Σάββατο, Οκτωβρίου 12, 2024

Το νέο ωράριο στο χειμερινό ρεύμα μετά την κατάργηση Τέλος στο νυχτερινό τιμολόγιο, ποιες θα είναι οι νέες ώρες για φθηνό ρεύμα.






ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

 


 


Οι αλλαγές στο καθεστώς χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος είναι πλέον επίσημες, καθώς το νυχτερινό τιμολόγιο καταργείται και εισάγονται νέα μέτρα, με πιο σημαντική την παροχή φθηνού ρεύματος τα Σαββατοκύριακα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ανακοίνωσε τις αλλαγές, εξηγώντας την ανάγκη για μια πιο ευέλικτη τιμολόγηση, προσαρμοσμένη στις συνθήκες παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας.


«Θα περάσουμε από το νυχτερινό τιμολόγιο σε ένα διζωνικό ρεύμα», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης, επισημαίνοντας ότι το νυχτερινό ρεύμα είναι πια ένα «απομεινάρι» του παρελθόντος, που παρείχε η ΔΕΗ σε ώρες χαμηλής ζήτησης.

Με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) να έχουν κυριαρχήσει στην παραγωγή ρεύματος, το φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα πλέον προσφέρεται κυρίως κατά τις μεσημεριανές ώρες και τα Σαββατοκύριακα, όταν οι φωτοβολταϊκές μονάδες λειτουργούν στο μέγιστο.





«Το φθηνό ρεύμα υπάρχει πλέον κατά το μεσημέρι και τα Σαββατοκύριακα, κυρίως τις Κυριακές. Είναι λογικό να μεταφέρουμε τη ζήτηση εκεί που υπάρχει η χαμηλή τιμή, ώστε να διασφαλίσουμε χαμηλότερα τιμολόγια για τους καταναλωτές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, το νέο σύστημα χρέωσης θα είναι διζωνικό.
Οι ώρες και οι μέρες με φτηνό ρεύμα




Η πρώτη ζώνη θα ισχύει κατά τις μεσημεριανές ώρες, από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ η δεύτερη ζώνη θα καλύπτει όλο το Σαββατοκύριακο. Η νέα αυτή πολιτική αναμένεται να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Αναλυτικά οι ώρες με φτηνό ρεύμα μετά την κατάργηση του νυχτερινού:Δεύτερα με Παρασκευή: Από τις 10:00 π.μ. έως τις 15:00 μ.μ.
Σάββατο και Κυριακή: Όλη μέρα
Έρχεται το «πορτοκαλί» και... διώχνει το πράσινο τιμολόγιο

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η εισαγωγή ενός δυναμικού τιμολογίου, γνωστού ως «πορτοκαλί», το οποίο αρχικά θα αφορά τις επιχειρήσεις, ενώ τα «πράσινα» τιμολόγια, ως θεσμική ρύθμιση, θα λήξουν στο τέλος του 2024. Από εκεί και πέρα, οι καταναλωτές θα κληθούν να επιλέξουν ένα από τα νέα τιμολόγια ρεύματος που θα προσφέρουν οι πάροχοι, προσαρμοσμένα στα δεδομένα της αγοράς και στις ανάγκες τους.

Επί της ουσίας τα πράσινα τιμολόγια τελειώνουν ως θεσμική ρύθμιση στο τέλος του χρόνου και από κει και πέρα θα πρέπει οι καταναλωτές να επιλέξουν ένα νέο «χρωματιστό» τιμολόγιο ρεύματος.


Αναλυτικά ο κ. Σκυλακάκης απαντώντας σε ερώτηση για το αν πρέπει κάποιος καταναλωτής να δεσμευτεί με κάποιο κλειστό συμβόλαιο ρεύματος είπε:

«Το τι πρέπει να γίνει θα πρέπει να περιμένουμε 1,5 μήνα, τα πράσινα τιμολόγια τελειώνουν ως θεσμική ρύθμιση στο τέλος του έτους, θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό, τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε ανακοινώσεις».

Στη συνέχεια είπε ότι μέσα σε αυτό το έτος, πολλοί που ξεκίνησαν με πράσινο έκαναν τις επιλογές τους και μεταφέρθηκαν είτε στο κίτρινο, είτε στο μπλε οι περισσότεροι. «Πάρα πολλοί έκαναν τις επιλογές τους, και επέλεξαν κίτρινα ή μπλε», είπε χαρακτηριστικά.
Πράσινα τιμολόγια: Οι τιμές ΟκτωβρίουΕΛΙΝ: Στα 13,974 λεπτά/κιλοβατώρα μειωμένη από τα 15,987 λεπτά/κιλοβατώρα που ήταν το πράσινο τιμολόγιο του Σεπτεμβρίου.
ΗΡΩΝ: Στα 15,879 λεπτά/κιλοβατώρα είναι η τιμή του πράσινου τιμολογίου της εταιρείας και τον Οκτώβριο, διατηρώντας την ίδια τιμή που είχε και τον Σεπτέμβριο και τον Αύγουστο.
ΔΕΗ: Με μείωση από τον προηγούμενο μήνα στα 14,96 λεπτά /κιλοβατώρα διαμορφώνεται το πράσινο τιμολόγιο της εταιρείας, από 15,94 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ήταν τον Σεπτέμβριο
Protergia: Στα 15,99 λεπτά/κιλοβατώρα είναι η τιμή του πράσινου τιμολογίου της εταιρείας τον Οκτώβριο, όπως ήταν τον Σεπτέμβριο, τον Αύγουστο και τον Ιούλιο.
Φυσικό Αέριο: Στα 15,915 λεπτά/ κιλοβατώρα μειωμένη από τα 17,35 λεπτά/ Kwh που ήταν η τιμή Σεπτεμβρίου για το πράσινο τιμολόγιο της εταιρείας
NRG: Στα 15,838 λεπτά/κιλοβατώρα είναι η τιμή για το πράσινο τιμολόγιο Οκτωβρίου, μειωμένη από τα 18,73 λεπτά/ κιλοβατώρα που ήταν η τιμή Σεπτεμβρίου.
Volton: Στα 17,89 λεπτά/κιλοβατώρα η τιμή Οκτωβρίου, μειωμένη, από 19,479 λεπτά/κιλοβατώρα που ήταν η τιμή του πράσινου τιμολογίου το Σεπτέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου