Κυριακή, Οκτωβρίου 27, 2024

Ποιος κυβερνά τον πλανήτη;...

 



Hαμφισβήτηση της δυτικής ηγεμονίας είναι υπαρκτή σε επίπεδο διπλωματικό και γεωπολιτικό. Η οικονομική αμφισβήτηση έχει προηγηθεί, είναι πασιφανής, καθώς η Κίνα, και όχι μόνο, τρέχει να καταλάβει πλέον την πρωτοκαθεδρία από τις ΗΠΑ... Οι ανεξάρτητες πλέον δυνάμεις (οικονομικές, πλουτοπαραγωγικές και πυρηνικές) του πλανήτη, μεταξύ των οποίων η πυρηνική υπερδύναμη Ρωσία και η σούπερ δύναμη Κίνα, δεν εξαρτώνται από τη Δύση. Μπορούν και μόνες τους. Και αυτό που συζήτησαν και στο Καζάν είναι οι τρόποι ώστε η παγκόσμια οικονομία να μην εξαρτάται από τις αποφάσεις μίας και μόνο χώρας, των ΗΠΑ, και την πορεία μίας οικονομίας, της αμερικανικής. H παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δείχνει και αυτή την αλλαγή των ισορροπιών.


Στο Καζάν εξετάστηκαν τρόποι ώστε οι συναλλαγές μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν ή συνεργάζονται μεταξύ τους να μην χρειάζονται ξένο (δολαριακό) συνάλλαγμα ούτε και το διατραπεζικό σύστημα Swift που κυριαρχεί ως τώρα στον πλανήτη, ελεγχόμενο φυσικά από τη Δύση. Οι συναλλαγές εκτός δολαρίου έχουν πολλαπλασιαστεί ήδη μεταξύ πολλών κρατών. Υπάρχουν συνομιλίες μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στους BRICS για όλα τα παραπάνω, οι οποίες δεν δημοσιοποιούνται. Κι αυτό γιατί πολλές χώρες δεν θέλουν να γίνεται συζήτηση δημοσίως ή να φαίνονται ότι κινούνται σε βάρος της Δύσης.

Οι Δυτικοί, πρώτα η Αμερική και μετά η Ευρώπη, βλέποντας τη ραγδαία άνοδο της κινεζικής οικονομίας, αλλά και πολλών ακόμα χωρών του πλανήτη, επιδιώκουν να εμποδίσουν την αλλαγή των ισορροπιών. Ο παγκόσμιος πλούτος δεν είναι πλέον μια υπόθεση αποκλειστικά της Δύσης. Τα καράβια, τα αεροπλάνα και τα τρένα δεν κουβαλούν μόνο πλούτο από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες προς την Αμερική και την Ευρώπη. Η ανταλλαγή είναι αμφίδρομη. Και επειδή η μεγάλη πλειονότητα των χωρών είναι πραγματικά ανεξάρτητη, ο πλούτος διαμοιράζεται και σε βάρος της Δύσης.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου