Δευτέρα, Οκτωβρίου 21, 2024

«Μασάζ» στους γαλάζιους βουλευτές για τα ελληνοτουρκικά – «Η κυβέρνηση κινείται στην πάγια εθνική γραμμή»




Ευαγγελια Τσικρικα

Να άρει όποιες επιφυλάξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. αλλά και να αποδυναμώσει τις φωνές στα κόμματα δεξιά της, σε σχέση με τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα, τρεις εβδομάδες πριν από την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν στην Αθήνα, επιχειρεί το κυβερνητικό και κομματικό επιτελείο.

Με φόντο και την πρόσφατη παρέμβαση του πρώην προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος από την Λευκωσία άφησε σαφείς αιχμές περί υποχωρητικότητας τόσο όσον αφορά στο Αιγαίο, όσο και στο Κυπριακό, το Μαξίμου και η Νέα Δημοκρατία στρέφουν το βλέμμα τους σε βουλευτές που βρίσκονται κοντά στον κ. Σαμαρά, κι ενώ υπάρχει η φημολογία ότι ετοιμάζεται μία νέα ερώτηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για τα ελληνοτουρκικά.




Αύριο, Τρίτη (22.10.24) ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης έχει προγραμματίσει να ενημερώσει για όλο το φάσμα των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής τους βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Ο στόχος διττός.

Από τη μία να ακούσει τις απόψεις τους και από την άλλη να κάνει σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τις «κόκκινες γραμμές». «Η κυβέρνηση δεν συζητά θέματα εθνικής κυριαρχίας. Είναι εκτός συζήτησης. Κινείται στην πάγια εθνική γραμμή! Όπως έχει ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η μόνη διαφορά που τίθεται για συζήτηση είναι ο καθαρισμός Α.Ο.Ζ. και υφαλοκρηπίδας» δηλώνει αρμόδια διπλωματική πηγή.



Με το προς τα δεξιά αλλά και προς την ακροδεξιά πτέρυγα

Την ίδια ώρα, στο «ραντάρ] του κυβερνητικού και του κομματικού επιτελείου είναι και τα κόμματα που βρίσκονται δεξιά της, ακόμη και αυτά που ανήκουν στην ακροδεξιά πτέρυγα, τα οποία οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν να κρατούν δυνάμεις και αθροιστικά τα ποσοστά τους να κινούνται στην περίμετρο του 20%.

Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου και η Νίκη του Δημήτρη Νατσιού κρατούν σταθερό το ενδιαφέρον ψηφοφόρων της Ν.Δ. που δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την κυβερνητική πολιτική.
Αλλαγή στρατηγικής

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη, σε αυτό το timing που επιχειρεί να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, να μην αφήσει ακραίες φωνές να «δηλητηριάζουν» το κλίμα στην κοινή γνώμη.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζει να απαντά σε κάθε προκλητική δήλωση και δεν είναι τυχαίο ότι τις προηγούμενες ημέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε για «πατριώτες της φακής», ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επετέθη μετωπικά στην πρόεδρο της Φωνής Λογικής, Αφροδίτη Λατινοπούλου, για συμπόρευση με την ακροδεξιά Μαρί Λεπέν. «Δεν μπορεί να κάνει μαθήματα για τη Ν.Δ. όταν συντάσσεται με ακραία στοιχεία» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου