Τρίτη, Οκτωβρίου 08, 2024

Η απόφαση του Ισραήλ που θα καθορίσει την τιμή του πετρελαίου στην Ελλάδα Τι μπορεί να κρίνει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και των καυσίμων στην Ελλάδα. Πώς το Ισραήλ μπορεί να επηρεάσει άμεσα τις τιμές τους.



EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

 

 

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν άνοδο άνω του 3%, καθώς η αγορά παρακολουθεί με ανησυχία τις ενδεχόμενες εξελίξεις στην περιοχή, περιμένοντας την επόμενη κίνηση του Ισραήλ απέναντι στο Ιράν.

Οι φόβοι ότι το Ισραήλ μπορεί να επιτεθεί σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης, του Ιράν, δημιουργούν ανησυχίες για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.


Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent αυξήθηκε κατά περισσότερο από 3%, φθάνοντας τα 80,62 δολάρια το βαρέλι, ενώ από τις αρχές του έτους έχει σημειώσει κέρδη άνω του 4%. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου κινήθηκε κοντά στα 77 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 3,5%, καταγράφοντας αύξηση άνω του 7% από την αρχή του έτους.

Κατά την προηγούμενη εβδομάδα, το αργό πετρέλαιο κατέγραψε άνοδο άνω του 9%, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από τον Μάρτιο του 2023, ενώ το Brent σημείωσε αύξηση 8,5%, τη μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2023.


Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, καθώς η αγορά αναμένει την αντίδραση του Ισραήλ στις επιθέσεις του Ιράν. Σύμφωνα με την Χελίμα Κροφτ της RBC Capital Markets, ο αντίκτυπος στην αγορά πετρελαίου θα είναι ιδιαίτερα σοβαρός αν το Ισραήλ στοχεύσει το νησί Καργκ, το οποίο φιλοξενεί το 90% των τερματικών εξαγωγής αργού πετρελαίου του Ιράν.

«Αναμένουμε να δούμε πού θα χτυπήσει το Ισραήλ και ποια θα είναι η αντίδραση του Ιράν», δηλώνει η Κροφτ, τονίζοντας ότι η ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλή, με την απειλή ενός περιφερειακού πολέμου να είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ.
Ποιο είναι το χειρότερα σενάριο

Παρά τις ανησυχίες για πιθανή επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, ο Άλαν Γκέλντερ, αντιπρόεδρος της Wood Mackenzie, υπογραμμίζει ότι το χειρότερο σενάριο αφορά τη διακοπή της διέλευσης των τάνκερ από τα Στενά του Ορμούζ. Αυτό το θαλάσσιο πέρασμα, από το οποίο διακινείται το 20% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, θα μπορούσε να κλείσει σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης, προκαλώντας πολύ πιο δραματικές αυξήσεις στις τιμές του αργού, σύμφωνα με αναλυτές.
Με τι τιμή θα φτάσει το πετρέλαιο στην Ελλάδα




Οι καταναλωτές φαίνεται ότι θα πληρώσουν φθηνότερα το πετρέλαιο θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι, αν και οι τελικές τιμές θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης στις αστικές περιοχές αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 1,14 ευρώ το λίτρο, εάν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες γεωπολιτικές αναταράξεις. Ωστόσο, στο χειρότερο σενάριο, η τιμή μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1,25 ευρώ το λίτρο.

Τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίσει το ύψος του επιδόματος θέρμανσης, καθώς και τις προϋποθέσεις για τη χορήγησή του. Το επίδομα αναμένεται να είναι ίδιο με το περσινό, δηλαδή 350 ευρώ ως βασικό ποσό, με το συνολικό ποσό να κυμαίνεται από 100 έως και 1.000 ευρώ ανάλογα με τα κριτήρια εισοδήματος και περιουσιακής κατάστασης.


Όπως και πέρυσι, το επίδομα θα καλύπτει διάφορες μορφές θέρμανσης, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου, του υγραερίου, των καυσόξυλων, του pellet και της βιομάζας, καθώς και της θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης. Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων και τις επιδοτήσεις παραμένει ίδια, ενώ η διανομή του πετρελαίου θα ξεκινήσει επίσημα στις 15 Οκτωβρίου.
Ποια είναι η πιο οικονομική λύση για θέρμανση τον χειμώνα

Όσον αφορά τη σύγκριση των εναλλακτικών πηγών θέρμανσης, το φυσικό αέριο παραμένει η πιο οικονομική επιλογή, ξεπερνώντας το πετρέλαιο θέρμανσης και το ρεύμα.

Ωστόσο, πολλοί καταναλωτές δεν έχουν εγκατάσταση φυσικού αερίου στο σπίτι τους και έχουν στραφεί σε άλλες λύσεις, με την ηλεκτρική ενέργεια, μέσω κλιματιστικών, να αποτελεί βασική επιλογή για τα περισσότερα νοικοκυριά.

Η θέρμανση με ένα κλιματιστικό inverter είναι σίγουρα πιο οικονομική από την θέρμανση με διάφορες σόμπες που κυκλοφορούν. Επιπλέον πολλοί επιλέγουν το ρεύμα για να ζεσταθούν καθώς αυτό πληρώνεται κάθε μήνα και μπορούν να ελέγξουν πόσες κιλοβατώρες έχουν κάψει και να υπολογίσουν το ποσό που θα πληρώσουν.

Το πετρέλαιο από την άλλη είναι πιο «καλή» και ουσιαστική θέρμανση ωστόσο για να βάλει κάποιος θα πρέπει να δώσει «μαζεμένα» από 250 λίτρα -δηλαδή 285 ευρώ- (που είναι συνήθως η ελάχιστη παραγγελία) ή αν θέλει να γεμίσει τη δεξαμενή του θα πρέπει να ανέβει στο 1000ρικο, πράγμα που είναι πολύ δύσκολο για τα περισσότερο σπίτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου