Πέμπτη, Οκτωβρίου 24, 2024

Το ρήγμα έγινε... τάφρος - Ανοιχτός πόλεμος Μητσοτάκη με Σαμαρά στη ΝΔ Στους κόλπους της ΝΔ μιλούν για προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, την οποία υποδαύλισαν και οι δύο πλευρές.





ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

 


Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
 


Ανοιχτό «πόλεμο» με το Μέγαρο Μαξίμου σηματοδοτεί η χθεσινή σκληρή αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στην – αχρείαστη, κατά πολλούς – αιχμή του Κ. Μητσοτάκη από τη Βουλή εναντίον του.

Ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να διευρύνει το μέτωπο της απάντησης, βάζοντας στο «κάδρο» και τα εθνικά θέματα και μάλιστα με βαριές κουβέντες περί «υποκλίσεων» και «επικίνδυνων χαριεντισμών» στα ελληνοτουρκικά. Η αντίδρασή του αυτή, εκλαμβάνεται από τους περισσότερους στη ΝΔ ως οριστική ρήξη των σχέσεών του με το Μέγαρο Μαξίμου και τον Κ. Μητσοτάκη.


«Πλέον δεν μιλάμε για ρήγμα, μιλάμε για …τάφρο» λένε χαρακτηριστικά γαλάζιοι βουλευτές, μιλώντας για μία προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, την οποία υποδαύλισαν και οι δύο πλευρές με τις εκατέρωθεν βολές τους. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά ερωτήματα, τα οποία μένει να απαντηθούν. Το πρώτο είναι αν το Μέγαρο Μαξίμου είχε προβλέψει ότι ο Αντ. Σαμαράς θα αντιδράσει με τέτοια ένταση στις αιχμές του Κ. Μητσοτάκη ή όχι. Διότι, στην πρώτη περίπτωση, μιλάμε για μία στρατηγική του κυβερνητικού επιτελείου που έχει στόχο να οδηγήσει στα άκρα τις σχέσεις των δύο ανδρών. Στην αντίθετη περίπτωση, πρόκειται απλά για έναν λανθασμένο υπολογισμό. Το δεύτερο είναι αν τυχόν διαγραφή του θα ευνοούσε τον Αντ. Σαμαρά, προκειμένου να αποδεσμευτεί και τυπικά από τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη.

Προς το παρόν, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου δεν έκανε το επόμενο βήμα. Περιορίστηκε να απαντήσει «ουδέν σχόλιο», αν και γνωρίζει ότι εν όψει και της επικείμενης άφιξης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χ. Φιντάν στην Αθήνα για τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη, το έδαφος για νέες παρεμβάσεις είναι πρόσφορο. Και όχι μόνο από τον Αντ. Σαμαρά, αλλά και από τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος θα παρέμβει για τα εθνικά θέματα στις 4 Νοεμβρίου, με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη.


Για τους παρατηρητικούς, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε χθες από το βήμα της βουλής να διαχωρίσει τον Κ. Καραμανλή από τον Αντ. Σαμαρά, υπερασπιζόμενος εμμέσως την κυβέρνησή του με το επιχείρημα ότι το ΠΑΣΟΚ χρεοκόπησε τη χώρα. Οσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, ωστόσο, εκτιμούν ότι τα ανοίγματα αυτά δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο…
Το χρονικό της σύγκρουσης κορυφής

Από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας χθες και επιχειρηματολογώντας για την επιλογή του να απουσιάζει από την αίθουσα την ώρα που ανέβηκε στο βήμα ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν αναγνωρίζει ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστήριο. Ούτε θα συνομιλήσει μαζί του, ούτε θα χαριεντιστει μαζί του.
Αυτό επιβάλλει ο στοιχειώδης κοινοβουλευτικός αυτοσεβασμός… Προστατεύω το πολίτευμα με αυτή τη στάση μου, σημείωσε.

Η τελευταία αποστροφή εκλήφθηκε από όλους στη Βουλή ως αιχμή εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε θερμή χειραψία με τον Νίκο Παππά στο περιθώριο εκδήλωσης του ΕΕΑ την περασμένη εβδομάδα.

Λίγο αργότερα, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, έλεγαν:

«Είναι προφανές ότι ο Κ. Μητσοτάκης επιτίθεται στον κ. Σαμαρά όχι επειδή χαιρέτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έτυχε να καθίσει δίπλα του σε δημόσια εκδήλωση…


Άλλωστε η δήλωση του κ. Σαμαρά για τη σκευωρία Novartis, ότι θα πάει όλους τους υπεύθυνους «μέχρι τέλος», ισχύει στο ακέραιο.

Ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στα «ήρεμα νερά» με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις. Όπως αυτή μόλις τώρα, με τη νέα Navtex της Τουρκίας. Που μας ανακοίνωσε ότι όχι μόνον η Κάσος αλλά ούτε η Λέσβος ούτε και η Χίος έχουν υφαλοκρηπίδα!

Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα σοβαρά, στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια «σύμφωνα φιλίας» και υποκλίσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου