Πέμπτη, Οκτωβρίου 10, 2024

Ο Τραμπ ρίχνει το «βαρύ χαρτί» του - Ο Έλον Μασκ πρωταγωνιστής στην προεκλογική εκστρατεία Στρατηγική συμμαχία Μασκ και Τραμπ για την επιστροφή στον Λευκό Οίκο. Το βάρος στις κρίσιμες πολιτείες που βγάζουν πρόεδρο στις ΗΠΑ.





 


Οι δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ δείχνουν πως η εκλογική μάχη τον νέο πρόεδρο μεταξύ Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ θα είναι οριακή και θα κριθεί στο νήμα. Λιγότερο από ένα μήνα πριν τις κάλπες της 5ης Νοεμβρίου οι δύο αντίπαλοι προχωρούν στις τελικές του κινήσεις και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων βρήκε στα τελευταία μέτρα ρίχνει στη μάχη το δικό του «βαρύ χαρτί»… τον Έλον Μασκ.

Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας και πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία πάνω από 260 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας είχε δείξει μια «συμπάθεια» προς τους Ρεπουμπλικάνους και πληροφορίες έκαναν λόγο για συνεργασία με τον Ντόναλντ Τραμπ.


Αρχικά ο Έλον Μασκ διέψευδε τις φήμες, ωστόσο τελικά αποφάσισε να ανακοινώσει επίσημα την στήριξή του στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων. Ο Τραμπ από την πλευρά του έχει ανακοινώσει πως εάν εκλεγεί θα προσφέρει κυβερνητική θέση στον Μασκ, ο οποίος δηλώνει «πρόθυμος να υπηρετήσει» τη χώρα.

Πλέον ο ιδιοκτήτης της Space X, της Tesla και του X έχει αποφασίσει να έχει ενεργή συμμετοχή στην προεκλογική καμπάνια για το διάστημα που απομένει μέχρι την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.








«Αν βγει η Κάμαλα Χάρις την έχω γ@@@ει», δήλωσε πρόσφατα αστειευόμενος, σε συνέντευξή του λίγο μετά την πρώτη του δημόσια εμφάνιση σε συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο εξής ο Έλον Μασκ θα έχει ενεργό ρόλο στην προώθηση της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου, ιδίως στις κρίσιμες πολιτείες, τις αποκαλούμενες και πολιτείες «swing» που βγάζουν πρόεδρο στις ΗΠΑ.


Μασκ και Πενσιλβάνια

Η Πενσιλβάνια είναι μια από τις πλέον κομβικές πολιτείες για την έκβαση των εκλογών. Το γεγονός ότι ο Μασκ έχει στενούς δεσμούς με την πολιτεία - καθώς φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια - τον κάνει ιδιαίτερα επιδραστικό σε αυτήν την περιοχή. Σύμφωνα με πηγές, που επικαλείται το Politico, ο Μασκ σκοπεύει να πραγματοποιήσει σειρά εμφανίσεων στην πολιτεία τις τέσσερις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, σε συνεργασία με την America PAC.


Η America PAC είναι μια επιτροπή πολιτικής δράσης, που δημιουργήθηκε από τον ίδιος τον Έλον Μασκ, με την υποστήριξη ορισμένων διακεκριμένων επιχειρηματιών τεχνολογίας για να υποστηρίξει την προεδρική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μασκ βρέθηκε ήδη στο στάδιο του Πίτσμπουργκ κατά τη διάρκεια ενός αγώνα των Steelers, φορώντας ένα καπέλο με το γνωστό σύνθημα του Τραμπ «Make America Great Again» (MAGA). Οι εμφανίσεις του αυτές δεν περιορίζονται στις δημόσιες δράσεις του America PAC υπερ-ταμείου. Παρουσιάζεται επίσης και ανεξάρτητα από την πολιτική του ομάδα, εκφράζοντας την υποστήριξή του τόσο δημόσια όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Ισχυρή οικονομική και διαδικτυακή στήριξη

Η στήριξη του Μασκ προς τον Τραμπ δεν είναι απλώς συμβολική. Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, μέσω του America PAC, στηρίζει την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων, επενδύοντας σημαντικά χρηματικά ποσά. Το ύψος των δωρεών δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, αλλά αναμένεται να γίνει γνωστό στις 15 Οκτωβρίου, όταν θα δημοσιευτούν πρώτα οικονομικά στοιχεία.


Εκτός από την Πενσιλβάνια ο Μασκ αναμένεται να έχει ενεργό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και σε άλλες κρίσιμες πολιτείες, όπως στη Τζόρτζια, την Αριζόνα και το Μίσιγκαν.

Στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα επιβράβευσης, στο οποίο υπόσχεται να πληρώσει 47 δολάρια για κάθε εγγραφή νέου ψηφοφόρου στις επτά πολιτείες-κλειδιά (Πενσιλβάνια, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Αριζόνα, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν και Μίσιγκαν). Αυτή η τακτική θυμίζει αντίστοιχα προγράμματα επιβράβευσης που έχει υιοθετήσει στο παρελθόν, όπως το πρόγραμμα παραπομπής αγοραστών της Tesla.

Η συμβολή του Μασκ δεν περιορίζεται μόνο στις οικονομικές δωρεές, αλλά επεκτείνεται και στη στρατηγική ψηφιακής καμπάνιας. Ως ιδιοκτήτης του Χ αξιοποιεί και τη δύναμη των social media για να προωθήσει την υποψηφιότητα του Τραμπ. Ενδεικτικό της δέσμευσής του είναι η αλλαγή του προφίλ του στο X, όπου πλέον εμφανίζεται με μαύρο καπέλο «MAGA», ενώ προωθεί τακτικά αναρτήσεις και του λογαριασμού της America PAC.


Μια στρατηγική συμμαχία για την επιστροφή στον Λευκό Οίκο

Η συνεργασία Τραμπ – Μασκ αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την προεκλογική καμπάνια του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων. Ο Μασκ, με την τεράστια οικονομική του επιφάνεια και την επιρροή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια επανεκλογής του Τραμπ. Οι κάλπες της 5ης Νοεμβρίου θα δείξουν κατά πόσο η συμμαχία αυτή θα αποδειχθεί τελικά καθοριστική για το αποτέλεσμα της αναμέτρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου