Τρίτη, Οκτωβρίου 01, 2024

Λευκός Οίκος: Το Ιράν προετοιμάζει επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ «Μια επίθεση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις» για το Ιράν, προειδοποιούν οι ΗΠΑ.






 

 


Οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν προετοιμάζει μια επικείμενη επίθεση με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ, είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Μια στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ισραήλ θα είχε «σοβαρές επιπτώσεις» για το Ιράν, προειδοποίησε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Υποστηρίζουμε ενεργά τις αμυντικές προετοιμασίες» του Ισραήλ έναντι αυτής της επίθεσης, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
«Στόχος του Ισραήλ δεν είναι η Χεζμπολάχ, αλλά το Ιράν»

Η αναφορά του Λευκού Οίκου έρχεται καθώς το Ισραήλ σφυροκοπά τον Λίβανο από αέρα και έχει ξεκινήσει και περιορισμένες χερσαίες επιχειρήσεις, προετοιμάζοντας μια εισβολή πλήρους ισχύος. Ωστόσο ο πραγματικός στόχος του του Ισραήλ στον Λίβανο δεν είναι η Χεζμπολάχ, αλλά το Ιράν.


Η Ισραηλινή ηγεσία πιστεύει ακράδαντα πως η τρέχουσα συγκυρία είναι μια ανεπανάληπτη ευκαιρία, όχι μόνο για την εξόντωση της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, σε Γάζα και Λίβανο αντίστοιχα, αλλά για την αναδιαμόρφωση των ισορροπιών στη Μέση Ανατολή. Τη στιγμή που ανακοινωνόταν η έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων στον Λίβανο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έστειλε μήνυμα στην Τεχεράνη, καθιστώντας σαφές πως ο απώτερος στόχος του είναι η πτώση του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν.

Απευθυνόμενος στον «ευγενή περσικό λαό», δήλωσε πως η ημέρα που θα απελευθερωθεί από την κυριαρχία των «τυράννων» και θα μπορέσει να ζήσει εν ειρήνη με το Ισραήλ «θα έρθει πολύ νωρίτερα από ό,τι όλοι νομίζουν». «Δεν υπάρχει μέρος στη Μέση Ανατολή που να μην μπορεί να φτάσει το Ισραήλ», ήταν η απειλητική προειδοποίηση του Νετανιάχου.


Το Ισραήλ με τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο δεν θέλει απλώς να εξαλείψει την απειλή της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, των πληρεξούσιων του Ιράν. Επιδίωξή του, όπως επισήμαναν αναλυτές στο Politico, είναι να καταδείξει την στρατιωτική και τεχνολογική υπεροχή του στην Τεχεράνη, αλλά και να δείξει σε όλο τον κόσμο πως το Ιράν είναι στην πραγματικότητα αδύναμο.

Το Τελ Αβίβ το προηγούμενο διάστημα πραγματοποίησε χτυπήματα στο εσωτερικό του Ιράν. Έπληξε υποδομές αεράμυνας στην Ισφαχάν, στέλνοντας το μήνυμα πως μπορεί να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην πόλη. Σκότωσε επίσης τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην καρδιά της Τεχεράνης και δολοφόνησε Ιρανούς διοικητές σε επιδρομές στη Δαμασκό και τη Βηρυτό.


Το Ισραήλ με τις επιθέσεις του αμφισβητεί την εξουσία της Τεχεράνης, ρίχνοντάς της το γάντι, όπως σημειώνει το Politico σε ανάλυσή του. Την Τρίτη μάλιστα ο Νετανιάχου κατέστησε σαφές ότι δεν θα σταματήσει εδώ, αψηφώντας και τους συμμάχους του, οι οποίοι - τουλάχιστον δημόσια – ζητούν… αποκλιμάκωση. «Μπορεί να είναι η αρχή του τέλους του άξονα αντίστασης του Ιράν», σημείωσε στο Politico ο Ahmed Fouad Alkhatib, αναλυτής στο Atlantic Council.
«Τι θα συμβεί μεγάλοι πύραυλοι προσγειωθούν στο Τελ Αβίβ;»

Ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που προειδοποιούν για την επικίνδυνη στρατηγική του Τελ Αβίβ. Ο Τζούλιεν Μπαρνς Ντέισι, επικεφαλής του τμήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, μιλώντας στο Associated Press, προειδοποίησε για τις ενέργειες του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την ιδέα για δημιουργία μιας νέας περιφερειακής τάξης ως «επικίνδυνη ψευδαίσθηση».

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ, εκ των σφοδρότερων επικριτών του Νετανιάχου, σημείωσε μιλώντας στο Politico ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για επιτυχία. «Τι θα συμβεί αν δύο ή τρεις μεγάλοι πύραυλοι προσγειωθούν στο Τελ Αβίβ;» προειδοποίησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου