Τρίτη, Οκτωβρίου 15, 2024
Η ματωμένη συμβολή της Ελλάδας στη γενοκτονία της Γάζας...
Ενώ οι αναστολές και τα επιμέρους εμπάργκο εξαγωγών που επιβάλλουν διάφορες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να χρησιμεύσουν ως κάποιου είδους πολιτικό μήνυμα, η έλλειψη καθολικών εμπάργκο όπλων και καυσίμων δείχνει ότι οι στρατηγικές, οικονομικές και γεωπολιτικές συμμαχίες βρίσκονται πολύ μακριά από την αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης...
Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου το πλοίο «MV Kathrin» με σημαία Πορτογαλίας εντοπίστηκε στο Ιόνιο πέλαγος κοντά στο στενό του Οτράντο που χωρίζει την Ιταλία με την Αλβανία. Κατευθυνόταν νότια προς την Ελλάδα. Δεν ήταν ένα τυχαίο πλοίο. Είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από το λιμάνι Χάι Πονγκ του Βιετνάμ μεταφέροντας τουλάχιστον 68 κοντέινερ με τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών και στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ισραήλ.
Στις 24 Αυγούστου η κυβέρνηση της Ναμίμπια αποφασίζει να ακυρώσει την άδεια ελλιμενισμού του, αφού έλαβε γραπτή επιβεβαίωση από το πλοίο ότι εμπορευματοκιβώτια με εκρηκτικά RDX/Hexogen έχουν ως τελικό προορισμό το Ισραήλ. Κινήθηκε μετά προς τα ύδατα της Ανγκόλα, όπου επίσης του απαγορεύτηκε η προσέγγιση. Την ίδια περίοδο στην Πορτογαλία το αριστερό κόμμα Bloco de Esquerda καταθέτει κοινοβουλευτικές ερωτήσεις με αίτημα την απόσυρση της πορτογαλικής σημαίας από το «Kathrin» και η ιστορία γίνεται ευρύτερα γνωστή.
Με το πλοίο να εισέρχεται στη Μεσόγειο μέσα στον Σεπτέμβριο, η Διεθνής Αμνηστία, το BDS, πολιτικά κόμματα, σωματεία ναυτεργατών και πολλές ακόμη οργανώσεις (σε Γαλλία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο, Ελλάδα κ.α.) με επείγουσες ανακοινώσεις καλούν τους πολίτες σε όλη τη Μεσόγειο να αποτρέψουν πάση θυσία τον ελλιμενισμό του πλοίου καθώς το φορτίο του θα χρησιμοποιηθεί για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα και άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής. Την 1η Οκτωβρίου η Πορτογαλία -κατόπιν πιέσεων και από τον ΟΗΕ- ανακοινώνει ότι θα του αφαιρέσει τη σημαία, αλλά δεν το έχει κάνει ακόμα.
Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου το πλοίο απενεργοποίησε το σύστημα AIS, ενώ βρισκόταν κοντά στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, και αφού δεν κατάφερε να φτάσει σε ελληνικό έδαφος, κινήθηκε προς την Ιταλία και τη Μάλτα. Την περασμένη Δευτέρα η κυβέρνηση της Μάλτας δήλωσε και αυτή ότι απαγορεύει την είσοδο του «MV Kathrin» στα χωρικά ύδατα και στα λιμάνια της χώρας, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αγκυροβολήσει έξω από τα χωρικά ύδατα της νησιωτικής χώρας.
Αυτή είναι μια μικρή, ενδεχομένως προσωρινή, αλλά σημαντική νίκη του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Ομως στη μεγάλη εικόνα η Ε.Ε. παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ μετά τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία από τη βάση δεδομένων COARM της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, μεταξύ 2018 και 2022 τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πούλησαν όπλα αξίας 1,76 δισ. ευρώ (1,9 δισ. δολάρια) στο Ισραήλ.
Στις αρχές Αυγούστου τάνκερ παρέδωσε περίπου 300.000 βαρέλια αμερικανικού καυσίμου αεροσκαφών στο Ισραήλ μέσω των ελληνικών χωρικών υδάτων, αφού δεν μπόρεσε να ελλιμενιστεί στην Ισπανία ή το Γιβραλτάρ λόγω διαμαρτυριών. Μέρες αργότερα, η ελληνική κυβέρνηση προειδοποιήθηκε από διεθνείς νομικούς εμπειρογνώμονες ότι παραβιάζει τις νομικές υποχρεώσεις της χώρας βάσει του διεθνούς δικαίου
Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη με έδρα τη Στοκχόλμη, SIPRI, η Γερμανία είναι μακράν ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ παρέχοντας το 30% των όπλων του μεταξύ 2019 και 2023. Οι εξαγωγές δεκαπλασιάστηκαν πέρσι, από 32,3 εκατ. ευρώ το 2022 σε 326,5 εκατ. ευρώ (354 εκατ. δολάρια) το 2023, με την πλειονότητα των αδειών που χορηγήθηκαν να είναι μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023. Το θέμα της εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ έχει δημιουργήσει τριβές εντός της γερμανικής κυβέρνησης. Η καγκελαρία στηρίζει αμετακίνητα το Ισραήλ, ενώ τα υπουργεία Οικονομίας και Εξωτερικών, που είναι υπό την ηγεσία των Πρασίνων, ασκούν όλο και περισσότερη κριτική στην κυβέρνηση Νετανιάχου. Οσο για τις ΗΠΑ, εξακολουθούν να τηρούν ευλαβικά το 10ετές Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψαν Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ για την περίοδο 2018-2028 και προβλέπει 38 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια, 33 δισ. δολάρια σε επιχορηγήσεις για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού και 5 δισ. δολάρια για συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε σε μια δραματική έκκληση για εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ ως τη μόνη λύση για κατάπαυση του πυρός. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την οργή του Νετανιάχου, ωστόσο έχουν πολύ μικρή αξία, πέρα από την εκδήλωση απογοήτευσης για τη στάση των ΗΠΑ: η Γαλλία, σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν πουλά σχεδόν καθόλου όπλα στο Ισραήλ (30 εκατομμύρια ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος σε αμυντικό εξοπλισμό).
Τα όπλα πάντως συνέχισαν να συρρέουν από τις χώρες της Ε.Ε. προς το Ισραήλ ακόμη και μετά την έκδοση προσωρινής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου, τον περασμένο Ιανουάριο, σύμφωνα με την οποία ο ισραηλινός στρατός είναι εύλογο ότι διαπράττει γενοκτονία. Η Ε.Ε. διαθέτει ένα σύστημα για την εφαρμογή εμπάργκο όπλων, αλλά αρνήθηκε να το εφαρμόσει στο Ισραήλ, αφήνοντας τα κράτη-μέλη να το εφαρμόζουν σιγά σιγά υπό την πίεση της κοινωνίας των πολιτών και με ελάχιστη πολιτική βούληση.
Ορισμένες χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Βαλονίας του Βελγίου, ανακοίνωσαν ότι θα αναστείλουν τη μεταφορά όπλων προς το Ισραήλ, αλλά κάποιες από αυτές τις δηλώσεις δεν συνοδεύτηκαν από συγκεκριμένες ενέργειες ή, όταν αυτές έγιναν, ισοδυναμούσαν με προσωρινές ή μερικές αναστολές μεταφοράς όπλων, οι οποίες υπολείπονταν κατά πολύ ενός πλήρους εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ.
Μπίζνες όπως πάντα
Ας δούμε το παράδειγμα της Ισπανίας, η οποία μαζί με την Ιρλανδία και τη Νορβηγία αναγνώρισαν επίσημα το παλαιστινιακό κράτος στις 28 Μαΐου σε μια ιστορική απόφαση. Παρά το γεγονός ότι η ισπανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν εγκρίνει πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ μετά τις 7 Οκτωβρίου, μια έρευνα του Κέντρου Ειρηνευτικών Μελετών Delàs, η οποία δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2024, διαπίστωσε ότι «ουσιαστικά οι στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ έχουν παραμείνει όπως ήταν πριν από τις 7 Οκτωβρίου 2023». Οπως εξηγεί ο Εντουάρντο Μελέρο, ερευνητής του Κέντρου Delàs και συν-συγγραφέας της έκθεσης, «σε επίπεδο πωλήσεων, όσον αφορά τις εξαγωγές, η μόνη διαφοροποίηση είναι ότι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν έχουν επιτραπεί νέες άδειες εξαγωγής». Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η ισπανική κυβέρνηση, η έκθεση με τίτλο Business as Usual του Κέντρου Delas διαπίστωσε:
1) Δημόσιες συμβάσεις με ισραηλινές εταιρείες ασφάλειας και άμυνας ή θυγατρικές τους στην Ισπανία, ύψους 1,027 δισ. ευρώ, για τον εξοπλισμό των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων.
2) Τον Νοέμβριο του 2023 εξήχθησαν από την Ισπανία προς το Ισραήλ πυρομαχικά αξίας 987.000 ευρώ. Αυτό έγινε από τη Nammo Palencia, θυγατρική της νορβηγικής-φινλανδικής πολυεθνικής Nammo και τα πυρομαχικά προορίζονταν για την Elbit Systems, έναν από τους κύριους προμηθευτές του ισραηλινού στρατού. «Τα συμβόλαια που εμφανίζονται είναι αγορές από ισραηλινές εταιρείες όπλων που μπορεί να εδρεύουν στο Ισραήλ ή μπορεί να βρίσκονται εδώ στην Ισπανία ή κάποιες από αυτές είναι θυγατρικές ισραηλινών εταιρειών» εξηγεί ο Μελέρο.
Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο του Κώστα Ζαφειρόπουλου, πατήστε ΕΔΩ...
πηγη efsyn.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου