Δευτέρα, Οκτωβρίου 14, 2024

Ο στρατός της Ουκρανίας κυνηγάει νέους για να τους στείλει στον πόλεμο - Τους τραβούν από καταστήματα και συναυλίες (Βίντεο) Νέοι στην Ουκρανία προσπαθούν να αποφύγουν τη στράτευση. «Δεν υπάρχει επιστροφή, παρά μόνο αν πεθάνεις ή μείνεις ανάπηρος».





 
 


Αντιμέτωπη με τεράστιες ελλείψεις σε στρατιώτες, η ουκρανική ηγεσία έχει ξεκινήσει έναν νέο γύρο επιστράτευσης. Πολλοί θέλοντας να αποφύγουν τη στράτευση ψάχνουν τρόπους να φύγουν από τη χώρα ή να πάρουν απαλλαγή με ψευδείς αιτιολογίες.

Όσοι δεν τα καταφέρνουν ή διαπιστώνεται πρόβλημα στην απαλλαγή τους, κινδυνεύουν από τις αρχές, που πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές εφόδους σε χώρους στους οποίους συγκεντρώνονται νέοι σε ηλικία και «μαζεύουν» κόσμο.


Τα τελευταία 24ωρα οι αξιωματικοί πραγματοποιήθηκαν έφοδοι σε εστιατόρια, μπαρ και συναυλίες στο Κίεβο και όσοι δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα για απαλλαγή, συλλαμβάνονταν για να σταλούν στις γραμμές του μετώπου.

Μαρτυρίες αλλά και ντοκουμέντα δείχνουν βίαιες προσαγωγές με τη αστυνομία να στήνει «καρτέρι» στην είσοδο συναυλίας ροκ συγκροτήματος, αλλά και σε πολυτελές εμπορικό κέντρο (Goodwine) και σε δημοφιλές εστιατόριο (Avalon). Αναφορές για επιδρομές σε κλαμπ και εστιατόρια υπήρξαν και από άλλες πόλεις της Ουκρανίας.







Після концерту «Океан Ельзи» у Києві поліція та військові перевіряли у чоловіків документи. Деяких затримували та силою забирали, повідомляє журналістка hromadske з місця події pic.twitter.com/rfjNl7nvSx— hromadske (@HromadskeUA) October 11, 2024







У Києві після концерту «Океану Ельзи» поліцейські затримали чоловіка, який начебто оновив військово-облікові документи, але не пройшов ВЛКВідео: кореспондентка hromadskeДеталі читайте на сайті: https://t.co/d8V4oDujW0 pic.twitter.com/cWe4NDdPrV— hromadske (@HromadskeUA) October 11, 2024




Σε βίντεο εμφανίζονται άνδρες να αντιστέκονται καθώς συλλαμβάνονται από τις ουκρανικές αρχές. «Φύγετε! Αφήστε με!» φώναζε ένας από αυτούς καθώς αστυνομικοί τον σέρνουν για να τον οδηγήσουν στο γραφείο στρατολόγησης που στήνεται πρόχειρα στο δρόμο έξω από χώρους διασκέδασης.

Υπενθυμίζεται πως όλοι οι άνδρες ηλικίας 25 έως 60 ετών είναι επιλέξιμοι για τον στρατό και όλοι από 18 έως 60 ετών απαγορεύεται να ταξιδέψουν εκτός χώρας γιατί μπορεί να χρειαστούν ανά πάσα ώρα και στιγμή.





«Викликайте 102»: у Києві поліцейські затримали кількох відвідувачів концерту «Океан Ельзи». Один із чоловіків відмовився показати військово-облікові документиВідео: кореспондентка hromadskeДеталі читайте на сайті: https://t.co/d8V4oDujW0 pic.twitter.com/iRR5vOMMOz— hromadske (@HromadskeUA) October 11, 2024








«Це мій чоловік, я поїду з ним»: на концерт «Океан Ельзи» у Києві приїхали ТЦК та поліція. У чоловіків перевіряли документи, деяких — затримувалиВідео: hromadske pic.twitter.com/hqwQwTApsy— hromadske (@HromadskeUA) October 11, 2024







У Києві концерт «Океану Ельзи» закінчився для деяких чоловіків у ТЦКВідео: hromadske pic.twitter.com/ltE92tLoLj— hromadske (@HromadskeUA) October 11, 2024



Αποκαλυπτικά ρεπορτάζ σε διεθνή ΜΜΕ έχουν αναδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα την απόγνωση Ουκρανών που φτάνουν στο σημείο να διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να φύγουν από τη χώρα. Τον περασμένο Απρίλιο, η Υπηρεσία Συνοριοφυλακής της Ουκρανίας ανέφερε ότι τουλάχιστον 30 άνδρες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διαφύγουν. Οι περισσότεροι πνίγηκαν καθώς προσπαθούσαν να διασχίσουν παγωμένα ποτάμια ή χάθηκαν σε ορεινά περάσματα.

«Αυτή η κατάσταση στο εσωτερικό, το να είσαι πάντα σε κίνδυνο, έχει επιστρέψει», ανέφερε ένας 27χρονος άνδρας στο Associated Press σχολιάζοντας το «ανθρωποκυνηγητό» που έχει εξαπολύσει ο στρατός. Οι «νέοι φοβούνται να κυκλοφορήσουν» μήπως και τους εντοπίσει η στρατονομία, σημείωσε.


Ο Oleksandr Danylyuk, συνεργάτης στο Royal United Services Institute στο Λονδίνο, είπε στην Telegraph: «Η επιστράτευση έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή ως εισιτήριο χωρίς επιστροφή. Ο μόνος τρόπος να τερματιστεί η θητεία σου είναι να πεθάνεις ή να μείνεις ανάπηρος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου