Δευτέρα, Οκτωβρίου 21, 2024

Αποκάλυψη: Οι όροι του Ισραήλ για το τέλος του πολέμου στον Λίβανο - Ο ρόλος του στρατού Απίθανο να συμφωνήσει ο Λίβανος στους όρους του Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου.





 

 

Τους όρους του Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου στον Λίβανο αποκαλύπτει το πρακτορείο Axios. Οι όροι περιλαμβάνονται σε έγγραφο που έδωσε το Τελ Αβίβ στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα με τους οποίους θα επιτευχθεί μία διπλωματική λύση, ώστε να τελειώσει ο πόλεμους και οι άμαχοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Οι αποκαλύψεις γύρω από τους όρους έρχονται από δύο Αμερικανούς αξιωματούχους και δύο Ισραηλινούς.


Σύμφωνα με το άρθρο, το Γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού έδωσε το συγκεκριμένο έγγραφο στον Λευκό Οίκο ενόψει της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του Λευκού Οίκου Αμος Χόχσταϊν στη Βηρυτό σήμερα Δευτέρα για να συζητηθεί και να βρεθεί μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο Ισραηλινός Υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, ο οποίος είναι έμπιστος του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έστειλε το έγγραφο στον Χόχσταϊν την περασμένη Πέμπτη.



Ισραηλινοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι το έγγραφο με τους όρους συντάχθηκε από συζητήσεις που είχε ο Ντέρμερ με το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας και τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις σχετικά με τις αρχές που απαιτεί το Ισραήλ να είναι μέρος οποιασδήποτε διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου με τη Χεζμπολάχ.

Μια από τις ισραηλινές απαιτήσεις, είναι να επιτραπεί στον Ισραηλινό Στρατό να συμμετάσχει σε «ενεργό επιβολή» για να βεβαιωθεί ότι η Χεζμπολάχ δε θα επανεξοπλιστεί και δεν θα ξαναχτίσει τη στρατιωτική της υποδομή στις περιοχές του νότιου Λιβάνου.


Επιπλέον, το Ισραήλ απαιτεί η αεροπορία του να έχει ελευθερία λειτουργίας στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Αυτά τα δύο αιτήματα έρχονται σε αντίθεση με το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρει ότι οι Λιβανικές Ένοπλες Δυνάμεις (LAF) και η Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) επιβάλλουν κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

«Μιλάμε για το ψήφισμα 1701 με αυξημένη επιβολή. Το κύριο μήνυμά μας είναι ότι εάν ο λιβανέζικος στρατός και η UNIFIL κάνουν περισσότερα, οι IDF θα κάνουν λιγότερα και το αντίστροφο».


Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε με τη σειρά του ότι είναι πολύ απίθανο ο Λίβανος και η διεθνής κοινότητα να συμφωνήσουν με αυτούς τους όρους, οι οποίοι υπονομεύουν δραματικά την κυριαρχία του Λιβάνου.

Ο Λευκός Οίκος και η ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Σημειώνεται ότι ο Αμος Χόχσταϊν αναμένεται να φτάσει στη Βηρυτό σήμερα Δευτέρα όπου και θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, τον πρόεδρο του ισραηλινού κοινοβουλίου και άλλους λιβανέζους αξιωματούχους προκειμένου να συζητήσουν τις ισραηλινές απαιτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου