Τρίτη, Οκτωβρίου 01, 2024

Ισραήλ: «Περιορισμένη» χερσαία εισβολή και όχι κατοχή διαρκείας στον Λίβανο Από αργά το βράδυ της Δευτέρας βρίσκεται σε εξέλιξη η επόμενη φάση στον Λίβανο, όπου ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί «περιορισμένες» χερσαίες επιθέσεις.




AP

 

 


Ο πόλεμος μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ μπήκε σε νέα φάση αργά το βράδυ της Δευτέρας, όταν «άναψε» το πράσινο φως για χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο, από το πολεμικό συμβούλιο.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν τη νύχτα πως έχουν πλέον αρχίσει να διεξάγουν «περιορισμένες», «εντοπισμένες» και «στοχευμένες» χερσαίες επιδρομές σε χωριά του νοτίου Λιβάνου, διαβεβαιώνοντας πως ο στόχος είναι στοιχεία του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.


Όπως μεταδίδει το CNN, Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνούνται πως θα υπάρξει «μακροχρόνια κατοχή», χωρίς να δίνουν το χρονικό πλαίσιο των χερσαίων επιχειρήσεων. Επέμεναν πως θα υπάρξει περιορισμένη χερσαία εισβολή, ενώ αρνήθηκαν να πουν πόσο βαθιά θα επιχειρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα στη χώρα.


 


Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα λιβανικά σώματα ασφαλείας, περί τα μεσάνυχτα έγιναν έξι νέοι βομβαρδισμοί σε νότια προάστια της Βηρυτού, τομείς που θεωρούνται προπύργια της Χεζμπολά, λίγη ώρα αφού ο στρατός του Ισραήλ προειδοποίησε τους κατοίκους τους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους εσπευσμένα για την ασφάλειά τους.

«Όπως προέβλεπε απόφαση της (ισραηλινής) πολιτικής ηγεσίας, δυνάμεις (...) άρχισαν πριν από λίγες ώρες περιορισμένες, εντοπισμένες και στοχευμένες επιδρομές, βασισμένες σε συγκεκριμένες πληροφορίες, εναντίον στόχων και υποδομών των τρομοκρατών της Χεζμπολά στον νότιο Λίβανο», με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας και του πυροβολικού, σύμφωνα με ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού το οποίο δημοσιοποιήθηκε μέσω Telegram και μέσω X λίγο μετά τις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).


«Οι στόχοι αυτοί βρίσκονται σε χωριά κοντά στα σύνορα και εγείρουν άμεση απειλή για ισραηλινές κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ», κατά το κείμενο.

Μερικές ώρες νωρίτερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωνε πως άρχισαν «περιορισμένες» χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολά στον Λίβανο.

Υπενθυμίζεται πως ο ισραηλινός στρατός, στην ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωσε την έναρξη χερσαίων επιδρομών, τόνισε πως θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπίσει τους πολίτες του Ισραήλ και για να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ», κάτι που η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου συμπεριέλαβε στα μέσα του μήνα στους διακηρυγμένους «στόχους» του πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου