Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2024

Ακριβό το «περιτύλιγμα» Το ποσό των 7.812 ευρώ που θα πληρώσει το υπ. Οικονομικών δεν αφορά μόνο τα usb sticks, αλλά κυρίως τις θήκες τους, οι οποίες φυσικά θα πεταχτούν στα σκουπίδια.





ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

 

 


Πήρε το μάτι μας, χθες, στα social media την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την προμήθεια 300 usb sticks, για την «αποτύπωση των ψηφιακών αρχείων του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2025», θέμα το οποίο ανέδειξε η εφημερίδα «Δημοκρατία».

Το κόστος αγγίζει το ποσό των 7.812 ευρώ (+ΦΠΑ) που εκ πρώτης όψεως προκαλεί ερωτηματικά, αφού οι τιμές για τα stickάκια χωρητικότητας 4gb ξεκινούν μόλις από τα 2,10 ευρώ.


Πώς γίνεται ένα stickάκι που μπορεί κάποιος να αγοράσει σε αυτό το ποσό, το υπουργείο Οικονομικών να το προμηθεύεται προς 26 ευρώ (αν δεν κάνουμε λάθος στη διαίρεση); Αυτό αναρωτήθηκαν οι χρήστες και όχι άδικα, αφού μάλλον δεν είχαν διαβάσει ολόκληρη την απόφαση.

Σε αυτή λοιπόν, αναφέρεται, πως το ποσό αφορά: «Προμήθεια τριακοσίων (300) τεμαχίων καρτών μνήμης (USB – STICKS), χωρητικότητας 4GB το καθένα, οι οποίες θα έχουν ειδικές θήκες με εκτύπωση σε κουτί, (δημιουργικής θεματολογίας), του οποίου η βάση θα είναι από αφρώδες υλικό, για την αποτύπωση των ψηφιακών αρχείων του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2025 [CPV: 30233180-6 (Μονάδες αποθήκευσης μνήμης φλας)], σύμφωνα και με την ανωτέρω (στον αρ. 18) προσφορά της, τεχνική και οικονομική».   


Δηλαδή, το usb stick και την ειδική θήκη που θα έχει εκτύπωση πάνω του, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια. Οι αντίστοιχες συμβάσεις το 2022 και το 2023, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, κόστισαν 7.440 ευρώ.

Στην ουσία, πληρώνουμε το «περιτύλιγμα» και όχι το usb stick, το οποίο είναι κατά πολύ φθηνότερο. Άλλωστε και η εταιρεία που πήρε τη δουλειά είναι τυπογραφείο.


Βέβαια, αν μας ρωτάτε αν είναι σωστό να πληρώνουμε ένα τέτοιο ποσό για θήκες, οι οποίες το πιθανότερο είναι να βρεθούν στο καλάθι των σκουπιδιών, θα απαντήσουμε φυσικά ένα μεγάλο «όχι».

Μ. Καλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου