Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2024

Ο πιστολέρο που πυροβόλησε τον Καλλίτση: Καταδικασμένος σε 53 χρόνια φυλακή, κυκλοφορεί ελεύθερος






 


Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
 


Μπορεί ένας κακοποιός να καταδικαστεί πρωτόδικα σε 53 χρόνια κάθειρξη και παρά ταύτα μέσα σε περίπου έξι χρόνια να κυκλοφορεί ελεύθερος;

Η απάντηση είναι καταφατική και αυτό αποδεικνύεται από την περίπτωση του 50χρονου, ο οποίος το 2016 πυροβόλησε τον γνωστό κομμωτή, Πάνο Καλλίτση, στην είσοδο του πάρκινγκ του σπιτιού του στον Λυκαβηττό. Στόχος του ήταν να αρπάξει τα μετρητά που είχε μέσα στο αυτοκίνητό του, στο οποίο επέβαινε και η τότε σύζυγος του κομμωτή Έλενα Χριστοπούλου που είχε τραυματιστεί στο χέρι.


Ο 50χρονος ληστής συνελήφθη προ λίγων ημερών στην Πάτρα για ναρκωτικά, με αποτέλεσμα αρκετοί να θυμηθούν τη δικαστική «ιστορία» του, που κατέληξε στην... πρόωρη αποφυλάκισή του το 2022.

Την ημέρα της ενέδρας στον κομμωτή και στη σύζυγό του, τον Ιανουάριο του 2016, βρισκόταν σε άδεια από τις φυλακές της Αγυιάς, όπου κρατείτο για ληστεία σε χρηματαποστολή με λεία 3 εκατομμύρια ευρώ. Ήταν αυτός που -σύμφωνα με την Αστυνομία- κρατούσε το όπλο με το οποίο πυροβολήθηκε ο Πάνος Καλλίτσης.




Πώς όμως φτάσαμε στο σημείο ένας ληστής με ποινικό παρελθόν να πυροβολεί τον κομμωτή, να καταδικάζεται πρωτόδικα σε 53 χρόνια κάθειρξη και παρά ταύτα να αφήνεται μέσα σε λίγα χρόνια ελεύθερος; Δικηγόρος που παρακολούθησε τότε την εξέλιξη του φακέλου της υπόθεσης εξηγεί το χρονικό της δίκης, με βασικό κατηγορούμενο τον 50χρονο και συγκατηγορουμενους του έναν αστυνομικό και έναν Ιρακινό.


Ο 50χρονος είχε καταδικαστεί το 2017 πρωτόδικα σε 53 χρόνια κάθειρξη για τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της απόπειρας ληστείας και της οπλοχρησίας. Δύο χρόνια αργότερα, το 2019, καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό, αυτή τη φορά σε 41 χρόνια κάθειρξη (εκτιτέα τα 25), και μάλιστα η ποινή του δεν συγχωνεύτηκε, διότι σύμφωνα με τον πρόεδρο ο νόμος δεν προέβλεπε τη συγχώνευση για εγκλήματα που τελέστηκαν σε άδεια από τις φυλακές

Σε δηλώσεις του μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου ο Πάνος Καλλίτσης έκανε λόγο για ηθική δικαίωση: «Νιώθω δικαιωμένος ηθικά, μέσα μου έκλεισε η υπόθεση. Προσδοκώ στη λύτρωσή τους και όχι στην καταστροφή τους».

Κανείς ωστόσο δεν περίμενε τη συνέχεια, η οποία ήταν άκρως ευνοϊκή για τον 50χρονο βασικό κατηγορούμενο. Μία «πρόγευση» είχε δώσει ο δικηγόρος του αμέσως μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης: «Η απόφαση σφάλλει ως προς τη συγχώνευση. Θα προσφύγουμε στον Άρειο Πάγο».


Όπερ και εγένετο. Ο 50χρονος προσέφυγε στον Άρειο Πάγο και με μία αναιρετική απόφαση η δίκη έγινε εκ νέου στο Εφετείο. Τον Δεκέμβριο του 2021 του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 19 ετών και μάλιστα κατά συγχώνευση, καθώς οι διατάξεις του τότε νέου Ποινικού Κώδικα δεν την απαγόρευαν. Παράλληλα, φαίνεται ότι δεν «προκρίθηκαν» από το δικαστήριο τα ανώτερα όρια ποινών για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Η ανώτερη ποινή ήταν τα 15 έτη και το Εφετείο του είχε επιβάλει τα δέκα έτη. Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν μέσα σε λίγους μήνες, εντός του 2022, ο 50χρονος να αναπνεύσει αέρα ελευθερίας.

Για περίπου ενάμιση χρόνο δεν απασχόλησε τις Αρχές, μέχρι που πριν από λίγες ημέρες η Ασφάλεια Πάτρας είχε την πληροφορία ότι διακινεί κοκαΐνη σε νυχτερινά καταστήματα. Το βράδυ της 12ης Οκτωβρίου 2024 συνελήφθη λίγη ώρα αφότου πούλησε έναντι 70 ευρώ ένα γραμμάριο κοκαΐνης σε 41χρονο «πελάτη» του από την Πάτρα. Ακολούθησε έρευνα κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 16 γραμμάρια κοκαΐνης, ένα γραμμάριο ροζ κοκαΐνης, ζυγαριές, 675 ευρώ, σφαίρες, μάσκα προσώπου από σιλικόνη, συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης, μάσκα προσώπου με κάλυψη στόματος και μύτης, γάντια, εργαλεία χειρός, μονωτική ταινία και πιστόλι με σιγαστήρα.

Το γεγονός ότι είχε στην κατοχή του μάσκες, μονωτικές ταινίες και tazer κάνει τους αστυνομικούς να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο είτε να έχει συμμετάσχει σε κάποια ληστεία είτε να προετοίμαζε κάποια ληστεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου