Πέμπτη, Οκτωβρίου 03, 2024

Το Ισραήλ σφυροκοπά τον Λίβανο – Έξι νεκροί από αεροπορικές επιθέσεις στη Βηρυτό με στόχο τη Χεζμπολάχ




Δεν έχουν τέλος οι αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στη Βηρυτό του Λιβάνου με τους νεκρούς να αυξάνονται και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή να προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.

Οι νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ έγιναν τη νύχτα της Τετάρτης (02.10.2024) προς Πέμπτη στη Βηρυτό, πλήττοντας μεταξύ άλλων κέντρο άμεσης βοήθειας οργάνωσης συνδεδεμένης με τη Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι. Και όλα αυτά μετά από μια μέρα που σημαδεύτηκε από χερσαίες μάχες στον νότιο Λίβανο, όπου οκτώ στρατιωτικοί του Ισραήλ ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν.




Μια από τις επιδρομές στην πρωτεύουσα του Λιβάνου έπληξε «κέντρο της πολιτικής προστασίας» του σιιτικού κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν, στη Μπασούρα, στην καρδιά της πόλης, ανέφερε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χεζμπολά. Νεότερος απολογισμός των θυμάτων που δημοσιοποίησε το λιβανικό υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για τουλάχιστον έξι νεκρούς και άλλους επτά τραυματίες.

Δημοσιογράφοι του AFP άκουσαν ισχυρή έκρηξη και ένιωσαν κτίρια να τρέμουν, και είδαν ασθενοφόρα να σπεύδουν επιτόπου.




Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη νέα διαταγή εσπευσμένης απομάκρυνσης των αμάχων από τομείς νοτίων προαστίων της Βηρυτού, κάτι που αναγγέλλεται νέους βομβαρδισμούς εναντίον μελών ή εγκαταστάσεων του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα.
Reuters/Amr Abdallah Dalsh 

«Βρίσκεστε κοντά σε εγκαταστάσεις (…) που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ, εναντίον των οποίων θα δράσει ο ισραηλινός στρατός σύντομα», αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, διευκρινίζοντας πως η προειδοποίηση αυτή αφορά ακίνητα στις σιιτικές συνοικίες Χαρέτ Χράικ, Μπουρζ αλ Μπαράζνα και Χαντάθ Γαρμπ.

REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Από την άλλη ο στρατός του Ισραήλ υποστηρίζει ότι αναχαίτισε «ύποπτο εναέριο στόχο» στα ανοικτά των ακτών της πυκνοκατοικημένης μητροπολιτικής περιοχής Gush Dan, μετά τον ήχο των δυνατών εκρήξεων στο κεντρικό Ισραήλ.

Δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός από την επίθεση που έγινε τη νύχτα, για την οποία δεν έχει αναληφθεί άμεσα η ευθύνη.

 

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, οι βομβαρδισμοί των οποίων εναντίον προπυργίων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους εδώ και μια εβδομάδα, σκότωσαν εξάλλου χθες Τετάρτη (02.10.2024) τρεις ανθρώπους στη Δαμασκό, ανάμεσά τους τον γαμπρό του ηγέτη του σιιτικού κινήματος Χασάν Νασράλα —αυτός ο τελευταίος δολοφονήθηκε από το Ισραήλ την 27η Σεπτεμβρίου σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, σε βομβαρδισμό που είχε επίσης δεκάδες θύματα μεταξύ των αμάχων—, ανέφερε ΜΚΟ.

«Ο Χασάν Τζαφάρ αλ Κάσιρ, γαμπρός του Χασάν Νασράλα, είναι το ένα από τα δυο θύματα από τον Λίβανο ισραηλινής επιδρομής σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στη συνοικία Μέζα της Δαμασκού», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου