Πέμπτη, Οκτωβρίου 24, 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης - Αντώνης Σαμαράς: «Επικίνδυνες σχέσεις» με φόντο τα «ήρεμα νερά του Αιγαίου» Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε, απολύτως στρατηγικά, να «χτυπήσει» τον άλλοτε πολιτικό του σύμμαχο με «όχημα» τον Νίκο Παππά με τον Αντώνη Σαμαρά να δημοσιοποιεί, μέσω συνεργατών του τον ανανεωμένο εκνευρισμό του







Στις «Επικίνδυνες Σχέσεις» του Πιερ Σοντερλό Ντε Λακλό (επιτυχημένη ταινία από τον Στήβεν Φρίαρς), ένα στοίχημα ερωτικής αποπλάνησης που βάζουν η Μαρκησία Ντε Μερτέιγ και ο υποκόμης Ντε Βαλμόν εξελίσσεται σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση, δυσάρεστη για όσους άθελά τους έγιναν μέρος ενός παίγνιου που δεν γνώριζαν. Στην… ελληνική εκδοχή του μυθιστορήματος του Σοντερλό Ντε Λακλό και ειδικότερα στην ενδονεοδημοκρατική, τα τεκταινόμενα μεταφέρονται στα… ήρεμα νερά του Αιγαίου, τα οποία άρχισαν πλέον να παράγουν επικίνδυνους κυματισμούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αντώνης Σαμαράς κινούνται πλέον σε διαμετρικά αντίθετες ρότες. Και ο πρωθυπουργός επέλεξε χθες, απολύτως στρατηγικά, να «χτυπήσει» τον άλλοτε πολιτικό του σύμμαχο… τόσο όσο, με «όχημα» τον Νίκο Παππά, το απόλυτο «πρόσωπο του κακού» για το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.


Η πρωθυπουργική αναφορά σε όσους…χαριεντίζονται με τον κ. Παππά, ενώ αυτός επιλέγει να φεύγει από την αίθουσα της Βουλής όταν ανεβαίνει στο βήμα ως πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «εξαγρίωσε» τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μέσω «συνεργατών» αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τον ανανεωμένο εκνευρισμό του.




 

Το μέτωπο για τα εθνικά θέματα

Ο κ. Σαμαράς θέλησε μέσω των «συνεργατών» του καταστήσει το εξής σαφές: δεν απαντούσε για τους «χαριεντισμούς», αλλά γιατί έχει θεμελιώδεις διαφορές με τη στρατηγική των «ήρεμων νερών». Τα είπε και προ ημερών στην Κύπρο, αλλά η κυβέρνηση επέλεξε (μερικώς) να μην σηκώσει το γάντι. Απάντησε τότε ότι οι πρωθυπουργικές απόψεις είναι σεβαστές, αλλά και ο κ. Σαμαράς ως πρωθυπουργός συνομιλούσε με τους Τούρκους και επί των ημερών του λάμβαναν χώρα γύροι διερευνητικών συνομιλιών.


Αυτή τη φορά, ο πρώην πρωθυπουργός ήταν πιο σαφής και πιο οξύς. Έκανε λόγο για «επίθεση» του κ. Μητσοτάκη στο πρόσωπό του. Και αποδίδει στον πρωθυπουργό ενόχληση για τις αναφορές του ως προς τα εθνικά θέματα. Διάλεξε, δε, εξαιρετικά προσεκτικά τις λέξεις του. Έκανε λόγο για «χαριεντισμούς», εννοώντας τις επαφές Μητσοτάκη-Ερντογάν, για «βραχύβια σύμφωνα φιλίας» αναφερόμενος στη «Διακήρυξη των Αθηνών», αλλά και για «υποκλίσεις», καρφώνοντας τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Άλλωστε, παρά την προχθεσινή ενημέρωση του κ. Γεραπετρίτη στους βουλευτές της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς δεν έχει πειστεί ότι δεν… «μαγειρεύεται», όπως είπε προ ημερών, μια «επικίνδυνη» λύση που θα αφορά το Αιγαίο.

Το Μαξίμου «υπεράνω» και το όριο αντοχής

Το νέο ξέσπασμα Σαμαρά (που τείνει να λάβει χαρακτήρα εβδομαδιαίου επεισοδίου) δεν…συγκίνησε ιδιαίτερα το Μαξίμου. «Δεν σχολιάζουμε τίποτα», έλεγαν μονότονα κυβερνητικά στελέχη. Αυτή ήταν και η «ντιρεκτίβα» που δόθηκε στο WhatsApp του «πρωινού καφέ», όχι από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έφτανε στο Βελιγράδι. Βεβαίως, στο παρασκήνιο κυβερνητικά στελέχη στέκονταν στο ότι δημοσίως ο κ. Μητσοτάκης είπε αυτό που ήθελε να πει και επιβεβαίωναν ότι η φράση δεν του… ξέφυγε. «Ο Μητσοτάκης είναι έμπειρος πολιτικός παίκτης και αποφάσισε να πει κάτι που γνώριζε ότι θα ενοχλήσει τον Σαμαρά και θα τον ωθήσει σε μια υπεραντίδραση», έλεγε άρτιος γνώστης της «διμερούς σχέσης». Δεν είναι δε τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης επεχείρησε να βγάλει τον Κώστα Καραμανλή από την εικόνα, υπεραμυνόμενος των χειρισμών του το 2009. Γνωρίζει ότι από την άλλη μεριά «τραβάει» ο κ. Σαμαράς, ο οποίος επιχειρεί να κάνει εμφανίσεις «πακέτο» με τον κ. Καραμανλή, ώστε να πετυχαίνει τη μέγιστη δυνατή δυναμική.

Στο ερώτημα αν το Μαξίμου θα σηκώσει κανονικά το γάντι Σαμαρά, η απάντηση είναι αρνητική. Βεβαίως, θεωρείται δύσκολο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης να πει «ουδέν σχόλιον» χωρίς κάποια προσθήκη στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Αλλά στο Μαξίμου καταλαβαίνουν ότι μια αντιπαράθεση μέσω «κύκλων» και «συνεργατών» θα ήταν ίσως μια ευκταία εξέλιξη για τον έμπειρο περί τον «ανταρτοπόλεμο» Αντώνη Σαμαρά. Και δεν θέλουν να παίξουν αυτό το παιχνίδι.

Βεβαίως, όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν ένα όριο αντοχής. Όριο θραύσης, θα το έλεγαν κάποιοι άλλοι. Στην προκειμένη περίπτωση, πολλά θα κριθούν από τη «δυναμική» που θα παράξει το ραντεβού Γεραπετρίτη-Φιντάν. Αν παράξει. Και σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαμαράς παραμένει βουλευτής της ΝΔ, αν και οι δίαυλοι με το Μέγαρο Μαξίμου είναι πλέον ανύπαρκτοι. Σε αυτό το περιβάλλον, όπως το protothema.gr, έχει επισημάνει ξανά, πολλά θα κριθούν στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό. Εκεί θα φανεί, αν το «μέτωπο» Μητσοτάκη-Σαμαρά θα παραμείνει στο επίπεδο των… σποραδικών πυρών ή θα ανοίξει περαιτέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου