Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2024

Γάζα: Ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε καμεραμάν του Al Jazeera - Σοκαριστικές εικόνες Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις.






 
 


Σοκ προκαλούν οι εικόνες από τον σοβαρό τραυματισμό ενός Παλαιστίνιου κάμεραμαν του Al Jazeera, τον οποίο πυροβόλησε Ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις ανταποκρίσεις των διεθνών ΜΜΕ στη Γάζα, ο Φαντί Αλ Γουαχιντί (Fadi Al Wahidi) δέχθηκε σφαίρα στον λαιμό του την ώρα του ρεπορτάζ, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.


Ο άτυχος καμεραμάν δέχθηκε πυρά παρότι φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, στο οποίο φαίνονταν καθαρά τα διακριτικά «Press». Εκείνη τη στιγμή έκανε ρεπορτάζ για την πολιορκία από τον Ισραηλινό Στρατό του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπάλια.








Σε περίπτωση που ο Αλ Γουαχιντί δεν καταφέρει να κρατηθεί στη ζωή, θα είναι ο 177εκπρόσωπος ΜΜΕ που σκοτώνεται στη Λωρίδα της Γάζας τον τελευταίο χρόνο.





Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον 41.965 Παλαιστίνιοι νεκροί

Τουλάχιστον 41.965 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 97.590 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου του 2023, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη (9/10) το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.


Τις τελευταίες 24 ώρες, τουλάχιστον 56 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Σφοδρά χτυπήματα του Ισραήλ στην Τζαμπάλια

Από τους τουλάχιστον 41.965 νεκρούς Παλαιστίνιους, οι 18 σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας από πλήγματα εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, καθώς οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν την επιχείρησή τους στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπάλια στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

Ο Ισραηλινός Στρατός ανέφερε ότι η επιχείρηση αυτή, που βρίσκεται στην πέμπτη ημέρα της, έχει στόχο να εμποδίσει μαχητές της Χαμάς να εξαπολύσουν και άλλα πλήγματα από την Τζαμπάλια και να τους αποτρέψει να ανασυνταχθούν.

Οι IDF έχουν εκδώσει επανειλημμένα εντολές εκκένωσης για την Τζαμπάλια και κοντινές περιοχές, αλλά Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και ο ΟΗΕ τονίζουν δεν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας.


Η Παλαιστινιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας επεσήμανε ότι έχει λάβει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες δεκάδες Παλαιστίνιοι πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν στην Τζαμπάλια και σε άλλες περιοχές της βόρειας Γάζας, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι σε θέση να φτάσει εκεί λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών.
Τουλάχιστον 40.000 παγιδευμένοι στην Τζαμπάλια

«Τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στην περιοχή», τόνισε μέσω ανάρτησης στο Χ (πρώην Twitter) ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

«Οι πιο πρόσφατες εντολές εκκένωσης των ισραηλινών αρχών αναγκάζουν τους ανθρώπους να φεύγουν ξανά και ξανά, κυρίως από τον καταυλισμό Τζαμπάλια. Πολλοί αρνούνται διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι κανένα μέρος στη Γάζα δεν είναι ασφαλές», πρόσθεσε.

Ο Λαζαρινί επεσήμανε ότι κάποια καταφύγια της UNRWA έχουν αναγκαστεί να κλείσουν και κάποιες υπηρεσίες της έχουν ανασταλεί για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου. Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν είναι διαθέσιμα σχεδόν καθόλου βασικά προϊόντα και η πείνα εξαπλώνεται και πάλι στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
ΗΠΑ: Κάλεσμα στο Ισραήλ να σεβαστεί το Ανθρωπιστικό Διεθνές Δίκαιο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ανησυχούν πολύ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και ιδιαίτερα στα βόρεια του θύλακα, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ουάσιγκτον σημείωσε ακόμη ότι το θέμα αυτό υπήρξε αντικείμενο πολύ επειγουσών συζητήσεων μεταξύ του Λευκού Οίκου και της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ.


«Ξεκαθαρίσαμε στην κυβέρνηση του Ισραήλ ότι έχουν υποχρέωση, με βάση το ανθρωπιστικό διεθνές δίκαιο, να επιτρέψουν να φτάσει σε όλες τις περιοχές της Γάζας νερό, τρόφιμα και άλλη αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Αναμένουμε (οι Ισραηλινοί) να συμμορφωθούν πλήρως με αυτές τις υποχρεώσεις», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου