Τρίτη, Οκτωβρίου 08, 2024

Το «φάντασμα» των μοναχικών λύκων πλανάται σε Ε.Ε. και Ελλάδα - Τι ερευνούν ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ. Τι φοβούνται για την τρομοκρατία στην Ελλάδα ΕΥΠ και ΕΛΑΣ.






 


Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
 


Μπροστά σε ένα νέο κύκλο τρομοκρατίας με χτυπήματα βασισμένα στο δόγμα «μικρή προετοιμασία, μεγάλος ψυχολογικός αντίκτυπος» θα βρεθεί το επόμενο διάστημα ο δυτικός κόσμος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματούχων με ειδίκευση στον τομέα της ασφάλειας.

Οι επιθέσεις που βασίζονται σε αυτό το δόγμα συνήθως γίνονται από τους λεγόμενους «μοναχικούς λύκους». Δηλαδή, από άτομα ριζοσπαστικοποιημένα, τα οποία έχοντας πλήρη απουσία ηθικών αναστολών είναι διατεθειμένα να εξαπολύσουν «τυφλά» χτυπήματα. Γνωρίζουν ότι είναι αδύνατο ένα κράτος να φυλάξει επαρκώς όλα τα πολυσύχναστα σημεία και έτσι εκμεταλλεύονται την «ευπάθειά» τους. Οι επιθέσεις τους είναι πάντα ασύμμετρες και δύσκολα προβλέψιμες.


Στη χώρα μας η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και οι ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. είναι εδώ και καιρό σε επιφυλακή. Η ανησυχία ωστόσο εντείνεται από την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Όπως εξηγούν έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, η πιθανότητα για χτυπήματα σε ευρωπαϊκό έδαφος έχει πολλαπλασιαστεί. Είναι ορατή η «διάθεση» τρομοκρατικών οργανώσεων να προκαλέσουν επιθέσεις, οι οποίες θα έχουν μεγάλο ψυχολογικό αντίκτυπο στον δυτικό κόσμο και οι οποίες θα τους δώσουν «πόντους» στη μαύρη προπαγάνδα και τον ψυχολογικό πόλεμο στον οποίο έχουν επιδοθεί.

Σταθερά υπάρχει ο φόβος στις ελληνικές Αρχές για «εργαλειοποίηση» των μεταναστευτικών διαδρομών από εξτρεμιστές. Πληροφορίες του ieidiseis αναφέρουν ότι πολλές φορές κατά τον έλεγχο κινητών τηλεφώνων ατόμων που εισέρχονται στη χώρα μας εντοπίζεται υλικό που παραπέμπει είτε σε εξτρεμιστική ιδεολογία είτε σε εξτρεμιστικές ενέργειες.


Εντούτοις η ύπαρξη και μόνο τέτοιων βίντεο στην κατοχή τους δεν είναι αρκετή για να καταστούν κατηγορούμενοι, ενώ η συνεργασία με τις διωκτικές Αρχές της χώρα τους είναι από εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη σε κάποιες περιπτώσεις. Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές που ως μέτρο πρόληψης προκρίνεται η επιτήρηση του υπόπτου.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας σε στόχους ισραηλινού και αμερικανικού ενδιαφέροντος, ενώ επιχειρείται ένταση των περιπολιών σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας.


Παράλληλα, «σκανάρονται» διαρκώς δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, καθώς κατά καιρούς έχουν υπάρξει «ακραίες συμπεριφορές» που έχουν προκαλέσει προβληματισμό διότι έχουν εκληφθεί ως «προμηνύματα» ριζοσπαστικοποίοησης.

Εγρήγορση ζητήθηκε και σε σχέση με παλαιότερες αναφορές που αφορούν σε ομάδες που έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις -χαμηλής επιχειρησιακής εμβέλειας- σε εβραϊκούς στόχους στην Αθήνα.

Αντιτρομοκρατική και Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών βρίσκονται σε επιφυλακή για τη συλλογή πληροφοριών, κυρίως όσον αφορά σε μουσουλμάνους που έχουν «χαρτογραφηθεί» ως ακραίοι αντισημίτες. Το «δίχτυ» ασφαλείας αφορά και σε επιτήρηση προσώπων και χώρων σε νησιά του Αιγαίου.


Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι αντίστοιχα μέτρα και συσκέψεις έχουν λάβει χώρα και σε άλλα κράτη, καθώς η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή είναι ένα θέμα που αφορά τους πάντες και κανείς τη δεδομένη στιγμή δε μπορεί να προβλέψει την εξέλιξή του. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ανησυχία ότι ο πόλεμος θα προκαλέσει άμεσα νέα κύματα μεταναστευτικών ροών.

Μεταξύ άλλων, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει εκφράσει την ανησυχία του για την κατάσταση στο Λίβανο, όπου φιλοξενούνται περίπου 2 εκατομμύρια πρόσφυγες, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα μετακινηθούν σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση.
Η επιχείρηση «Υάκινθος»

Η τελευταία φορά που επιχειρήθηκε να χτυπηθεί ισραηλινός στόχος επί ελληνικού εδάφους ήταν το Μάρτιο του 2023, όταν αποκαλύφθηκε η μυστική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Υάκινθος».

Η ΕΥΠ είχε ανακοινώσει τότε ότι «ξήλωσε» τρομοκρατικό δίκτυο που αποπειράθηκε να αναπτυχθεί στην Αθήνα από Πακιστανούς που χαρακτηρίζονταν ως «επιχειρησιακοί».

Ο «εγκέφαλος» του δικτύου βρισκόταν στο Ιράν. Στο παρελθόν φερόταν να έχει απασχολήσει για δολοφονίες και απαγωγές. Η ΕΥΠ βρήκε μηνύματα, σύμφωνα με τα οποία έλεγε στους δύο Πακιστανούς που στρατολόγησε στην Ελλάδα ότι τους εξασφαλίζει τη φυγάδευσή τους στο Ιράν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Αθήνα.


Για να τους δελεάσει περισσότερο τους υποσχόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα τους αποκαταστήσει οικονομικά ανοίγοντάς τους εστιατόριο στο Ιράν.

Μετά τη σύλληψη των δύο Πακιστανών, ο ένας από τους δύο φέρεται να ομολόγησε -κατά την ανάκρισή του- ότι ο 30χρονος «εγκέφαλος» από το Ιράν ήταν αυτός που θα τους πλήρωνε και αυτός που επέλεξε το στόχο. Φέρεται να επέλεξε να χτυπήσουν εστιατόριο-συναγωγή στου Ψυρρή ξέροντας ότι δεν διαθέτει φύλαξη αλλά και ότι βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά πολυσύχναστο σημείο στην «καρδιά» της ελληνικής πρωτεύουσας.

Από την ανάλυση του προφίλ των δύο Πακιστανών που στρατολόγησε προκύπτει ότι τους διάλεξε βλέποντας ότι πρόκειται για άτομα «εύκολα χειραγωγήσιμα, που έψαχναν εναγωνίως και με κάθε τρόπο την ‘καταξίωση’, που δεν έχουν όρια ηθικής και που δείχνουν με τη συμπεριφορά τους στα social media ότι ψάχνουν με κάθε τρόπο την αυτοπροβολή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου