Σάββατο, Οκτωβρίου 12, 2024
Γιατί καθυστερεί το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν - Το διπλωματικό παρασκήνιο με ΗΠΑ και αραβικές χώρες Οι «στρατηγικές» συζητήσεις με την Ουάσιγκτον, το ρήγμα στο εσωτερικό του Ισραήλ και ο ρόλος των πλούσιων Εμιράτων του Κόλπου.
Γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου
Το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε την Πέμπτη, αλλά οι πληροφορίες, πως οι στόχοι έχουν ήδη αποφασιστεί και θα δινόταν η τυπική τελική έγκριση για την επίθεσης στο Ιράν διαψεύστηκαν.
Υπενθυμίζεται πως από την 1η Οκτωβρίου, όταν το Ιράν εξαπέλυσε την πυραυλική του επίθεση ως απάντηση στους πολέμους του Ισραήλ σε Λωρίδα της Γάζας και Λίβανο, αλλά και στις δολοφονίες του επικεφαλής της Χαμάς στην Τεχεράνη και της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, το Ισραήλ έχει δεσμευτεί για σφοδρή απάντηση.
Το χτύπημα θεωρείται δεδομένο, ωστόσο για το μέγεθος και τους στόχους το παρασκήνιο είναι έντονο. Οι πληροφορίες ανέφεραν πως μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία του Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Τζο Μπάιντεν η απάντηση του Ισραήλ «κλείδωσε» και απέμενε απλώς η «εξουσιοδότηση» από το Πολεμικό Συμβούλιο στο Τελ Αβίβ.
Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο «συντονισμός» μεταξύ Τελ Αβίβ και Ουάσιγκτον είναι διαρκής. «Οι στρατηγικές συζητήσεις συνεχίζονται μεταξύ των δύο πλευρών», υπογράμμισε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος στους Times of Israel.
Ο ρόλος των ΗΠΑ και του Γκάλαντ
Έντονο είναι και το παρασκήνιο με τον Γιόαβ Γκάλαντ. Οι σχέσεις του υπουργού Άμυνας με τον Μπενιαμίν Νετανιάχουν βρίσκονται στο «κόκκινο». Ποτέ δεν ήταν στο καλύτερο σημείο, άλλωστε, παρά το γεγονός ότι έκαστοι έχουν κάνει υποχωρήσεις.
Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι ο Νετανιάχου επιχείρησε πριν από λίγο καιρό να τον απομακρύνει από τη θέση του, αλλά τελικά, μετά από παρεμβάσεις και του επιχειρηματικού λόμπι, υποχρεώθηκε σε υποχώρηση.
Ο Γκάλαντ θεωρείται ευρέως περισσότερο μετριοπαθής, εκφράζοντας συχνά θέσεις που απηχούν και τη στρατηγική της Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Άμυνας είχε σχεδιάσει και ταξίδι στις ΗΠΑ για συζητήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, σχετικά με την επίθεση στο Ιράν, αλλά αυτό αναβλήθηκε αιφνιδιαστικά.
Το γραφείο του Νετανιάχου έσπευσε να επισημάνει ότι το ταξίδι του Γκάλαντ στις ΗΠΑ δεν έχει ακόμη εγκριθεί. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός το έχει μπλοκάρει από τις αρχές της εβδομάδας, ακυρώνοντάς το τελευταία στιγμή, καθώς απαιτούσε να είναι ο ίδιος που θα μιλήσει πρώτα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Τελικά οι δύο ηγέτες συνομίλησαν την Τετάρτη (9/10), αλλά και πάλι η επίσκεψη Γκάλαντ δεν εγκρίθηκε, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα πρέπει πρώτα να ληφθεί απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο για την επίθεση στο Ιράν.
Επί της ουσίας, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θέτει τον Γκάλαντ εκτός των συζητήσεων για το επικείμενο χτύπημα.
Ο Λευκός Οίκος, αν και εξέφρασε την υποστήριξή του στα επικείμενα αντίποινα του Ισραήλ, υπογράμμισε με τον πλέον επίσημο τρόπο -δια στόματος Τζο Μπάιντεν- πως δεν συμφωνεί με χτυπήματα σε κανέναν από τους δύο στόχους.
Πηγή της ισραηλινής κυβέρνησης ανέφερε πως η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου ήταν το αποκορύφωμα του νέου γύρου συζητήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, ο οποίος άνοιξε από την επίθεση της 1ης Οκτωβρίου.
Άλλος Ισραηλινός αξιωματούχος, που μίλησε στο Axios, επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον, παρά την ακλόνητη στήριξή τους στο Τελ Αβίβ, εξακολουθούν να πιστεύουν πως τα σχέδια της κυβέρνησης Νετανιάχου είναι «πολύ επιθετικά».
Ο φόβος των αραβικών χωρών που συνδέονται με τις ΗΠΑ
Σύμφωνα με τους Times of Israel ένας ακόμη παράγοντας «εμπλοκής» είναι η στάση των υπόλοιπων χωρών της Μέσης Ανατολής, κυρίως των πλούσιων Εμιράτων του Κόλπου. Η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει πως τα αραβικά κράτη που συνδέονται με τις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να βρεθούν στο στόχαστρό της, σε περίπτωση που το Τελ Αβίβ -σε συνεργασία με την Ουάσιγκτον- αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν την επικείμενη επίθεση από βάσεις στο έδαφος ή τον εναέριο χώρο τους.
Αν και οι απειλές είναι σε μεγάλο βαθμό «ασαφείς», αξιωματούχοι των αραβικών κρατών επιβεβαίωσαν στη Wall Street Journal πως στο παρασκήνιο Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Κατάρ έχουν θορυβηθεί για το ενδεχόμενο το Ιράν να επιτεθεί -μέσω πληρεξούσιων- σε βασικές πετρελαϊκές υποδομές τους.
Υπενθυμίζεται πως το 2019 η Σαουδική Αραβία είχε δεχτεί μια επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της και συγκεκριμένα στην πετρελαιοπηγή της Aramco. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί προσωρινά το 5% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.
Παρότι το Ιράν είχε αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στο χτύπημα, το Ριάντ αλλά και η Δύση κατηγόρησαν την Τεχεράνη πως βρισκόταν πίσω από την επίθεση, χρησιμοποιώντας τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αραβικές χώρες, στις οποίες φιλοξενούνται αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, έχουν ήδη ενημερώσει την Ουάσιγκτον πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν τη χρήση του εναέριου χώρου τους, ή άλλες εγκαταστάσεις στην επικράτειά τους, για στρατιωτική δράση του Ισραήλ ή των ΗΠΑ κατά του Ιράν.
Αξιωματούχοι Άμυνας των ΗΠΑ, που μίλησαν στη Wall Street Journal, επιβεβαίωσαν πως υπάρχει σχετική ανεπίσημη ενημέρωση από ορισμένα κράτη, χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες διευκρινήσεις για το ποια είναι αυτά. Σε κάθε περίπτωση, φέρονται να άσκησαν πιέσεις στην Ουάσιγκτον, ώστε να αποτρέψει ισραηλινό χτύπημα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν. Αυτές οι πιέσεις να αντανακλώνται και στη μεταστροφή του Τζο Μπάιντεν.
Υπενθυμίζεται πως αρχικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός πλήγματος σε διυλιστήρια, με τη δήλωσή του να προκαλεί πανικό στην αγορά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευθούν πάνω από 10% οι τιμές του πετρελαίου. Λίγα 24ωρα αργότερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανήλθε στο θέμα με νέα θέση, υποστηρίζοντας πως μια επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις θα πρέπει να αποφευχθεί.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου