Πέμπτη, Οκτωβρίου 24, 2024

Βαθαίνει το ρήγμα κυβέρνησης και Αντώνη Σαμαρά – Η στρατηγική Μητσοτάκη απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ





Ευαγγελια Τσικρικα

Μεγαλώνει το ρήγμα στις σχέσεις του Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την στρατηγική του να μην απαντά στην κατά καιρούς κριτική που δέχεται από τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, άλλαξε γραμμή και είναι αποφασισμένη να μην αφήνει αναπάντητες αιτιάσεις που μπορεί να δημιουργούν εμπόδια σε λεπτούς χειρισμούς που επιχειρεί, όπως για παράδειγμα στα εθνικά θέματα.

Έτσι, δεν είναι καθόλου τυχαία η αποστροφή χθες Τετάρτη (23.10.2024) του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για “χαριεντισμούς” με τον Νίκο Παππά, αναφερόμενος, χωρίς να τον κατονομάσει, στον Αντώνη Σαμαρά και στη θερμή χειραψία που αντάλλαξε μαζί του σε πρόσφατη εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.).



Η επίμαχη δήλωση που «άναψε φωτιές» και το μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ

«Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστήριο. Ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του.

Αυτό επιβάλλει ο στοιχειώδης κοινοβουλευτικός αυτοσεβασμός. Προστατεύω το πολίτευμα με αυτή τη στάση μου» δήλωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, εξηγώντας την επιδεικτική αποχώρηση του από την αίθουσα της Ολομέλειας, όταν ανέβηκε στο βήμα ο Νίκος Παππάς.




Η ξεκάθαρη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον σημερινό Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και η διαχωριστική γραμμή που τράβηξε μαζί του, μαζί με τις αιχμές προς το πρόσωπο του κ. Σαμαρά, ήταν ένα μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες στο εσωτερικό της ΝΔ, όπως εκτιμούν πολλά στελέχη.
Η απάντηση Σαμαρά

Ο Αντώνης Σαμαράς «σήκωσε το γάντι» με συνεργάτες του, λίγες μόλις ώρες αργότερα, να αφήνουν νέες αιχμές κατά του πρωθυπουργού για τα ελληνοτουρκικά.

«Είναι προφανές ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επιτίθεται στον κ. Αντώνη Σαμαρά όχι επειδή χαιρέτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (σ.σ. Νίκο Παππά) που έτυχε να καθίσει δίπλα του σε δημόσια εκδήλωση» σημείωναν οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, και τόνιζαν: «Άλλωστε η δήλωση του κ. Σαμαρά για τη σκευωρία Novartis, ότι θα πάει όλους τους υπεύθυνους “μέχρι τέλος”, ισχύει στο ακέραιο.

Ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στα “ήρεμα νερά” με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις. Όπως αυτή μόλις τώρα, με τη νέα Navtex της Τουρκίας. Που μας ανακοίνωσε ότι όχι μόνον η Κάσος αλλά ούτε η Λέσβος ούτε και η Χίος έχουν υφαλοκρηπίδα! Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα σοβαρά, στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια “σύμφωνα φιλίας” και υποκλίσεις» κατέληγαν οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά στη δήλωσή τους.
«Ουδέν σχόλιον» απαντά το Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε να απαντήσει στο νέο γύρο αντιπαράθεσης με την πλευρά Σαμαρά. «Ουδέν σχόλιον» περιορίστηκε να πει.

Το νέο «επεισόδιο» στις σχέσεις της κυβέρνησης και του πρώην πρωθυπουργού ήταν κυρίαρχο θέμα στα πηγαδάκια της Βουλής, με πολλά «γαλάζια» στελέχη να μην κρύβουν τον προβληματισμό τους για την κλιμάκωση αυτής της αντιπαράθεσης και τη στάση των βουλευτών που βρίσκονται κοντά στον κ. Σαμαρά.
Μια συζήτηση – πολλά «μέτωπα»

Η χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή, που έγινε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού – με αντικείμενο τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου και τις πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας – ανέδειξε επίσης ξεκάθαρα τρία ακόμη βασικές στοχεύσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.«Μετωπική» με το ΠΑΣΟΚ

Πρώτον, να αναδείξει ότι λογίζει ως βασικό πολιτικό αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο εγκάλεσε για το γεγονός ότι δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ – μία αρχή που αποτελεί εμβληματική μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ – και για διάθεση να συνεχίσει το «όχι σε όλα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

«Έχω την αίσθηση ότι σαν να κάνατε ως ΠΑΣΟΚ μία στροφή 360 μοίρες γύρω από τον εαυτό σας και να καταλήξατε ακριβώς στο ίδιο σημείο όπου βρισκόσασταν πριν γίνει όλη αυτή η μεγάλη εσωτερική διαδικασία…. Αυτό που έχω δει μέχρι στιγμής – και ελπίζω να διαψευστώ στη συνέχεια – είναι ότι επιμένετε σε αυτή τη γραμμή, που με ανάγκασε στο παρελθόν να αποκαλέσω το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά έναν “πράσινο ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.«Πυρά» στον ΣΥΡΙΖΑ

Δεύτερον, ο Κ. Μητσοτάκης, πέραν της επίθεσης στον Νίκο Παππά, θέλησε να αναδείξει το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Έχουμε να κάνουμε με έναν «αρχηγό» αντιπολίτευσης ο οποίος είναι μεταβατικός. Κανείς δεν ξέρει εξ ονόματος ποιου ομιλεί: του κ. Κασσελάκη, του κ. Φάμελλου, του κ. Φαραντούρη, του κ. Πολάκη, του κ. Γκλέτσου;» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι… «όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρει αρχηγό και έναν στοιχειώδη βηματισμό, προφανώς θα είμαι πάλι εδώ για να μπορέσουμε να κάνουμε σωστή, κοινοβουλευτικά θεσμική, πολιτική αντιπαράθεση».Περί… «πατριωτισμού» και «απατεώνων»

Τρίτον, η στόχευση ήταν να αποδομήσει την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση τα κόμμα δεξιά της ΝΔ, τα οποία έχουν πετύχει να «στριμώξουν» δημοσκοπικά την κυβερνητική παράταξη.

Με τη φράση του Σάμιουελ Τζόνσον: «πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων», ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αναδείξει εργαλειοποίηση των εθνικών θεμάτων από τα κόμματα δεξιά της ΝΔ για μικροκομματικούς λόγους.

«Εγώ δεν αυτοδιαφημίζομαι ως πατριώτης, ούτε προβάλλω τον πατριωτισμό μου ως, θα έλεγα, διαπιστευτήριο στον πολιτικό μου λόγο. Και δεν ξέρω γιατί “αρπαχτήκατε” ή γιατί είδατε στο πρόσωπό σας να φωτογραφίζω τους “πατριώτες της φακής”, γιατί εγώ δεν μίλησα για κανέναν συγκεκριμένα. Ενδεχομένως να βγάλατε εσείς τα δικά σας συμπεράσματα σε ποιον αναφερόμουν» πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι «αυτοί οι οποίοι πρώτοι και πάνω απ’ όλα αγωνίζονται να πείσουν ότι είναι περισσότερο πατριώτες από άλλους και στην πρώτη κρίση θα βάλουν την ουρά στα σκέλια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου