Τρίτη, Οκτωβρίου 01, 2024

Αναδρομικά: Ποιοι συνταξιούχοι τα δικαιούνται - Ποιοι ασφαλισμένοι είναι χαμένοι Τι ισχύει με τα αναδρομικά στους συνταξιούχους.




ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

 


Γράφει ο Χρήστος Μέγας
 


Οι υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές και τα επιπλέον έτη ασφάλισης είναι τα δύο «κλειδιά» για τη χορήγηση αναδρομικώς στους (ήδη) συνταξιούχους.

Αντίθετα, δεν θα έχουν καμία βελτίωση των αποδοχών τους οι ασφαλισμένοι που στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου είχαν παράλληλη ασφάλιση ή, πριν ενταχθούν σε κάποιο (Ειδικό) Ταμείο, είχαν χρόνο σε άλλο ασφαλιστικό φορέα (π.χ. ΙΚΑ ή ΤΕΒΕ). Χρόνο τον οποίο δεν χρειάστηκε να τον επικαλεστούν κατά την αίτησης συνταξιοδότησης.


Με βάση τον νόμο 4387/16 όσοι έχουν συνολικές (εργαζομένου και εργοδότη) ασφαλιστικές εισφορές πάνω από 20% επί των μεικτών αποδοχών (σ.σ. η βάση που ίσχυε στο ΙΚΑ και ισχύει σήμερα στον ΕΦΚΑ), δικαιούνται προσαύξηση σύνταξης 0,075% για κάθε επιπλέον ασφαλιστική μονάδα.

Το ίδιο ισχύει και για τις επικουρικές συντάξεις. Όσοι είχαν εισφορές (ΔΕΗ, Τράπεζες κ.α.) πάνω από 6% (εργοδότης και εργαζόμενος) θα λάβουν αναδρομικά, υπό την προϋπόθεση ότι συνταξιοδοτήθηκαν μετά το 2015.


Επίσης με τον νόμο 4670/20 βελτιώνοντας τα ποσοστά αναπληρώσης (ανταποδοτικής σύνταξης) για περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Με βάση τους δύο αυτούς νόμους (καθένας ή συνδυαστικά και οι δυο μαζί) πολλοί συνταξιούχοι δικαιούνται προσαύξηση σύνταξης και αναδρομικά.


Έτσι, χιλιάδες συνταξιούχοι αναμένουν αναδρομικά γιατί είχαν 35 άλτη ασφάλισης (π.χ. στη ΔΕΗ) και με βάση τον πρώτο επανακαθορισμό του 2019 (με βάση τα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου) είχαν «προσωπική διαφορά» και δεν δικαιούνταν αύξηση την διετία 2023-24).

Με τον επανυπολογισμό (ν.4670/20) από το 2020 είτε παίρνουν αύξηση για τα προηγούμενα έτη, είτε απλά εξαφανίζουν την «προσωπική διαφορά» και θα λάβουν αυξήσεις μελλοντικά, το 2025 και τα επόμενα χρόνια.

Ήδη οι συνταξιούχοι του ΟΤΕ έχουν λάβει το σύνολό τους τα εν λόγω αναδρομικά καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διορθώσεις στις συντάξεις τους.


Αναδρομικά δικαιούνται επίσης οι Μηχανικοί (πρώην ΤΣΜΕΔΕ) με τον επανυπολογσμό της ειδικής προσαύξησης που κατέβαλαν.

Ως προς τους Συμβολαιογράφους έχει αλλάξει η βάση υπολογισμού καθώς το Συμβούλιο της Επικράτειας (ΣτΕ) δέχτηκε υψηλότερο συντάξιμο μισθό (με βάση τις παρακρατήσεις επί των συμβολαίων).

Οι στρατιωτικοί αναμένουν αναδρομικά από τη μείωση των κρατήσεων του ν.4093/12.
Οι αδικίες

Αντιθέτως δεν θα λάβουν αναδρομικά (δεν δικαιούνται προσαύξηση σύνταξης) οι (παλαιοί) συνταξιούχοι (έως 12/5/2016) που είχαν παράλληλο χρόνο ασφάλισης και δεν θεμελιώνουν δεύτερη σύνταξη (16 χρόνια για το 50% και 20 χρόνια για την κατώτατη). Οι εν λόγω ασφαλισμένοι δεν επικαλέστηκαν τον χρόνο παράλληλης ασφάλισης γιατί τότε δεν βοηθούσε στην βελτίωση των αποδοχών.

Επίσης δεν μπορεί να γίνει επίκληση του πρότερου χρόνου ασφάλισης ο οποίος δεν χρησιμοποιήθηκε κατά την (πρώτη) αίτηση συνταξιοδότησης.


Με βάση τις παλιότερες προβλέψεις με 32 (ΔΕΗ) ή 35 (ΟΤΕ) έτη ασφάλισης ο εργαζόμενος ελάμβανε την ανώτερη σύνταξη. Κατά συνέπεια, η επίκληση προγενέστερου χρόνου ασφάλισης θα σήμαινε πρόσθετες καθυστερήσεις (διαδικασία διαδοχικής ασφάλισης) στην απόδοση της σύνταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου