Σάββατο, Οκτωβρίου 12, 2024

Εξασφαλίστηκε η απαρτία, ξεκινά η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ σε πολεμικό κλίμα...

 




Η πλευρά Κασσελάκη δεν μπαίνει στην αίθουσα και μποϊκοτάρει τη διαδικασία •  Συνεχής ενημέρωση.
Μπορεί με τις απίστευτες εξελίξεις των τελευταίων μηνών η φράση «κρίσιμη συνεδρίαση» να ακούγεται σχεδόν κλισέ, όμως τα όσα συμβούν σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα καθορίσουν εν πολλοίς την μετέπειτα πορεία του κόμματος... Μετά από ακόμη μια εκρηκτική εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από το εξώδικο του Στέφανου Κασσελάκη, έπειτα από την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για το πόθεν έσχες του, οι αντιμαχόμενες πλευρές προσέρχονται στη συνεδρίαση με το… μαχαίρι στα δόντια.


Έναρξη με μεγάλη καθυστέρηση

Από νωρίς το πρωί το μεγάλο ζήτημα ήταν η επίτευξη της απαρτίας, καθώς μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία και αρνήθηκαν να μπουν μέσα στην αίθουσα προκειμένου να μην συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός.

Μετά από αρκετές καθυστερήσεις, περίπου στις 3 το μεσημέρι, ανακοινώθηκε ότι επιτεύχθηκε ο αριθμός που χρειάζεται και οι διαδικασίες ξεκινούν με την κατάσταση να είναι πραγματικά έκρυθμη.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που ανέφεραν πηγές της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη για την προσπάθεια τορπιλισμού της διαδικασίας από το γεγονός ότι μέλη της ΚΕ, που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ βρέθηκαν στην συνεδρίαση, δεν παίρνουν σκοπίμως την κάρτα τους και δεν δηλώνουν την παρουσία τους. Πρωτοφανή πράγματα, που δεν έχουν καμία σχέση με το σεβασμό στη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος». 

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι απέτυχε η προσπάθεια της πλευράς Κασσελάκη να σαμποτάρει τη συνεδρίαση και σχολίαζαν ότι «η δημοκρατία, όμως, έχει κανόνες και ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ξέρει να αυτοπροστατεύεται από όσους επιχειρούν τη διάλυση και την απαξίωση του».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Γιάννης Μαντζουράνης, δήλωσε ότι υπάρχει απαρτία και έχει διαπιστωθεί, όμως κατήγγειλε μέλη της Κ.Ε. που βρίσκονται εντός της αίθουσας, αλλά αρνούνται να πάρουν την κάρτα μέλους «περιφρονώντας τη δημοκρατική λειτουργία». 

Βαριές κουβέντες από το στρατόπεδο Κασσελάκη

Στον αντίποδα η πλευρά Κασσελάκη καταγγέλλει μεθοδεύσεις, ενώ, νωρίτερα είχε προχωρήσει σε δηλώσεις η Θεοδώρα Τζάκρη, μαζί με τον διευθυντή του γραφείου του Στ. Κασσελάκη, Μανώλη Καπνισάκη, σημειώνοντας ότι μιάμιση ώρα μετά την προγραμματισμένη ώρα η συνεδρίαση δεν έχει ξεκινήσει και κατηγόρησε την γραμματέα και τους «87» ότι παρατείνουν διαρκώς την ώρα έναρξης. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αρνούνται να προσέλθουν και να νομιμοποιήσουν τη διαδικασία. Η κα Τζάκρη, ακόμη, φέρεται να δήλωσε ότι το μόνο που τους μένει να κάνουν είναι να αποκλείσουν την κάθοδο Κασσελάκη στις εκλογές με διάταγμα.

Σε δηλώσεις του μετά την κα Τζάκρη ο Θανάσης Οικονόμου ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους, καταγγέλλοντας «γελοία μεθόδευση» και εξηγώντας ότι ο ίδιος και μερικά ακόμη μέλη της Κ.Ε. βρίσκονται στον χώρο, όμως αρνούνται να πάρουν την κάρτα μέλους για να μην νομιμοποιήσουν τη διαδικασία. Παρά ταύτα, όπως, υποστήριξε η πλειοψηφία θέλει να τους προσμετρήσει και αυτούς προκειμένου να υπάρξει μια «τεχνητή απαρτία». Πήγε, ακόμη, κι ένα βήμα παραπέρα δηλώνοντας ότι του έρχονται στη μνήμη μαύρες ημέρες των στρατοδικείων της χούντας. 

Το διακύβευμα

Ερωτήματα υπάρχουν πολλά, όπως σημειώνει και ο Νίκος Παπαδημητρίου στο σημερινό ρεπορτάζ του στην «Εφ.Συν.», όμως στο επίκεντρο βρίσκεται το ενδεχόμενο αποκλεισμού της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου. Ο Στέφανος Κασσελάκης έπαιξε, χθες, ένα από τα τελευταία του χαρτιά αποσύροντας το εξώδικο, όμως αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα κατευνάσει τα πνεύματα.

Όπως, άλλωστε, σημειώνει η Όλγα Γεροβασίλη σε σημερινή της συνέντευξη στην «Εφ. Συν.»  «αυτά που γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν έχουν γίνει ποτέ στην πολιτική ιστορία του τόπου και αμφιβάλλω αν έχουν γίνει πουθενά αλλού» και προσθέτει «πρέπει πολύ σύντομα να μπει τέλος στην καταστροφική για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. περίοδο Κασσελάκη».

Απόντες Κασσελάκης-Πολάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης, από την πλευρά του, έχει δηλώσει ότι δεν παραστεί στην Κεντρική Επιτροπή, την ώρα που αναγκάστηκε να αποδοκιμάσει κάλεσμα που έγινε από φερόμενους υποστηρικτές του για μποϊκοτάζ της Κεντρικής Επιτροπής και συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο. Προς το παρόν έξω από τον χώρο οι συγκεντρωμένοι είναι μετρημένοι στα δάκτυλα.

Θέση στην αντιπαράθεση πήρε εκ νέου και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος επίσης δεν θα παραστεί στην συνεδρίαση, ζητώντας να πέσουν οι τόνοι και να κάνουν βήματα πίσω οι αντιμαχόμενες πλευρές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου