Σάββατο, Οκτωβρίου 05, 2024

Ποιος πόλεμος; Η ΕΕ σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία Η ΕΕ εισάγει περισσότερο φυσικό αέριο φυσικό αέριο από τη Ρωσία παρά από τις ΗΠΑ.







 
 


Μια ακόμη πτυχή για την αποτυχία του δυτικού «στραγγαλισμό» της ρωσικής οικονομίας, αποκαλύπτουν τα νέα στοιχεία του τρίτου τριμήνου του 2024. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Bruegel, η Ευρωπαϊκή Ένωση προμηθεύεται μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.

Μάλιστα οι εξαγωγές της Ρωσίας προς την ΕΕ έχουν αυξητική τάση, φτάνοντας στο μέγιστο επίπεδο των τελευταίων 9 τριμήνων, δηλαδή από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Βάσει των στοιχείων, η Ρωσία προμήθευσε την ευρωπαϊκή αγορά με 13,3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου έναντι 13 δισ. το προηγούμενο τρίμηνο και 11,5 δισ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.


Ως αποτέλεσμα το μερίδιο των ρωσικών εταιρειών στις ευρωπαϊκές εισαγωγές αυξήθηκε στο 19,4% από το προηγούμενο τρίμηνο, κατά το οποίο είχε επίσης καταγραφεί αύξηση 17,2%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2022, όταν επήλθε η οριστική ρήξη της ΕΕ με τη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Οι προμήθειες του ρωσικού αερίου γίνονται κατά κύριο λόγο μέσω αγωγών (8,6 δισ. κυβικά μέτρα), σημειώνοντας αύξηση 8% το τρίτο τρίμηνο και 13% κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Αντίστοιχα ο όγκος των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) το τελευταίο τρίμηνο ανήλθε σε 4,7 δισ. κυβικά μέτρα, δηλαδή 6% λιγότερο από το επίπεδο Απριλίου-Ιουνίου, αλλά 21% περισσότερο από το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους.




Την ίδια στιγμή, οι προμήθειες LNG από τις ΗΠΑ περιορίστηκαν κατά 25% το τελευταίο τρίμηνο και κατά 33% από την αρχή του έτους, στα 9,5 δισ. κυβικά μέτρα.

Με βάση τα στοιχεία, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο οι ΗΠΑ βρίσκονται στην τρίτη θέση των προμηθευτών φυσικού αερίου της ΕΕ, κάτω από τη Ρωσία και τη Νορβηγία, που παραμένει ο κορυφαίος προμηθευτής.


Σύμφωνα με το Euractiv, περίπου τα δύο τρίτα των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου παραδίδονται μέσω των αγωγών από την Ουκρανία και του TurkStream, του αγωγού που περνάει από την Τουρκία, τροφοδοτώντας απευθείας πελάτες της ΕΕ. Το υπόλοιπο ένα τρίτο μεταφέρεται ως LNG, κυρίως σε λιμάνια της Ισπανίας, του Βελγίου και της Γαλλίας.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ έχει επιβάλει εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου από τον Δεκέμβριο του 2022, ωστόσο δεν έχει εφαρμόσει σημαντικές κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο. Αντίθετα είναι η ίδια η Ρωσία που αποφάσισε να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου, σε μια κίνηση «ενεργειακής ασφυξίας» στην Ευρώπη, που ήταν σε τεράστιο βαθμό ενεργειακά εξαρτημένη από τη Ρωσία.

Αντιδρώντας η ΕΕ στράφηκε προς το πιο ακριβό αμερικανικό LNG εφαρμόζοντας ταυτόχρονα ένα σχέδιο για να μειώσει συνολικά τη ζήτηση φυσικού αερίου. Με αυτόν τον τρόπο οι συνολικές εισαγωγές LNG αυξήθηκαν από 20% το 2019 σε 40% το 2023, πενταπλασιάζοντας τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Η δε μέση κατανάλωση, σε σύγκριση με την περίοδο από το 2019 έως το 2021, περιορίστηκε αρχικά κατά 12% το 2022 και κατά επιπλέον 19% το 2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου