Παρασκευή, Οκτωβρίου 11, 2024

Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για το ΠΑΣΟΚ...

 




Ποιον θέλουν για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ στη Νέα Δημοκρατία; Ποιον θέλουν στον ΣΥΡΙΖΑ; Και στα δύο κόμματα υπήρξε ενδιαφέρον, και μάλιστα μεγάλο, για την έκβαση της εσωκομματικής αναμέτρησης στη Χαριλάου Τρικούπη... Δεν τους άρεσε η μαζική προσέλευση, την περίμεναν μικρότερη, δεν τους άρεσε που η αντιπαράθεση δεν ξεπέρασε τα όρια της ευπρέπειας, επιθυμούσαν περισσότερες κόντρες και συντροφικά μαχαιρώματα, δεν τους άρεσε επίσης που την Κυριακή όλα τα μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν με το ΠΑΣΟΚ, με ένα κόμμα μικρομεσαίου μεγέθους, και θα συνεχίσουν να ρίχνουν τα φώτα τους και το επόμενο διάστημα κι αυτό μπορεί να καλλιεργήσει προσδοκίες για επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μάχης από την οποία απουσιάζει αρκετά χρόνια. Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη, που λένε, και στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως άρχισαν να συνέρχονται από τις αλλεπάλληλες ήττες και από την αποτυχία τους να πλασαριστούν στη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κόψει αυτήν την πορεία, αλλά δεν είναι στα καλύτερά της αν κρίνουμε από τις επιδόσεις της στις μετρήσεις, από τις διεργασίες που παρατηρούνται στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, από τις αποστάσεις ασφαλείας που κρατούν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, και από την κριτική στάση που έχουν μέσα ενημέρωσης που κάποτε αποθέωναν τον πρωθυπουργό. Τον Νίκο Ανδρουλάκη τον ξέρουν. Εχει ζυγιστεί, έχει μετρηθεί και έχουν βρει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του. Πιστεύουν ότι μπορούν να τον αντιμετωπίσουν. Με τον Χάρη Δούκα έχουν πρόβλημα. Είναι ο άγνωστος Χ. Και σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι εύκολο να χαράξεις ένα σχέδιο για να τον αποκρούσεις. Πρέπει να περάσει χρόνος και αυτός να δώσει δείγματα γραφής. Εκανε την έκπληξη στον Δήμο της Αθήνας -προπύργιο της Δεξιάς για πολλά χρόνια-, δεν είναι όμως βουλευτής, οπότε στις μάχες της Βουλής θα εκπροσωπείται από άλλο στέλεχος.

Ωστόσο αυτό που φοβούνται στο μέγαρο Μαξίμου είναι η αντίληψη του κ. Δούκα για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Αυτός και ο Μιχάλης Κατρίνης είχαν την πιο προωθημένη άποψη στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ανοίξει τη συζήτηση με τα συγγενή σχήματα στην περιοχή της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς δεν αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία, εξέλιξη που τρομάζει τη Δεξιά και θα κάνει τα πάντα για να την αποτρέψει. Στα πάντα περιλαμβάνονται και οι επιθέσεις σε προσωπικό επίπεδο με τη βοήθεια των φιλικών της δικτύων ενημέρωσης (το έκαναν με τον Τσίπρα, το έκαναν με τον Ανδρουλάκη) και οι πρόωρες εκλογές κι ας λέει ο πρωθυπουργός ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Τι θέλουν στον ΣΥΡΙΖΑ; Πρώτα πρώτα να υπάρχουν. Για να συμβεί αυτό πρέπει να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους. Τιτάνιο έργο με βάση αυτά που συμβαίνουν. Να έχουν ένα υπολογίσιμο εκτόπισμα ώστε να μην είναι κομπάρσοι, ικανοί δηλαδή μόνο για βοηθητικούς ρόλους. Πρέπει επίσης ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να έχει ξεκάθαρες θέσεις για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. 

Μέχρι τώρα υπάρχει θολούρα. Κάποιες ευχές, μερικές προτάσεις και επί της ουσίας λίγα πράγματα. Αυτοί που θέλουν τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως και με τη Νέα Αριστερά, προτιμούν τον Χάρη Δούκα. Σ’ αυτόν βρίσκουν τις προϋποθέσεις για να ευδοκιμήσει η προσπάθεια. Εκτιμούν ότι ο κ. Ανδρουλάκης ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα παίξει το χαρτί του μεγαλύτερου κόμματος, που σημαίνει ότι αυτός θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αυτός θα βάλει τους όρους και αυτός θα έχει το πάνω χέρι. Κάτι τέτοιο παραπέμπει, κατά την εκτίμηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, στη λογική που είχε το ΠΑΣΟΚ την εποχή της παντοδυναμίας του και είχε πάρει το σχήμα «ΠΑΣΟΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις».

Τάσος Παππάς

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου