O Kυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Live News» του Mega και τον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο, με αφορμή τα 50 χρόνια της ΝΔ.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο street party που διοργανώνεται το απόγευμα της Παρασκευής (4/10) το κόμμα, στα παλαιά γραφεία της ΝΔ, στη Ρηγίλλης.
Κληθείς να σχολιάσει την απουσία των πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, απάντησε πως ο ίδιος έκανε το καθήκον του και τους προσκάλεσε, προσθέτοντας πως η σημερινή είναι μία μέρα γιορτής για τους Νεοδημοκράτες.
Μητσοτάκης: Η ΝΔ το μόνο κόμμα που κράτησε, άντεξε και ενισχύθηκε
Αρχικά, αναφερόμενος στη σημασία της ημέρας, ο Κ. Μητσοτάκης αρχικά ανέφερε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που δεν κάνουμε αυτήν την συνέντευξη στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά στα γραφεία της ΝΔ, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο αυτήν την ιδιαίτερη επέτειο.
»50 χρόνια από την ημέρα που ιδρύθηκε, η Νέα Δημοκρατία παραμένει η μεγαλύτερη πιο σταθερή παράταξη στη χώρα και νομίζω ότι αξίζει να αναρωτηθεί κανείς, γιατί ενώ άλλα κόμματα πέρασαν από μεγαλύτερες διακυμάνσεις και είδαν τα ποσοστά τους να κατακρημνίζονται, το μόνο κόμμα το οποίο κράτησε, άντεξε και ενισχύθηκε είναι η ΝΔ».
Συνεχίζοντας, τόνισε επί του θέματος: «Ίσως είναι η καλύτερη απάντηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι μείναμε πιστοί στις αξίες του ιδρυτή μας αλλά ταυτόχρονα προσαρμοστήκαμε σε καιρούς οι οποίοι αλλάζουν.
«Αν κάτι μας δίδαξε ο ιδρυτής μας, Κωνσταντίνος Καραμανλής», συνέχισε ο Κ. Μητσοτάκης, «είναι ότι η ΝΔ είναι η παράταξη του πραγματισμού και του ρεαλισμού, που βρίσκεται διαχρονικά απέναντι στον λαϊκισμό.
»Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δίδαξε την υπευθυνότητα και τον ρεαλισμό. Ήταν ταυτόχρονα ένας πολιτικός, ο οποίος δεν δίσταζε να φύγει από ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος και να μιλήσει για το μέλλον. Σε μία συνέντευξη είχε πει κάτι εντυπωσιακό: "εγώ, δεν είμαι ούτε δεξιός, ούτε κεντρώος, ούτε αριστερός. Είμαι προοδευτικός". Αυτή είναι προσαρμοστικότητα της Νέας Δημοκρατίας. Είμαστε μία μεγάλη ευρύχωρη παράταξη».
«Πιστεύω ότι έχουμε κάθε λόγο σήμερα να γιορτάσουμε αυτήν την ημέρα. Θα κάνουμε μία ωραία μικρή εκδήλωση στη Ρηγίλλης. Αυτή η ημέρα ανήκει στους Νεοδημοκράτες, στους φίλους μας, στους παλιούς και νέους συναγωνιστές μας, οι οποίοι συμπορεύτηκαν μαζί μας», πρόσθσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για Καραμανλή, Σαμαρά: Εγώ έκανα το καθήκον μου, τους κάλεσα προσωπικά
Αναφερόμενος στη μη παρουσία των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στην εκδήλωση που θα γίνει στη Ρηγίλλης, απάντησε: «Εγώ έκανα το καθήκον μου, τους κάλεσα προσωπικά. Από κει και πέρα, θα επαναλάβω ότι η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη όχι στους αρχηγούς, όχι στους διατελέσαντες πρωθυπουργούς, αλλά στον απλό Νεοδημοκράτη. Και νομίζω ότι μία μέρα γιορτή και χαράς, μία μέρα ενότητας για την παράταξη και έτσι θα τη θυμόμαστε».
Ερωτηθείς για το αν έπρεπε να είναι όλοι σε αυτήν τη γιορτή, απάντησε: «Αυτό θα το κρίνουν εγώ είμαι ο τελευταίος που θα το κρίνει. Εγώ όπως σας είπα, έκανα το καθήκον μου».
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη
«Από δω και πέρα θα δείτε την τήρηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, την τήρηση των εξαγγελιών μας και των μεταρρυθμίσεων που θα μας φέρει πιο κοντά στην Ευρώπη», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια δεσμεύτηκε για «τη συνέχιση μιας πολιτικής που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και στη βελτίωση των μισθών, μιας πολιτικής που θα κάνει πράξη την έννοια της νομιμότητας παντού, την οποία είδη υπηρετούμε με πολύ μεγάλη συνέπεια. Είχα δεσμευτεί να κάνουμε μεγάλες αλλαγές, όχι να κάνουμε μικρές διευθετήσεις. Αυτήν την πολιτική αισθάνομαι ότι υπηρετώ και αυτήν την πολιτική θα υπηρετήσει η Νέα Δημοκρατία την ερχόμενη τριετία».
Αφού επανέλαβε ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, στη συνέχεια επανήλθε «στον ιδρυτή μας. Ταμπέλες οι οποίες κινούνται στον ιδεολογικό χώρο του παρελθόντος δεν έχουν θέση στη ΝΔ. Είμαστε μία κεντροδεξιά παράταξη μία φιλελεύθερη προοδευτική παράταξη, οι πολιτικές μας υπηρετούν την με τις πολιτικές των πολλών και γι' αυτό καταφέραμε να συνενώσουμε στη ΝΔ συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μας είχαν ψηφίσει, που ήρθαν και συντάχτηκαν με τη ΝΔ με έναν τρόπο, ο οποίος μας επέτρεψε να φτάσουμε σε ποσοστά τα οποία για τα δεδομένα των ευρωπαϊκών κομμάτων είναι πρωτοφανή».
«Είμαστε ένα κεντροδεξιό κόμμα στη Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνούμε όλοι σε όλα, αλλά οι πολλοί να συμφωνούμε σε πολλά. Νομίζω ότι αυτήν τη μεγάλη σύνθεση, αυτήν τη μεγάλη ευρυχωρία, αυτήν την κοινή πορεία σε επιλογές, που είναι αξιακές για τη χώρα, την έχουμε βρει στην ΝΔ», πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης: Υπηρετούμε μία πολιτική του υπεύθυνου πατριωτισμού
Ερωτηθείς για την τάση «να πηγαίνουμε πιο δεξιά στην Ευρώπη», ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Όντως, στα δεξιά μας υπάρχουν τρία κόμματα και όχι με ευκαταφρόνητο ποσοστό. Μια πραγματικότητα που υπάρχει μια 10ετία τώρα.
Η Νέα Δημοκρατία έχει ανοιχτές της πόρτες της σε οποιονδήποτε πολίτη δυνητικά μπορεί να την επιλέξει. Και ξέρετε, αναρωτιέμαι αυτοί οι συμπολίτες μας που βρίσκονται σε κόμματα πιο πατριωτικά, ή πιο δεξιά της ΝΔ, αν μας πιστώνουν το γεγονός ότι σήμερα η Ελλάδα είναι πολύ πιο ισχυρή από ό,τι ήταν πριν από 5 χρόνια, ότι η Ελλάδα έχει πιο θωρακισμένες Ένοπλες Δυνάμεις, ότι προστατεύει τα σύνορά της πιο αποτελεσματικά.
»Χθες βρέθηκα στον Έβρο, για μια πολύ ωραία 4ωρη εκδήλωση, με πάρα πολλά στελέχη της τοπικής κοινωνίας. Δημάρχους, εκπροσώπους φορέων και πρέπει να σας πω ότι διαμορφώσαμε ένα σχέδιο στήριξης του Έβρου με αναπτυξιακά και εθνικά χαρακτηριστικά. Ο Έβρος έχει μεγάλη ιδιαιτερότητα. Είναι τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης.
»Θεωρούμε, λοιπόν, ότι υπηρετούμε μία πολιτική του υπεύθυνου πατριωτισμού και αυτήν την πολιτική πιστεύω ότι θα μας την πιστώσουν και οι συμπολίτες μας, οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ».
«Όσοι φαντάζονται ότι η ΝΔ έχει θέματα ενότητας, είναι βαθιά γελασμένοι»
Εκεί που ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε λίγο αμήχανος, αφορούσε την ερώτηση που του έγινε για την εσωκομματική αντιπολίτευση που διαφαίνεται να υπάρχει εντός της ΝΔ.
«Όταν κυβερνάς για δεύτερη τετραετία, γιατί μπαίνουμε στον 6ο χρόνο της πρωθυπουργίας μου να σας θυμίσω, είναι λογικό θα έλεγα να υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες. Εμείς οι ίδιοι σηκώσαμε τον πήχη των προσδοκιών ψηλά και βέβαια σε ένα περιβάλλον που δεν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση η κυβέρνηση ως αλεξικέραυνο απορροφά όλους τους κραδασμούς», απάντησε αρχικά ο πρωθυπουργός.
«Όμως», σημείωσε, «όσοι φαντάζονται ότι η ΝΔ έχει θέματα ενότητας, είναι βαθιά γελασμένοι. Να σας θυμίσω ότι από τότε που γίναμε κυβέρνηση οι βουλευτές μας κατά μόνας έχουν καταθέσει πάνω από 6.000 ερωτήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά και παρατήρησε: «Δεν είδα τις ερωτήσεις να γίνονται θέμα. Κρίμα, γιατί κάποιες από αυτές είναι ερωτήσεις, που πράγματι αντιμετωπίζουν και αναδεικνύουν ζητήματα τα οποία πρέπει να πέσουν στην προσοχή των υπουργών και βελτιώνουν και το κυβερνητικό έργο, το δικό μου επιτελείο τις μελετά πάντα με προσοχή».
Όπως πρόσθεσε: «Έχουμε πάρει εμείς οι ίδιοι ερέθισμα από αυτές, να ζητάμε από το υπουργούς εξηγήσεις, γιατί το ζήτημα το οποίο ανέδειξε ένας κυβερνητικός βουλευτής, πρέπει να απαντηθεί. Άρα, μη φαντάζεστε περισσότερα πράγματα από αυτά που κάποιοι θέλουν να βλέπουν σε μια διαδικασία, η οποία είναι η τρέχουσα κοινοβουλευτική διαδικασία».
«Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα»
«Έγιναν δυο ερωτήσεις, η μια για τα "κόκκινα δάνεια". Η κυβέρνησή μας έχει ήδη εφαρμόσει πολιτικές και θα πρέπει να σας πω ότι για τα ζητήματα των "κόκκινων δανείων" έχουμε ένα πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, το οποίο πράγματι προστατεύει και τους ευάλωτους, αλλά τους δίνει και δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους, με έναν τρόπο που να μπορούν να δουν ξανά το μέλλον τους με αισιοδοξία. Υπάρχουν 20.000 περιπτώσεις που ρυθμίστηκαν δάνεια μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού και έδωσαν ανάσα στα νοικοκυριά μας», ανέφερε στη συνέχεια ο Κ. Μητσοτάκης.
Όσον αφορά το ζήτημα το οποίο έθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ για τη φαρμακευτική δαπάνη τον πιο ευάλωτων συνταξιούχων, απάντησε πως «είναι ένα εύλογο ζήτημα. Δεν μπορώ να σας πω αν θα κάνω δεκτή την πρότασή τους, αλλά το μελετάμε. Έχω ήδη ζητήσει να κοστολογήσουν την πρόταση αυτή, διότι ένα πράγμα δεν μπορεί να γίνει με τίποτα: δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το πλαίσιο των δαπανών, όπως αυτό έχει προσδιοριστεί από το 4ετες μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό. Όμως, οι βουλευτές έθεσαν υπόψη της κυβέρνησης και είναι καλό αυτό. Ήταν ο κανόνας, γιατί αυτός είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος».
«Εγώ βλέπω κάθε εβδομάδα τουλάχιστον 5 με 6 βουλευτές. Μου το ζητούν και τους βλέπω. Η επίσκεψη κάθε φορά ενός βουλευτή, είναι η ευκαιρία ανάδειξης τοπικών προβλημάτων», ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Υπάρχει η αίσθηση ότι είμαστε κλειδωμένοι μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είναι ακριβές αυτό. Εγώ κάθισα χθες 4 ώρες στον Έβρο, τους άκουσα όλους. Άκουσα όλους τους ομιλητές και μίλησα τελευταίος. Αυτό σημαίνει πολιτική που γίνεται, όχι από πάνω προς τα κάτω, αλλά από κάτω προς τα πάνω».
Μητσοτάκης: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί
Αναφορικά με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας, σε μία περιοχή η οποία είναι ιδιαίτερα ασταθής. Είναι μια χώρα η οποία συνομιλεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και συνομιλεί σε συνθήκες αξιοπιστίας, γιατί δεν βαρύνεται από κανένα αμάρτημα του ιστορικού παρελθόντας που μπορεί να βαραίνει άλλες χώρες που είχαν ανάμειξη στην περιοχή.
Αυτό το οποίο δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση είναι να υπάρξει μία περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στη μέση ανατολή.
Φοβάμαι ότι μπορεί να γίνει. Το Ισραήλ δέχτηκε μία επίθεση με διακόσιους βαλλιστικούς πυραύλους. Σε μια τρομοκρατική επίθεση που συνδεόταν με την επίθεση του Ιράν, σκοτώθηκε ένας Έλληνας δολοφονήθηκε εν ψυχρώ ένα παιδί 26 χρονών που πήγε να κάνει την εργασία του την πτυχιακή του για το πανεπιστήμιο.
Προφανώς το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί αλλά πιστεύω ότι η έκκληση η οποία κάνουμε όλοι είναι ότι αυτή η αντίδραση η οποία είναι αναμενόμενη και σ’ ένα βαθμό δικαιολογημένη να μην είναι τέτοια που θα οδηγήσει σε μία περαιτέρω κλιμάκωση.
Προφανώς όλοι έχουμε έγνοιες για περιφερειακή ανάφλεξη μας ενδιαφέρει να δούμε τι θα γίνει με τις τιμές του πετρελαίου έχουμε μία σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης ανησυχούμε τι θα γίνει από δω και πέρα στην Ερυθρά θάλασσα…
Όσο κι αν φαίνεται αυτό δύσκολο στην παρούσα συγκυρία θεωρώ ότι η πίεση να επανέλθουμε με κάποιο τρόπο σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για μία λύση δύο κρατών ολοένα και θα εντείνεται όλοι έχουν αντιληφθεί ότι αυτή η λύση τελικά πολύ τη συμμερίζονται και στο Ισραήλ μόνο αυτή να εξυπηρετήσει τα μακροχρόνια συμφέροντα του κράτους του Ισραήλ».
Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά:
«Δεν είναι μόνο μία επικοινωνία για να κρατούνται οι δίαυλοι ανοιχτοί. Διότι η επικοινωνία όταν έχεις στοιχεία εντιμότητας και ειλικρίνειας είναι αυτή η οποία μας επιτρέπει να εκτονώνουμε δυνητικές κρίσεις και να μπορούμε να συνομιλούμε ανοιχτά για θέματα.
Η Χάγη δεν είναι κοντά ποτέ δεν ήτανε κοντά αν με ρωτάτε αν θέλουμε να διερευνήσουμε τις παραμέτρους εκείνες ώστε να μπορούμε να μπούμε στην ουσιαστική συζήτηση για τη μία και σημαντική μας διαφορά την οποία αναγνωρίσουμε απέναντι στην Τουρκία, οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και την ανατολική μεσόγειο ναι έχουμε τη διάθεση να κάνουμε αυτή την προσπάθεια.
Αν με ρωτάτε αν αυτή η προσπάθεια μπορούσε να γίνει όσο ήμασταν σε συνθήκες μεγάλης έντασης με την Τουρκία – είδατε τις έγινε το 2020 με τον φράχτη, είδατε τι έγινε τον Αύγουστο – προφανώς και δεν μπορούσε να γίνει αυτή η συζήτηση σε συνθήκες μεγάλες έντασης.
Άρα δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να μπούμε στην ουσία της συζήτησης.
Είναι ένα πρόβλημα που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μπορέσει να λύσει εδώ και 40 χρόνια.
Αν μπορούσαμε να το λύσουμε και ήταν το αποτέλεσμα μιας σωστής και δίκαιης διαπραγμάτευσης πιστεύω ότι μια τέτοια λύση τελικά θα ήταν μακροπρόιθεσμα πολύ ωφέλιμη για την πατρίδα μας αλλά από εκεί και πέρα δεν πρόκειται να δεχτούμε μία λύση για χάρη της λύσης.
Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Βλέπω τη διάθεση οι υπουργοί Εξωτερικόν αυτή είναι η κατεύθυνση να συζητήσουμε. Η διακήρυξη των Αθηνών τι λέει: «Έλα Τουρκία να λύσουμε τα προβλήματά μας με γνώμονα το διεθνές δίκαιο».
Ο πρόεδρος Ερντογάν στην ομιλία του στον ΟΗΕ για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι θέλει μία οριοθέτηση στην ανατολική μεσόγειο με γνώμονα το διεθνές δίκαιο. Είναι μία θετική προσέγγιση. Για το κυπριακό βέβαια επανέλαβε θέσεις οι οποίες είναι παντελώς απαράδεκτες τις οποίες δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα να κάνει δεκτές».
Για την Κύπρο
«Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων μας με την Τουρκία χωρίς δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυριακό. Από την άλλη είναι άποψή μου και του Προέδρου Χριστοδουλίδη ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων βοηθάει στην επίλυση του κυπριακού.
Η Ελλάδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο γεγονός ότι και είναι η πρώτη φορά από το λέω δημόσια – θα βρεθούν τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη, Γκουτέρες, Τατάρ και Χριστοδουλίδης για να επανακινήσουν τη διαδικασία διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Αν στη συνέχεια ανάγκη και για ένα άλλο σχήμα με τη συμμετοχή της Ελλάδας προφανώς και θα είμαστε παρόντες αλλά η Ελλάδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο και πιστεύω ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων βοήθησε με τον τρόπο της.
Η Ελλάδα βοήθησε να ξεκινήσει τουλάχιστον συζήτηση γιατί δεν μπορούμε να συζητάμε για δύο κράτη σήμερα στην Κύπρο είναι κάτι για το οποίο δεν μπορούμε ποτέ εμείς η Ευρώπη, ο ΟΗΕ, η Κύπρος να το αποδεχτούμε. Το γεγονός όμως ότι εδώ και να χρόνο υπήρξε η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ αυτό δεν έγινε εν κενώ.
Έγινε με την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδος και σε απόλυτο συντονισμό με την κυπριακή δημοκρατία.
Δείτε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Mega:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου