Πέμπτη, Οκτωβρίου 10, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα γίνει με τη συνάντηση των «5» - Κασσελάκης και Πολάκης επιμένουν να πραγματοποιηθεί σήμερα Τα βλέμματα στρέφονται στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το προσεχές Σάββατο στην οποία η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από το εξώδικο Κασσελάκη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

 




 
 


Το «ναι» του Στέφανου Κασσελάκη «προκάλεσε» τους «87» και την Κουμουνδούρου και έφερε το «όχι» του Σωκράτη Φάμελλου, ενώ ακολούθησαν στην «γραμμή» του «όχι» οι Νικόλας Φαραντούρης και Απόστολος Γκλέτσος, στην πρωτοβουλία του Παύλου Πολάκη για συνάντηση των πέντε υποψηφίων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι της Πέμπτης στην Κουμουνδούρου.

Το μήνυμα της πρότασης Πολάκη ήταν ξεκάθαρο και σκόπευε, όπως είπε ο ίδιος, στη διασφάλιση της ομαλότητας και της ηρεμίας στον προεκλογικό αγώνα. «Βάζοντας» μπροστά το εξώδικο Κασσελάκη, ενώ όλα συνηγορούσαν προς την συμφωνία της συνάντησης, ο ένας μετά τον άλλον, Κουμουνδούρου και υπόλοιποι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος «έστριψαν» και, επί της ουσίας, «τίναξαν στον αέρα» την κίνηση Πολάκη.


Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο «αδιέξοδο» που «χάραξε» η Κουμουνδούρου απέναντι στην πρωτοβουλία του «εξερράγη»: «Όποιος υπονομεύσει με την απουσία του αυτή τη συνάντηση, είτε θέλει ένα ΣΥΡΙΖΑ μικρό που θα ασχολείται με τα δικαιώματα και μόνο, είτε θέλει ένα ΣΥΡΙΖΑ πάλι μικρό που θα ψάχνεται να κολλήσει σε κάποιο “κεντροαριστερό” σενάριο» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Πολάκης σε ανάρτηση του.

Τα βλέμματα, ήδη, στρέφονται στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το προσεχές Σάββατο στην οποία η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από το εξώδικο Κασσελάκη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Η πλευρά του πρώην προέδρου δεν δείχνει διατεθειμένη να οπισθοχωρήσει, ενώ η Κουμουνδούρου μέσω της απόφασης της Πολιτικής Γραμματείας το έχει επιστρέψει ως «απαράδεκτο». Επάνω στο τραπέζι της Κεντρικής Επιτροπής μένουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα: Από διαγραφή μέχρι και τον αποκλεισμό του Κασσελάκη από την κούρσα ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Απαγορευτικό» από Κουμουνδούρου

Το «φυτίλι» άναψε, ουσιαστικά, η άρνηση των κομματικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ να «υιοθετήσουν» την πρωτοβουλία Πολάκη. Και αυτό καθώς πληροφορίες τόσο από το περιβάλλον του Νίκου Παππά όσο και της Ράνιας Σβίγκου, δυο πρόσωπα που η πρωτοβουλία Πολάκη τους έφερνε στην συνάντηση των «5» ως θεσμικούς εγγυητές του κόμματος, έκαναν λόγο ότι δεν θα παραστούν τελικά στην συνάντηση. Κάτι που εκφράστηκε, επί της ουσίας, με την άρνηση του Σωκράτη Φάμελλου να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία Πολάκη. Αμέσως μετά την επίσημη κατάθεση της υποψηφιότητας του ο Φάμελλος διαμήνυσε πως όποια συνάντηση υποψηφίων προγραμματιστεί θα γίνει ενώπιον εκπροσώπων των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως η αποστολή του εξωδίκου είναι αδιανόητη και απαράδεκτη ενέργεια.








Ο Νικόλας Φαραντούρης, ο οποίος βρίσκεται στο Στρασβούργο, δήλωσε ανοιχτός σε συζήτηση, αλλά όχι υπό το κράτος εξωδίκων. Όπως δήλωσε «στην πολιτική η αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται πολιτικά. Εξώδικα, απειλές εισαγγελέων, ποινικοποίηση και εκνομικισμός της πολιτικής αντιπαράθεσης αποτελούν τον ταχύτερο δρόμο προς τον εκφυλισμό της πολιτικής». Ακολούθησε ο Απόστολος Γκλέτσος, αν και αρχικά όπως σημείωνε και ο ίδιος ο Πολάκης είχε συμφωνήσει στην συνάντηση. «Για την αυριανή συνάντηση της πρωτοβουλίας του συντρόφου Πολάκη, είναι σαφές ότι αν ο κ. Κασσελάκης δεν πάρει το εξώδικο πίσω, δεν έχω να πω τίποτα μαζί του … ντροπή μόνο», σημείωσε ο Γκλέτσος στα social media.
Τα μηνύματα Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης από την πρώτη στιγμή είπε «ναι» στην πρωτοβουλία Πολάκη. Εμφανίστηκε θετικός στέλνοντας το μήνυμα ότι θα δώσει το «παρών» στην πρωτοβουλία Πολάκη, τροποποιώντας ακόμα και το πρόγραμμα του που είχε καταρτίσει για την Πέμπτη έτσι ώστε να πάρει μέρος στην συνάντηση των πέντε υποψηφίων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Με ένα ιδιαίτερο αιχμηρό σχόλιο ο Κασσελάκης έστειλε τα μηνύματα του μπροστά σε όσα διαδραματίζονταν για ακόμη μια φορά εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δε θέλησα να διαγράψω υποψήφιο πρόεδρο. Δε διέρρευσα δεδομένα υποψήφιου προέδρου. Δεν ανέβαλα το συνέδριο. Δεν ανέβαλα τις εκλογές για ΚΕ. Τήρησα και τηρώ την ομαλότητα από την πρώτη στιγμή. Γι’ αυτό θα είμαι παρών στην αυριανή συνάντηση. Εύχομαι πραγματικά οι καλές προθέσεις να είναι ειλικρινείς από όλους μας και να μη δυναμιτίσει κανείς την προσπάθεια» σημείωσε σε ανάρτηση του στα social media.


Σε αυτό το «εκρηκτικό» κλίμα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη Κασσελάκη το βράδυ της Πέμπτης στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Ακόμη ένα γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο ήταν οι βουλευτές που βρέθηκαν δίπλα στον Κασσελάκη στην συγκέντρωση που πραγματοποίησε, με εκατοντάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να του επιφυλάσσουν θερμή υποδοχή, το απόγευμα της Τετάρττης στην Νέα Σμύρνη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Θεοδώρα Τζάκρη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιώργος Γαβρήλος, ο δεύτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Σαρακιώτης, η συντονίστρια ΕΠΕΚΕ Γιώτα Πούλου, η αναπληρώτρια συντονίστρια ΕΠΕΚΕ Ράλλια Χρηστίδου, η τομεάρχης πολιτισμού Κυριακή Μάλαμα, ο τομεάρχης δικαιοσύνης Αλέξανδρος Αυλωνίτης και ο διευθυντής της ΚΟ, Θάνος Μωραΐτης.
Στο αρχείο το αίτημα περί διαγραφής Κασσελάκη

Η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά πλειοψηφία, απέρριψε το αίτημα περί διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη, το οποίο είχε καταθέσει ο πρώην βουλευτής του κόμματος, Θέμης Μουμουλίδης. Ειδικότερα, με ψήφους 8-6 αποφασίστηκε η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο, χωρίς να την εξετάσει επί της ουσίας. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφάσισε να στείλει επιστολή προς τον Στέφανο Κασσελάκη, με την οποία θα τον καλεί να αποσύρει το εξώδικο που απέστειλε προς το κόμμα, δηλαδή προς την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή, ενώ αναμένεται να του στείλει επιστολή, με την οποία θα τον καλεί σε συνάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου