Δευτέρα, Οκτωβρίου 14, 2024

ΣΥΡΙΖΑ σε νέο φιάσκο: Προς αναβολή το συνέδριο και οι εκλογές για την ηγεσία Μετά τον εξοστρακισμό Κασσελάκη, διεργασίες για αναβολή του συνεδρίου που είναι προγραμματισμένο να γίνει στις αρχές Νοεμβρίου.(σσ ...Ρόμπες)

  




ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

 
 


Σε αναβολή οδηγείται, όπως όλα δείχνουν, το προγραμματισμένο για τις 8 Νοεμβρίου Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό προκύπτει από τα τηλεφωνήματα που έγιναν χθες, Κυριακή, μεταξύ της ηγετικής ομάδας των «87», φοβούμενη ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα καταφέρει να ελέγξει τελικά την πλειοψηφία των Συνέδρων κι άρα να πετύχει την άρση του αποκλεισμού της υποψηφιότητάς του.



Το φιάσκο όμως και έχει και συνέχεια αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, προκρίνεται το σενάριο να μην διεξαχθούν ούτε οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου. Οι φωνές που θέλουν να μπει στο συρτάρι η διαδικασία αυξάνονται και είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε στην πρωτοφανή απόφαση για τα παγκόσμια δεδομένα να μην διεξαχθούν τελικά οι εκλογές.
Κάλεσμα Κασσελάκη: Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας

Το σημερινό μήνυμα Κασσελάκη προς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν το κόμμα στα χέρια τους στο πλαίσιο του προγραμματισμένου συνεδρίου επιταχύνει όλα τα παραπάνω. Ο Στέφανος Κασσελάκης κατήγγειλε ότι «η μειοψηφία των μελών ενός οργάνου απαγόρευσε στο νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματος να είναι εκ νέου υποψήφιος» και ζήτησε από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν το κόμμα στα χέρια τους «σαρώνοντας τους μηχανισμούς».


Το «στρατόπεδο» του Στέφανου Κασσελάκη εκτιμά ότι μπορεί να γίνει στο ανώτατο κομματικό όργανο τόσο η ακύρωση της καθαίρεσής του – μετά την πρόταση μομφής των «87» – όσο και η άρση του αποκλεισμού του από τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Βέβαια, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ελέγχει την πλειοψηφία. Για να διευρυνθεί η συζήτηση και με θέματα εκτός «ημερήσιας διάταξης», καθώς μοναδική αρμοδιότητα του Συνεδρίου είναι η έγκριση ή όχι των υποψηφιοτήτων (των Σωκράτη Φάμελλου, Παύλου Πολάκη, Νικόλα Φαραντούρη και Απόστολου Γκλέτσου), θα πρέπει η πλευρά Κασσελάκη να συγκεντρώνει την πλειοψηφία, δηλαδή το 50%+1 του σώματος των Συνέδρων.


Είναι αυτό εφικτό μετά την απόφαση του καθοδηγητικού οργάνου; Είναι και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Στέφανος Κασσελάκης απεύθυνε σήμερα το προαναφερθέν κάλεσμα.





Η μειοψηφία των μελών ενός οργάνου απαγόρευσε στον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματος να είναι εκ νέου υποψήφιος.Είναι ένα γεγονός πρωτοφανές στην Ιστορία του τόπου.Είναι ένα γεγονός σοκαριστικό στην Ιστορία της Αριστεράς.Όμως το ανώτατο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το… pic.twitter.com/a0dpuWAUmr— Stefanos Kasselakis - Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) October 14, 2024


Η εναλλακτική του εσωτερικού δημοψηφίσματος

Ποια θα είναι η αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη σε περίπτωση αναβολής καταρχήν του συνεδρίου; Το εσωτερικό δημοψήφισμα. Το είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω», αλλά πέρασε στα ψιλά. «Το καταστατικό δίνει και δικαιώματα πρωτοβουλιών στα μέλη του κόμματος. Άρα λοιπόν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, δεν θα επιτρέψουμε σενάριο ρευστοποίησης του κόμματος, δεν θα επιτρέψουμε σενάριο αναβολής», είχε δηλώσει.


Για τη διεξαγωγή του εσωκομματικού δημοψηφίσματος απαιτείται το αίτημα αυτό να συγκεντρώνει τις υπογραφές από το 15% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών του κόμματος, ενώ η έγκριση του ερωτήματος του εκάστοτε δημοψηφίσματος απαιτεί το 50%+1 των μελών.
Τι προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ για τα εσωτερικά δημοψηφίσματα

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την περίπτωση:

«Άρθρο 24 – Εσωτερικά δημοψηφίσματα

1. Σοβαρά ζητήματα της πολιτικής και της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούν να αντιμετωπιστούν με την προσφυγή στη θέληση των μελών του, με το θεσμό του εσωτερικού δημοψηφίσματος στη βάση εναλλακτικών προτάσεων. Στην απόφαση με την οποία προκηρύσσεται ένα εσωτερικό δημοψήφισμα μπορεί να προβλέπεται και η συμμετοχή των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο αντίστοιχο επίπεδο.


2. Εσωτερικό δημοψήφισμα προκηρύσσεται:

(α) σε εθνικό επίπεδο, με αίτημα του 15% των μελών που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΚΕ.

3. Οι αποφάσεις των δημοψηφισμάτων είναι δεσμευτικές για το κόμμα στο αντίστοιχο επίπεδο, εφόσον συμμετέχει το 50%+1 των δικαιούμενων να ψηφίσουν σε αυτά.

Άρθρο 25 – Όροι διενέργειας δημοψηφισμάτωνΑπαραίτητη προϋπόθεση για την διενέργεια του δημοψηφίσματος είναι η ενημέρωση επί των κρινόμενων θέσεων και ο δημόσιος διάλογος.
Την πολιτική ευθύνη της διενέργειας του δημοψηφίσματος έχει η ΚΕ ή η αντίστοιχη ΠΣΕ κατά περίπτωση, η οποία καθορίζει κάθε φορά τους όρους και τη διαδικασία.
Την ευθύνη της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος έχει εφορευτική επιτροπή που ορίζεται από την ΚΕ ή την αντίστοιχη ΠΣΕ κατά περίπτωση. Η εφορευτική επιτροπή οφείλει, μαζί με τα δελτία ψηφοφορίας, να αποστείλει στα μέλη και κείμενα με τις απόψεις που έχουν εκφραστεί για το υπό κρίση θέμα.
Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος προϋποθέτει επαρκή και ισότιμη ενημέρωση για τα ζητήματα, μέσα από συνεδριάσεις των ΟΜ, στις οποίες όταν το δημοψήφισμα είναι ανοιχτό και σε φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούνται και αυτοί, ανοιχτές εκδηλώσεις, συζητήσεις, αρθρογραφία κ.ο.κ.
Εσωτερικό δημοψήφισμα μπορεί να διεξάγεται και μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του κόμματος, εφ’ όσον πληρούνται τα εχέγγυα μυστικότητας και εγκυρότητας της ψήφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου