπα ζεστό κρασί με μέλι, ακόμα και το τσουχτερό κρύο γίνεται υποφερτό.

Τα εισιτήρια από Αθήνα για Μπρατισλάβα κοστίζουν από 98 ευρώ για απλή μετάβαση.




Photo by Henry GT Dixon on Unsplash
Λιλ - Γαλλία

Η τέταρτη πόλη της Γαλλίας είναι ένα μοναδικό χαρμάνι φυσικής ομορφιάς και φινέτσας, μια πόλη κόσμημα σε απόσταση αναπνοής από τρεις ευρωπαϊκές μητροπόλεις. Απέχει μία ώρα με το τρένο από Παρίσι και το Λονδίνο και 30 λεπτά από τις Βρυξέλλες.

Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι συμπαγές και προσφέρεται για ατελείωτες βόλτες. Η Όπερα της πόλης, ένα μπαρόκ κομψοτέχνημα, το μουσείο, ισάξιο των καλύτερων ευρωπαϊκών, τα μέγαρα με τις εσωτερικές αυλές, τα δεκάδες βιβλιοπωλεία και τα φημισμένα ζαχαροπλαστεία -η Λίλ είναι η γαλλική πρωτεύουσα της ζαχαροπλαστικής- θα σας κρατήσουν απασχολημένους και η χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης θα φροντίσει να μείνετε ζεστοί και χορτασμένοι.




Photo by Alexandre Van Thuan on Unsplash

Το ζεστό κρασί που συνοδεύεται από λειωμένο τυρί θα σας δώσουν δυνάμεις για να εξερευνήσετε τα «σαλέ», όπως λέγονται οι πρόχειρες εγκαταστάσεις των μικροπωλητών σε ένα πρωτότυπο κυνήγι θησαυρού. Εδώ θα βρείτε από συλλεκτικά βινύλια ως σπάνιες εκδόσεις, φο μπιζού από βεστιάρια και ρούχα από δεύτερο χέρι.

Τα εισιτήρια από Αθήνα για Λιλ κοστίζουν από 150 ευρώ για απλή μετάβαση με την Volotel.
Ρίγα - Λετονία

Η Ρίγα κατάφερε τα τελευταία χρόνια να αναρριχηθεί στην κορυφή της λίστας των πιο αγαπημένων χριστουγεννιάτικων προορισμών στην Ευρώπη. Όμως, παρόλα αυτά, διατηρεί ακόμα ένα πιο low budget προφίλ σε σχέση με άλλους εξίσου δημοφιλείς προορισμούς.

Στην πρωτεύουσα της Λετονίας θα ξεκινήσετε τις περιηγήσεις σας από την ιστορική Παλιά Πόλη. Εκεί είναι συγκεντρωμένα τα πιο εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά κτίρια της πόλης, πολλά από αυτά εξαιρετικά δείγματα Art Nouveau.




Photo by Kristīne Kozaka on Unsplash

Αν ο καιρός το επιτρέπει, τα βήματά σας θα σας οδηγήσουν στους εντυπωσιακούς κήπους και τα περιαστικά δάση, που απέχουν μια ανάσα από το κέντρο της πόλης. Όμως, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας θα το περάσετε στην χριστουγεννιάτικη αγορά, στο κέντρο του λαβύρινθου που είναι η παλιά πόλη, ψωνίζοντας χειροποίητα μάλλινα σκουφιά και γάντια και κοσμήματα από κεχριμπάρι και απολαμβάνοντας φρέσκα πιροσκί από τους πάγκους των μικροπωλητών.

Για τη Ρίγα οι τιμές των εισιτηρίων για απλή μετάβαση ξεκινούν από 120 ευρώ με Aegean ή LOT.
Ζάγκρεμπ - Κροατία

Η πρωτεύουσα της Κροατίας είναι από εκείνες τις πόλεις που δεν έχουν ακόμα ξεδιπλώσει όλες τις χάρες τους στην τουριστική αγορά. Μια πόλη μεσαιωνική, στις όχθες του ποταμού Σάβου, παραπόταμου του Δούναβη, η οποία «αναγεννήθηκε» μετά το τέλος του πολέμου και πλέον επιδεικνύει με περηφάνεια τη διττή πολιτιστική της ταυτότητα, βαλκανική και κεντροευρωπαϊκή.

Η Άνω Πόλη, όπως ονομάζεται το πιο παλιό κομμάτι του Ζάγκρεμπ, είναι προσβάσιμη για τους πεζούς μέσα από την Πέτρινη Πύλη και φιλοξενεί μια από τις ωραιότερες υπαίθριες αγορές της Ευρώπης. Οι πάγκοι φιλοξενούν κυρίως τρόφιμα -προϊόντα από τη γύρω περιοχή- αλλά την περίοδο των Χριστουγέννων, παίρνουν γιορταστικό χαρακτήρα και πουλάνε χειροτεχνήματα και φαγητό για το χέρι, με τος στιβαρές γεύσεις που προτιμούν οι ντόπιοι. Το πικάντικο γεμιστό λάχανο και λουκάνικα συνοδεύονται συνήθως από ικανές ποσότητες ρακής από φρούτα.

Για το Ζάγκρεμπ οι τιμές των εισιτηρίων για απλή μετάβαση ξεκινούν από 57 ευρώ με Aegean.



Photo by Kristijan Arsov on Unsplash

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου